2023/24, RegSea, 1-2/82

15.10.2023

1/82 New York Rangers 5, Buffalo Sabres 1
2/82 Buffalo Sabres 2 , New York Islanders 3

Sabres začali novou sezónu domácím zápasem, derby proti diviznímu soupeři NY Rangers. 

Před utkáním jsme mohli sledovat krátký ceremoniál s uctěním památky jednoho z nejlepších kanadských sportovních komentátorů, a to napříč všemi americkými sporty, Rick Jeannereta.

Ve vyprodané hale řídili utkání Francis Charron a Furman South.

Přesně v této chvíli musím k textu článku doplnit krátkou osobní poznámku: Loni jsem NHL sabotoval a nesledoval, také rok předtím spíše sporadicky. Většinu hráčů sice znám, ale nevím, kam se posunula jejich výkonnost, některé hráče neznám vůbec. Chvíli mi bude trvat, než tým poznám. Chci se tedy zdržet chvalozpěvů na konkrétní hráče či naopak jejich příkrému odsouzení. Všem vám zároveň děkuji za trpělivost, zorientuji se dostatečně rychle.

Má očekávání: 

Sabres mají ve svých řadách hodně mladých hráčů, těšil jsem se na svižné bruslení, rychlý a nekompromisní přístup k hráčům soupeře po celé ploše, méně kombinace ale o to více střeleckých pokusů s vytvořením příležitostí po odražení puku bránícími hráči, popřípadě brankářem.

Rangers od začátku působili jako tým, který bude hrát co nejlépe svoji hru.
Sabres od začátku působili jako tým, který bude hrát co nejlépe hru, kterou jim povolí soupeř.

1. třetina

Rangers hráli důslednou celoplošnou defenzívní hru, Sabres se nedokázali prosadit proti vytaženému 1-3-1 systému s převážně začínajícím valem mezi útočnou modrou a červenou čarou. Kombinačně to nešlo, protože si nebyli schopni přesně přihrát ani nakrátko, pro individuální projetí jim zpravidla chyběla rozjezdová rychlost a kvůli vytaženému valu přes půlící čáru nebyli schopni ani puky nahazovat do útočného pásma.

Na obou stranách jsme čekali na vyloženou šanci. Po chybě obrany a brankáře se v čase 3:47 ujali vedení hosté gólem Lafreniéra, 0-1.

Slušnou šanci si vypracoval Dylan Cozens (24), ale své natlačení přes obránce gólově nezakončil.

Ve třinácté minutě zápasu byl přísně vyloučen Zach Benson (9) za hákování a při další chybě defenzívy a brankáře se k teči dostal nebráněný Kreider a puk skončil v síti, 0-2.

Přesně v této chvíli si měl hlavní kouč Sabres vzít oddechový čas, zavolat si k sobě brankáře a vysvětlit mu, proč jde tento gól výhradně na jeho vrub a proč si musí obranu těsně před brankovištěm řídit. Já rozumím tomu, že obránce se snažil vyklidit čistý výhled pro svého gólmana, ale na nástřelné straně jednoduše nesmí nechat osamoceného útočníka.

Před koncem třetiny Sabres konečně začali ukazovat svůj herní potenciál, přitvrdili a soupeře zatlačili. Hezký obranný zákrok předvedl Rasmus Dahlin (26).

2. třetina

Hra nabrala vyšší tempo. V čase 6:18 vystřelil Erik Johnson (6) a trefil tyčku. 

Další průběh zápasu komplikovala Sabres neschopnost dopravit puk do slotu (viz významový slovníček). K tomu docházelo tak, že hráči Sabres váhali se střelou, připravili tím soupeře do soustředěného postavení a jejich opožděnou střelu první bránící hráč snadno zblokoval, puk tak do slotu vůbec nedoputoval. Tím vznikl nesprávný dojem, že Rangers výborně blokovali (23 bloků za zápas je opravdu vysoké číslo).

Některé individuality Rangers bylo nesnadné udržet - tím mám na mysli především Panarinovu formaci, která naše hráče několikrát přehrála. V čase 12:49 se prosadil právě Panarin a zvýšil vedení, 0-3.

Do dobré šance se dostal Jeff Skinner (26), ale s jeho střelou si věděl rady bránkář.

Z hodně nenápadné situace naši před koncem třetiny snížili, obránce Owen Power (25) se v útočném pásmu rozhodl pro střelu, která byla - jak jinak, okamžitě zblokována prvním hráčem, sražený puk ale velice pohotově vypálil znovu JJ Peterka (77) a brankář Šestěrkin, který původně reagoval na první střelu, byl konečně překonán, 1-3.

Před koncem třetiny začali Sabres hrát přesilovku a ta se měla stát odrazovým můstkem pro zvrat v utkání.

3. třetina

Sabres zbývající čas rozdělené přesilovky nevyužili. Občas se o dobrou hru připravili sami tím, že v důležitých momentech prohrávali vhazování. Rangers se k puku dostali v 63%.

Nadějnou šanci měl Zach Benson (9).

Utkání bylo definitivně rozhodnuto v polovině závěrečné části. Za podražení byl vyloučen Trocheck a našim početní výhoda nabízela možnost snížení. Jeff Skinner (26) trefil tyč, ale byl to náš rival, kdo se mohl radovat. Ve vlastním oslabení podruhé v zápase skóroval Kreider a fakticky ukončil buffalské snažení, 1-4.

Do prázdné branky pečetil výborně hrající Jacob Trouba.


K druhému utkání zajížděli Sabres do NYC k zápasu proti Islanders.

Sudí: Kyle Rehman, Brandon Blandina

1. třetina

Sabres začali hrát jako vyměnění. Přesně takhle jsem si je představoval také v prvním utkání. Rychle bruslili, dobře kombinovali a snadno se dostávali do útočného pásma, ve kterém byli schopni si vytvářet příležitosti i vyložené šance.

Rodící se tlak Sabres přibrzdil zbytečným faulem v útočném pásmu Peyton Krebs (19), hosté se ale bez větších problémů ubránili.

Sabres se rychle vrátili do pozice lépe organizovaného týmu na ledě a bylo jen otázkou času, kdy se střelecky prosadí. Bohužel propadli v jednom okamžiku na modré čáře, obránce Connor Clifton (75) neudržel puk, Sabres jako by na krátkou chvíli zapomněli na zadní kolečka a rychlý protiútok skončil gólem Islanders, 0-1.

Vyrovnání měl na hokejce Rasmus Dahlin, který si skvěle sjel mezi kruhy.

Ke konci třetiny se velmi dobré příležitosti začaly rodit na obou stranách hřiště. Udeřit mohli Sabres při příležitostech Zach Bensona (9) nebo také Casey Mittelstadta (37), ale byli to nakonec opět Ostrované, kteří dali gól. V nepřehledné situaci před brankou si nešťastně srazil nohou puk do sítě obránce Connor Clifton (75), 0-2.

O přestávce jsem si vyposlechl komentáře Martin Birona a Brian Duffa a myslím, že byly vůči buffalským hráčům trochu nespravedlivé, asi tak jako skóre. Průběžná prohra 0-2 neodpovídala obrazu hry, kromě důrazu před brankami, ten nám chybí moc.

2. třetina

Do druhé části hry vstoupily oba týmy trochu nesoustředěně. To ale neplatilo o buffalské lajně Benson-Mittelstadt-Greenway, která své soupeře vytrvale přehrávala a prakticky pokaždé byla schopna uhrát  situace nejhůře fifty-fifty. Svá střídání předávali pravidelně v útočném pásmu. Nebylo tedy žádného divu, že to byl právě tento útok, který se postaral o snížení průběžného stavu. Střídání nezačalo pro formaci právě dobře, po ztrátě puku si Islanders vytvořili dobrou šanci, BMG lajna ale přešla do pozoruhodně kombinačně zvládnuté protiofenzívy a na konci stál s chladnokrevnou koncovkou Jordan Greenway (12), 1-2.

Několik minut jsme pak byli svědky nepřesné hry na obou stranách, pološance se rodily nikoliv po kombinacích, nýbrž po nepozornostech v rozehrávce.

V polovině třetiny se hra usadila a oba týmy dokázaly protivníky střídavě zatlačit do defenzívy.  Ve výhodné pozici byl opět Zach Benson (9), ale po přihrávce od Jordan Greenwaye (12) si nedokázal před poloodkrytou brankou poradit s pukem.

V této části hry předvedl několik velmi pěkných zákroků brankář Devon Levi (27).

Ke konci druhé třetiny Sabres zamotali soupeři hlavu a při dvou střídáních mu nedali vydechnout. Nejblíže byl gólu Tage Thompson (72), který z úhlu trefil lapačku a vnější tyčku branky.

Šance se urodila i na druhé straně, ovšem větší tah za gólem měli Sabres. Do konce třetiny byli Sabres lepší, konvertovat převahu ve vyrovnání se jim ale bohužel nepodařilo.

3. třetina

I poslední část hry začaly oba týmy nepozorně a střídaly se v poskytování šancí protivníkovi. Jednu z nabídek využil centr Casey Mittelstadt (37), který si před brankou převzal puk, odražený ze souboje u mantinelu a využil pohotově zacloněného výhledu brankáře Sorokina, 2-2.

Vyrovnání ale inspirovalo více Islanders ke zvýšení obrátek ve hře. Ti začali přebruslovat hráče Sabres a tlak vyvrcholil faulem JJ Peterky (77). V oslabení nejprve vystřihl skvělý semafor brankář Devon Levi (27) a pak Sabres dvouminutovku s přehledem ubránili.

V další hře se individuálně prosadil Dylan Cozens (24), ale krásný průnik gólem neskončil.

Začátek poslední desetiminutovky byl úžasný, útok stíhal protiútok a šance jako na výrobním pásu pálily oba týmy. Casey Mittelstadt (37) nastřelil tyč a obligátní nedáš-dostaneš opět zaúřadovalo. Trajektorie Cizikasem tečované střely obránce Pelecha končila za zády brankáře Šavlí.

Navzdory úporné snaze Sabres o vyrovnání se to hráčům v šancích nepodařilo, zápas skončil těsnou prohrou.


Sabres jsou po dvou odehraných zápasech na posledním místě v divizi, což je ale pramalá tragédie, protože na nejlepší tým NHL ztrácí 4 body a na postup do play-offs body 2.

Herní zlepšení proti sezónnímu debutu bylo v druhém utkání markantní. 

V obou případech Sabres prohráli dvě třetiny všech vhazování a stojí je velký objem snahy získat ve hře puk na své hokejky.

Lajna B-M-G hraje velice dobře, často na hranici rizika, což je ale v jejich případě opodstatněné, protože předvádějí rozdílové výkony.

Od lajny Skinner-Thompson-Tuch potřebujeme ucelenější výkony, nebo rozebrání lajny a vyseparování použitelných dílů.

Jak jsem si předsevzal, další hráče zatím nechci hodnotit na základě 2 zápasů.

K brankáři jsem se i tak kriticky vyjádřil a tak bych rád svou kritiku zmírnil. Už mi to i jeden fanoušek Sabres vyčetl s tím, že Devon Levi (27) je mladý brankář. Jistě, to ovšem není moje chyba, stejně jako by nebylo mojí chybou, pokud bychom měli v bráně 80-ti letého brankáře a on dobře neviděl kudy lítá puk. Tady se nehraje na rybníku, sledujeme nejprestižnější hokejovou soutěž světa a pokud výhoda našeho soupeře tkví v nezkušenosti našeho mladého brankáře, zpětně nám body nikdo nevrátí. Však si pro odlehčení situace představte scénu, ve kterém by v Torontu zasedlo vedení NHL a zazněl tento názor:
"....a pak tu máme poslední bod dnešního programu. Buffalo Sabres podali stížnost proti týmům, které bezprecedentním způsobem zneužily nezkušenosti jejich mladého brankáře a nehorázným způsobem na tom parazitovaly. Přemýšlel jsem o tom a shledávám jejich stížnost relevantní, vždyť buďme upřímní, těžko mohou konkurovat týmům, které proti nim naschvál nasadily zkušené brankáře..."

Brankář Devon Levi (27) neodehrál vůbec špatné utkání. Navíc, podstatné je, zda mu věří GM Adams a HC Granato a úplně nejdůležitější je, aby mu věřili spoluhráči. 

Nehledě na výsledek utkání se s dychtivou nedočkavostí těším na příští zápas Sabres s Tampa Bay Lightning.


Významový slovníček:

SLOT

v ledním hokeji = předbrankový prostor
ve footballu = prostor bezprostředně za defenzívní lajnou
v baseballu = nepoužívá se

Slávek