2023/24, RegSea, 10-12/82

05.11.2023

Buffalo Sabres 5, Philadelphia Flyers 2
Philadelphia Flyers 5, Buffalo Sabres 1
Buffalo Sabres 6, Toronto Maple Leafs 4

Buffalo Sabres 5, Philadelphia Flyers 2

1. listopadu, 2023

Diváci: 17.279 (88%), Philadelphia

Rozhodčí: Steve Kozari a Chris Schlenker

Základní sestava Sabres:

Brankář
Luukkonen(1)

Defenzíva
Dahlin(26)-Samuelsson(23)
Power(25)-Jokiharju(10)
Bryson(78)-Johnson(6)

Ofenzíva
Greenway(12)-Thompson(72)-Biro(15)
Skinner(53)-Mittelstadt(37)-Peterka(77)
Jost(17)-Cozens(24)-Tuch(89)
Girgensons(28)-Krebs(19)-Okposo(21)

1. třetina

00:55, PHI, Farabee, 0-1
Hodně nešťastný začátek utkání pro Buffalo. Flyers získali puk ve vlastním pásmu, když přihrávku Jokiharjua zachytil na prknech jejich obránce, a přešli do rychlého protiútoku. Sabres se ale stačili vracet a na pacifikaci útočného snažení soupeře tvrdě pracovali. V dobrém obranném postavení byl Power, který díky své vysoké postavě a rychlému pohybu kontroloval jak puk vezoucího Farabeeho, tak i dalšího dojíždějícího útočníka. Farabeeho ale také typickým finským skluzem sjel Jokiharju a když se Farebee pokoušel přihrávkou po laterálu najít spoluhráče, Jokiharju se mu do ní natáhl hokejkou. Dopředný pohyb po ledě vytrčené hole sice vystavil stopku přihrávce, zároveň ale katapultoval puk do vinglu branky překvapeného a bezmocného krajana.

03:38, BUF, Mittelstadt, 1-1
Na vyrovnání jsme nečekali dlouho. Soupeř v útočném pásmu řešil přehrát puk na modrou čáru, ale puk tečoval do vzduchu Peterka. Dokonalou kontrolu hole předvedl Skinner, který si puk zpracoval halfvolejem a zároveň on i jeho oba spoluhráči z útoku vyrazili zpátky směrem k brance domácích.
K puku se dostal ve středním pásmu Mittelstadt, který ho zlehka přiklepl do jízdy Skinnerovi a sám pílil přímo k bráně, ačkoliv to znamenalo, že se ocitl skřípnut mezi dvěma obránci v oranžovém. Skinner téměř z první poslal puk zpátky na svého centra, ale přihrávka mu nevyšla. Nechyběla ji přesnost nýbrž rychlost. Puk ale k Mittelstadtovi váhavě doklouzal. Centr ho posunul nalevo od sebe na Peterku.
 Kombinaci chyběla přesnost a vypadala kostrbatě, ovšem puk byl mezi hokejkami Sabres neustále v pohybu, takže obránci byli vystaveni do pozice statistů a pomalému byť soustavnému pohybu kotouče pouze přihlíželi. Kotouč doklouzal na brusle Peterky a ten si ho jen převzal pod pevnou kontrolu. Dostal se do pozice, ze které mohl slušně zakončit. Puk si ale už zvykl na to, že neustále cestuje mezi jednotlivými hráči, takže nic nenamítal na novou cestu zpátky k Mittelstadtovi.
Buffalský centr se v začátku sezóny potkal s výbornou formou, takže nikdo v hale nemohl být překvapený, že ranou z první definitivně ukončil dobrodružnou výpravu puku.

10:00, BUF, Biro, 2-1
Po krásné kombinaci mezi Peterkou a Skinnerem padl gól, který byl posléze odvolán kvůli ofsajdu. Tato událost ale aktivovala spící spravedlnost, uplynulo jen půl minuty a Sabres se tentokrát v souladu se všemi pravidly dostali poprvé do vedení. 
Thompson předvedl krásnou individuální akci ve středním pásmu a chytrou plus energickou hrou převedl snažení na hranici útočného pásma. Hráči Sabres dobře bruslili, dobře drželi puk a dobře kombinovali, stále ale nebyli schopni puk odlepit od vnějšího perimetru. Greenway nakonec nahodil vyšší puk před branku, odkud se zblokovaný puk odkutálel za branku do držení Thompsona. Vysoký centr Sabres se ani nepodíval za sebe a přesto dokázal prudce přihrát naslepo před branku v naději na možná-kdyby. 
Ruku v ruce lemploidní zásah brankáře Harta a pohotová asertivita debutujícího střelce Biroa zařídily vedení hostů.

16:17, PHI, Atkinson, 2-2
Na zteč vyrazili Flyers ve čtyřech, ale do zformované obrany Sabres, takže jim nikdo rozumný asi moc šancí nedával. K úspěšnému zakončení akce by potřebovali notnou dávku štěstí. A protože tu informuji o gólech, je logické, že to štěstí skutečně měli. Ze střední vzdálenosti vyslali propagační střelopřihrávku, do které ale položil hokejku jednou rukou Atkinson takovým způsobem, jako by ji už kvůli hmotnosti nebyl schopen unést a kotouč proletěl nad lapačkou ubohého Luukkonena. Když člověk umí kouzlo s králíkem v klobouku, vypadá to celkem přirozeně.

2. třetina

Bez branek

3. třetina

03:03, BUF, Power, 3-2
Druhá třetina vypadala v podání obou týmů, ale v první řadě toho našeho, tak strašně bídně, že jsem přestával věřit v dobrý výsledek. Hodně důležité bylo, kdo se ujme vedení. No a udeřili Sabres. Byl to Power, kdo ukázal svou sílu.
Velkou zásluhu ale na celé té slávě měl Thompson. Opět jednou vzal puk a jel až tam, kam ho obrana pustí a ještě o kousek dál. Vynikajícím pohybem mu průnik umožňoval křižným soubruslením Greenway. Obrana Philadelphie jako by si neuměla dobře vybrat, koho má vlastně bránit. Už v momentu, kdy si o celé věci udělala jasno a obránci si definitivně po poradě rozebrali Thompsona i Greenwaye, Thompson na ně vyzrál a za sebe nahrál do tandemu dojíždějícímu obránci Powerovi. Vytáhlého hráče, který působí dojmem halamy, nehlídal nikdo, obraně to patrně nepřipadalo důležité. Z dobré střelecké pozice musel Power zamířit přesně, protože dobře postavený náhradní gólman Ersson v bráně extra volného místa nenechal.

13:28, BUF, Thompson, 4-2
Luukkonen se měl v brance Buffala co ohánět a tak se v hlavách spoluhráčů zrodila myšlenka, že nejlepší by bylo přidat jeden gól, aby měli větší náskok.
Greenway obětavě vyrazil za pukem za branku, aby rozhodčí zvážili, zda odpískat zakázané uvolnění. Ti iniciativu Greenway ocenili. Hra zůstala v útočném pásmu Buffala. Forčeking naší první formace je občas pozoruhodný. Tuch, kterému se sice zpočátku sezóny nedařilo a průběh sezóny také nenasvědčuje tomu, že by měl být nejužitečnějším hráčem ligy, je na druhou stranu poctivost sama, kreativitu nahrazuje ohromnou bojovností, přesnost razancí a i když mu chybí rychlost, určitě o něm nemůžeme říci, že by byl líný na krok. A když už nevychází ani nic, alespoň se popere. Nyní si ale vedl znamenitě, zastavil puk na modré, přesnou přihrávkou prostřelil obránce před sebou a uvolnil dobře pozičně hrajícího Thompsona. A Thompsonovi udělalo velkou radost, že mohl kolem lapačky prostřelit Erssona, který v bráně zase nenechal skoro žádné volné místo.

16:52, BUF, Biro, 5-2
O osudu utkání ještě nebylo rozhodnuto a Flyers prováděli neustálé, ehm, nálety. Odvolali brankáře a zkoušeli se prosadit přesilou. O puk ale v útočném pásmu přišli, Sabres nezpanikařili s rozehrávkou a energický Biro měl plno síly. Smečka hráčů soupeře představovala po ztrátě puku a naděje bezútěšné sousoší, Mittelstadt přitáhl pozornost všech hráčů na sebe a nesobecky přihrál najetému Biroovi. Mladík s náskokem dvou koňských spřežení poprvé podruhé v kariéře zaskóroval, čímž uzavřel účet utkání.

Komentář ze www.sabres.cz:
Nebylo to hezké, ba co víc, bylo to ošklivé! Za celý zápas 15 střel na branku, rotace lajn kdy každý hrál s každým, nikdo nevěděl, co na tom ledě dělá... Ale co je podstatně, UPL se po dvou pitomých gólech nesesypal, a střelecká produktivita byla naštěstí dobrá. Brandon Biro zaznamenal své 2 první góly v NHL a my bereme sice nezasloužené, ale cenné 2 body! 

Komentáře českých a slovenských fanoušků na FB:

Martin Kramský
No toto ak vyhráme, tak môžeme UPL betony s lapačkou a vyrážačkou bozkávať. A Jokimu, ktorý vytečoval rukavicou čistý gól na 3:3. Hrozné, ale asi potrebujeme aj takéto "špinavé" víťazstvo
 

David Hamrlík
Výhra jde za UPL.... 
Martin Hlavatý
No tak myslím , že dnes o tom nepochybuje snad nikdo , doufám že ani ta většina , co tu z UPL dělali rolbare a posílali ho do Finska , nechci to zakriknout, ale letošní vylepšená obrana v kombinaci s tím , že UPL získal sebevědomí může být pro Sabres ještě hodně zajímavé , jenom se prostě modlím , aby zase nepřišlo neskutečný
protěžování Devona. 
Vojta Mlnářík
Nepochopitelný je tohle neustálé fňukání, že někdo někoho tlačí. Když někdo za tři roky v zámoří nedokáže přesvědčit, že je schopný KONZISTENTNĚ chytat na tomhle levelu, tak prostě zkusíš někoho dalšího, jestli je toho schopen. Dneska měl šanci udělat super zápas, protože tým před ním hrál naprosto tragicky (kromě první půlky první třetiny) a zvládl to. Třeba se konečně chytí, asi sám cítí, že je to jedna z posledních šancí, kterou dostane.
Martin Hlavatý
Za mě jsou tohle jenom a jenom kecy , loni chytal dobře a říkal jsem to celou dobu, vyhrál nám spoustu zápasu, takže tohle jsou jenom nesmysli co píšeš .
Jan Hany Hanusek
Loni nám vyhrál přesně 3 zápasy které šli za ním, ve zbytku jsme většinou díky top ofenzívě soupeře přestríleli, takže bych spíš viděl že hlouposti píšes ty nebo že ty zápasy nesleduješ, nicméně je třeba říci že teď se mu 2 zápasy po sobe povedli, uvidíme jak na tom bude dál, 2 vlaštovky jaro nedělají, a asi sám cítí že je tohle jeho poslední šance se ukázat že na to má. 
Vojta Mlnářík
Naštěstí v profesionálním sportu rozhodují čísla a ne dojmy zhrzených fanoušků. Díky bohu za to.
Martin Hlavatý
I já jsem rád Momentálně dle čisel 1. Luukkonen 2. Comrie 3. Levi -->farma, samozřejmě jsem naprosto soudný a vím ze Levi neměl úplně na začátku štěstí, ale myslím si že je třeba být z mladými gólmany trpělivý a nehazet je přes palubu.

David Hamrlík
Když jsme u toho, má 50 zápasů, 22-6-22 ,90,1%, když uvážím, za jakou obranou loni občas chytal, není to vůbec špatný... doufám, že se mu dařit i dál, ale přidat se musí i Levi. 
Jan Hany Hanusek
S nějakou obranou jdi do prdele, zase ty tvoje trapný výmluvy... 
David Hamrlík
Za podobnou chytal tuhle sezonu Levi a moc to nedopadlo, ale věřím, že se zlepší
Jan Hany Hanusek
Moc dobře víš, že to není o obraně jako víceméně o hracích ale o defenzivnim systému, nesystemu u nás...  
David Hamrlík
Jo, ale ten moc nefungoval, teď je to lepší, ale zase nejdou přesilovky
Jan Hany Hanusek
Ne , není to lepší, nevím asi na ty zápasy nekoukas, jediný co je lepší je oslabení, to je nebe a dudy s loňskem ale obranná fáze je prostě špatná... až na Johnsona
 

František Lukáč
Dnes bolo podľa mňa krásne vidieť aký je Tage hráč…bez jeho nahrávok by sme ani z toho minima nevyťažili nič takže klobúk dole čo včera predviedol a hlavne dal sám gól v rozhodujúci moment na 4:2 kedy zlomil viac menej psychiku flyers. 

Michal Mišky Patráš
Bohužiaľ sú aj také zápasy nie pekné ale dôležité sú 2 body 

Martin Hody Hodás
Pozeram, ze Joki si ten vas feedback k vlastnym golom zobral k srdcu hned v prvej minute 
Admin
ale pozor.. Pak tam měl blok střely, která šla do prázdné.
Martin Hody Hodás
Ved o tom to je. Jednak zapracovat vas feedback do svojej hry a zaroven zabezpecit, aby tie kktiny v celkovom sucte nemali negativny dopad na vysledok je to pan hrac!  Btw UPL super. Akurat teda, ze my vieme, ze on vie dobre zachytat. To podstatne je, ci konecne dokaze takto chytat konzistentne  

Smrtislav Kozel
Strašný zápas...

David Skála
Skvělý UPL, velmi dobrá produktivita , individuální kvalita Tage , důležité 2 body, jinak nelze pochválit nic… chápe někdo to nesmyslné míchání útoků? Proč nevsadí na to co tak perfektně fungovalo minulý rok , kvůli prvním pár zápasům? 
Roman Zoubek
Páč Tuch ze zacátku sezony vypadal, že je myšlenkami ještě na Maledivách. A Tageovi to vůbec nelepilo a Skinner byl s něma utopenej. Navíc celkově nefungovala ofenzíva. Určitě se v průběhu sezóny zase spolu objeví. 
Vojta Mlnářík
Náhodou ty nově utvořené dvojice Greenway-Tage a Mittel-Skinner jsou za mě super funkční. Trochu problém už je k nim doplnit ten správný komplement - proto asi ty zběsilé rotace.

Petr Faky Faktor
Jsem to říkal.

Roman Zoubek
Možná pro mnohé hrozný zápas, ale já v tom vidím pozitiva. Navíc Phila letos hraje velmi dobře. Důležitý je, že se přetrhla série výhra - prohra. UPL je v brance jistota. Levimu bych dal čas ať letos rozkouká.  

Václav Stach
Tak na to se podívám, protože první třetina byla pohoda, přehrávali jsme je, profesorova lajna řádila, říkal jsem si lehký zápas...kouknu na výsledek, jo, pohoda, to jsem čekal a tady čtu jaký brutus to byl, to mě zajímá... 
Viktor Miller Maudr
Václav Stach dej pak echo

Philadelphia Flyers 5, Buffalo Sabres 1

3. listopadu, 2023

Diváci: 16.612 (87%), Buffalo

Rozhodčí: Garrett Rank a Pierre Lambert

Základní sestava Sabres:

Brankář
Luukkonen(1)

Defenzíva
Dahlin(26)-Samuelsson(23)
Power(25)-Jokiharju(10)
Clifton(75)-Johnson(6)

Ofenzíva
Greenway(12)-Thompson(72)-Biro(15)
Skinner(53)-Mittelstadt(37)-Peterka(77)
Rousek(13)-Cozens(24)-Tuch(89)
Girgensons(28)-Krebs(19)-Okposo(21)

1. třetina

01:03, PHI, Laughton, 1-0
Flyers vstoupili do zápasu s velkým odhodláním a od počátku začali přehrávat domácí tým. 
Ve středním pásmu Letci vyhráli důležitý osobní souboj a zmocnili se puku. Přešli útočnou modrou a tam narazili na dobře postavenou dvojici obránců. Jokiharju i Power zaujali vyčkávací pozice a nic nenasvědčovalo tomu, že by akce měla skončit pohromou. Střední útočník Farabee ale předvedl vynikající práci, když puk posunul do tandemu pod sebe na Brinka (a ten bez velkého přemýšlení vlevo na třetího dojíždějícího hráče, levého útočníka Laughtona), a sám se posunul kolem Jokiharjua před branku, aby tam clonil brankáři. Laughton se střelou zápěstím dlouho neotálel, jakmile mu z dohledu zmizel brankář, bylo jasné, že ani strážce buffalí svatyně nemůže mít nejlepší výhled. Mířil přesně, vysoko a napříč brankou, do odkrytého místa.

01:31, PHI, Belpedio, 2-0
Od prvního gólu utkání neuběhlo ani půl minuty, když Power dost nepochopitelně váhal s rozehrávkou a pak u mantinelu alibisticky odehrával puk, čímž umožnil Flyers usadit se v útočném pásmu. Nepřesná a pomalá střela od modré skončila na hokejce Jokiharjua, ale i tak kinetická síla puku překvapenému obránci umožnila jen minimální odehrání. Odehrání puku se proměnilo ve zcela ideální namazání dojíždějícímu obránci Belpediovi, který se před zející opuštěnou brankou z dobrého úhlu nemýlil.

14:57, PHI, Konecny, 3-0
Sabres přežili oslabení a vše nasvědčovalo tomu, že se nadechnou k náporu. 
O odražený puk zpoza branky Erssona dobře zabojoval zvednutím hole soupeře Peterka, navázal na sebe chytře dva hráče a pak se pokusil přihrát spoluhráči. Tajemstvím zůstává, kterému spoluhráči byla přihrávka směrována. Pravděpodobně rozjetému centru Mittelstadtovi. V tom případě ale chybělo přihrávce půl druha metru přesnosti a nebo jen supermanská reakce Mittelstadta, který ale podobný superšpek od Peterky nečekal a nestačil se otočit. Druhý adresátem teoreticky mohl být Jokiharju na modré, ale tomu chybělo k puku ještě více a navíc neměl žádný pohyb. Přihrávka nakonec byla ideálním vybídnutím Konecnymu k samostatnému nájezdu. Statistiky vychytaných nájezdů Luukkonenem jsou vyhlášené a věhlas daleko předčí realitu. Nikoliv ale v tomto případě.

2. třetina

14:35, PHI, Hathaway, 4-0
Sabres prakticky celou prostřední část hry špatně střídali, což se jim nestalo od začátku sezóny poprvé. 
V tomto případě se jim nepodařilo uvést do pohybu vlastní útok, takže na hranici středního pásma přišli o iniciativu na puku a zástupci Metropolitní divize se vnucené příležitosti ujali bez zbytečného váhání. Proti našemu prvnímu útoku kombinovali s velkou lehkostí a vychutnávali si únavu domácích z dlouhého střídání. Kombinaci zakončili z boku střílenou přihrávkou do předbrankového prostoru. Na hraně brankoviště stál bojovník Tuch a právě se rozhlížel, jestli se k bráně neblíží nějaké další nebezpečí. Tím bohužel propásl vzácnou chvíli, kdy měl mít hokejku na ledě a měl zabránit průchodu puku přes brankoviště. Jelikož se tak nestalo, číhající Hathaway neměl moc práce s uklizením puku z bezprostřední blízkosti do sítě Luukkonena.

3. třetina

02:24, BUF, Jokiharju, 4-1
Druhá lajna Sabres přišla o puk a soupeř se bujaře chystal k ofenzívě, Mittelstadt ale puk znovu získal a kolem modré vznikl volný prostor, kam si najel obránce Jokiharju. Finského beka těžko můžeme označit jinak, než jako jednoho z nemálo smolařů utkání, protože se mu zatím štěstí obloukem vyhýbalo. Ve třetí minutě závěrečné části hry si ale s časovou a prostorovou rezervou převzal puk a najel si do ideální střelecké pozice. Táhlou střelu zápěstím umístil nad beton lapačkové strany Erssona. První Jokiharjův gól sezóny měl být odrazovým můstkem ke comebacku v utkání, ale jednalo se o jedinou áčkovou notu v jinak déčkovému notovém zápisu.

11:28, PHI, Brink, 5-1
Tuch si na modré počínal ležérně, přihraný puk se mu dostal na stahovačku, která mu zaskočila mezi brusle (to není nic příjemného, dobře to znám z louže za barákem). Nepovedenou stahovačku prokoukl Farabee, v klidu se rozhlédl, aby získal přehled ve hře. Počkal, až ho přejede obránce Power, který mu úplně nesmyslně nešel do těla a až si do dobré pozice najede spoluhráč Brink. Pak mu nahrál. K zachycení puku Luukkonenovi moc nechybělo, do sítě puk nezasvištěl, ale spíše se vzduchem dopotácel.

Komentář ze www.sabres.cz:
S Flyers jsme odehráli velmi podobný zápas jako předevčírem. Jen se 2 rozdíli. 1. Nepodrzel nás gólman. 2. Z vytvořených šanci jsme nebyli schopni dát gól.Flyers zaslouženě berou 2 body. 

Komentáře českých a slovenských fanoušků na FB:

Martin Hody Hodás
Hroza. Sance boli, ale ta deka...Joki prestal davat vlastne goly a zacal to nahravat superom, tiez fasa.UPL nesklamal a nechytil ani jeden z 3 najazdov, ktore som si vsimol (2 goly a 1 tycka).Zajtra Toronto, panaboha... 

Peter Fandí-Nitre Tóth
Jediné šťastie že mám nočnú keby som hore dobrovoľne a toto vidím mám oveľa väčšie nervy… strašný výkon

Jan Hany Hanusek
Myslite si ze ve sve karieree chyti UPL jeste nekdy nejaky najezd ?

Martin Hlavatý
Viděl jsem tentokrát celý zápas , a musím říct že jsem snad nikdy neviděl horší zápas , myslím že kdybych tohle ukázal malým dětem , tak nepoznají rozdíl od Chance ligy , jo ano až tak byl náš výkon úplně trapný , přišlo my že snad naschvál nahráváme soupeři , bojovnost žádná , UPL tentokrát špatný no , i když opět říkám žádný gól nejde za ním , Power je naprosto tragickej , ale jako vázne úplně , podle mě na jeho místo může jít kdokoliv z farmy a bude to lepší , Dahlin se taky moc nevyspal , o útoku nemá cenu mluvit , tam žádnej nebyl Nevím proc Kulich čeká na farmě , teda pokud je zraněný tak se omlouvám.
Jan Hany Hanusek
Fakt za ním nejde žádný gol? Za mě 2 a 3 určitě ano

Jan Vacek
Je sice porad zacatek sezony, ale cekal jsem ze do toho Buff vlitne od zacatku, at to pak zase nehoni poslednich 30 zapasu. Evidentne tohle neni výkyv formy jako treba u Car, ale proste jedna velka tragedie. 

Martin Cuper
POWER odchod na farmu. Celý tím otrasný výkon. 

Roman Zoubek
No. Phila na to vlétla, jak se daleko čekat. Dala dva rychlý góly, dostala se ještě víc na koně a tu první třetinu Buffalo úplně přejela. Pak už to bylo těžký. Ale zase byly to hloupý góly. Druhej krásná nahrávka Jokiho. A ještě k tomu UPL hodně vyjetej z brány, jak se o tom mluvilo v talku. Třetí krásný přiťuknutí Peterky. Škoda, pořád se s tím dalo něco udělat, ale bohužel ten dřevák v brance Flyers měl štěstí. Opět v tom zakončení chyběla lehkost. 

Vybrané reakce fanoušků z FB (Buffalo Sabres)

Bob Stubblebine
Like so many I do my best to stay positive and I'm still looking forward to lots of exciting, winning hockey this season. But I gotta say, a performance like tonight is on coaching and management. 

Lori DuVall-Jackson
Terrible game. No effort, no sustained puck possession, no defense. I'm starting to be real sorry I spent money for seats this season. Four games, no wins yet.

Melanie Parisi
Put Greenway and Cozens back together. Stop playing lines hop scotch! No one is benefitting from this. 

Kenny Boyle
Once again the Sabres have a meltdown to start a game, Owen Power was on for all 5 goals and was totally to blame for the 4th goal when he decided not to skate back hard enough to negate an icing. He should have been benched there and then! Got to send a message!! 

Logan Byrd
Absolutely ridiculous line combinations tonight.! I understand you had a few newer players to blend into the line up, but those pairings were a disaster waiting to happen from the start! No connectivity whatsoever. The entire game and never improved

Wayland Baker
Inconsistent. Too much talent and high expectations to perform like that

Gordon Kowalczyk
Teach them how to play the body and hit people

Jordan T. Hattala
That was bad from start to finish... I know it's just not your night... sometimes. This team is just so absolutely hot and cold that there is no way to get a feel on wtf is gonna happen. 

Kevin VanValkenburgh
This is not a playoff team. They have no consistency and no commitment to defensive structure. Youth is no excuse for lackluster play and no consistency from night to night. 

Anthony W. Strozewski
Is it Halloween still? Because that performance was frightful! Oh well. Beat the leafs tomorrow and I'll be happy! 

Buffalo Sabres 6, Toronto Maple Leafs 4

4. listopadu, 2023

Diváci: 18.902 (1007%), Toronto

Rozhodčí: Ghislain Hebert a Pierre Lambert

Základní sestava Sabres:

Brankář
Levi(27)

Defenzíva
Dahlin(26)-Jokiharju(10)
Power(25)-Clifton(75)
E.Johnson(6)-R.Johnson(33)
Bryson(78)

Ofenzíva
Skinner(53)-Thompson(72)-Tuch(89)
Olofsson(71)-Mittelstadt(37)-Peterka(77)
Girgensons(28)-Krebs(19)-Okposo(21)
Greenway(12) -Jost(19)

1. třetina

12:05, TOR, Marner, 0-1
Toronto přišlo na led s velkým entuziasmem a vytvořilo si řadu šancí, při kterých Buffalo podržel mladý brankář Devon Levi. V polovině třetiny se hra začínala vyrovnávat. Skinner vyhrál s problémy buly v útočném pásmu a za výrazného přispění Thompsona se puk kolem mantinelu dostal na modrou k Dahlinovi. Dahlin měl dost času puk posunout po modré na Jokiharjua, který stál na modré sám a připravený od svého spoluhráče puk přijmout. Dahlin se ale rozhodl nahodit puk lehkou střelou do předbrankového prostoru, možná v naději, že se puk dočká nějaké pro brankáře nepříjemné teči, nebo že brankář puk pouze vyrazí. V každém případě lehkou střelu bez nesnází zachytili bránící hráči domácích a na dvě přihrávky poslali do samostatného nájezdu Marnera. Dahlin totiž nejenže namazal soupeři, zároveň také podcenil rychlost Marnera, který se svižně dostal za jeho záda do prostoru, který měl Dahlin krýt.
Marner zakončil chladnokrevně na lapačkovou stranu brankáře Leviho. 

16:13, BUF, Peterka, 1-1
Toronto špatně střídalo a Sabres se lacino dostali k přesilovce. Jejich statistiky v této herní činnosti zatím nejsou takové, jaké bychom si přáli. Část přesilovky Sabres zcela ve svém stylu probendili, ale pak se ve vlastní třetině ujal puku Power a je mu potřeba přičíst velký kredit za průběh akce, která vyústila ve vyrovnávací gól. Nejprve projel s kotoučem na holi celým hřištěm a pak intuitivně správně poslal puk do prostoru, kde aktuálně sice neviděl žádného spoluhráče, ale zároveň si byl jistý, že minimálně ze tří stran mají k puku nejblíže právě oni. Nadále pak působil jako quarterback celé pětice, přesnou přihrávkou vybídl k zakončení z úhlu Olofssona, pak zlomek chvíle později s pukem vyčkal na uvolnění Peterky na modré, natáhl na sebe jednoho protihráče soupeře, aby umocnil výhodu volného pohybu pro Peterku a v klidu mu puk přihrál. Peterka po dvou krocích vystihl situaci, ve které byla voda před brankářem dostatečně zkalená Okposem a Krebsem, a vystřelil přesně po pravici nevidomého brankáře Wolla. Druhá přesilovková formace se konečně prosadila, Peterka dal svůj pátý gól v sezóně a Power, na kterém nezůstala po předchozím utkání suchá nitka z přílivu kritiky, si připsal šestou asistenci. 

2. třetina

06:28, BUF, Thompson, 2-1
Sabres právě nevyužili dlouhou dvojnásobnou početní výhodu a jelikož žijeme ve světě, který nemilosrdně bičuje jejich fanoušky zhmotněním každého lidem známého pořekadla, bylo zřejmé, že na řadu přichází obligátní nedáš dostaneš. 
Olofsson sekl Matthewse a trestné komando domácích nastoupilo na led. 
Kredit tentokrát musíme dát nejlepšímu hráči Sabres v posledních pěti utkáních, bojovnému snaživému, fyzicky zdatnému útočníkovi Tage Thompsonovi. Nejprve získal puk, ke kterému si v obraně sjel k mantinelu od branky Leviho a odtud vyhodil přes všechny čáry až k Wollovi. Potom se vydal na nesnadnou cestu forčekingu formujícího se útoku Toronta. Hráči kanadské metropole si při zakládání útoku počínali ležérně, Thompson vystihl jejich krátkou přihrávku ve středním pásmu, obtočil se kolem zkoprněného obránce a rychle na něj získal dvoumetrový náskok v sólovém úniku. Woll jeho střelu sice vystihl, ale nestačil zkrotit puk na ledě, který se pomalinku sunul za jeho záda. Panikařící Woll před dotírající hokejkou Thompsona navíc špičkou lapačky kotouč ještě za čáru postrčil. Toto je druhý sezónní gól Thompsona při početní nevýhodě.

11:22, TOR, Matthews, 2-2
Milovníci přesilových her Maple Leafs se nakonec dočkali úspěchu. 
Za katr šel Greenway za zákrok, který se opět udál v útočném pásmu Sabres, což byl pojící prvek všech přestupků buffalských hráčů. V této chvíli to byla extra škoda, protože aktivita už se definitivně přesunula na hokejky hostů a ti začínali díky výbornému bruslení a dobrému individuálnímu držení puku získávat optickou převahu ve hře.
První vlně ofenzívy sice obrana odolala, ale druhá vlna přinesla publikem očekávané vyrovnání. V podání útoku Marner-Nylander-Matthews navíc vše vypadalo snadno, přirozeně a hladce. Zpětná nahrávka Nylandera našla najíždějícího neobsazeného Matthewse v učebnicově výhodné pozici. Jinak pozorný a dobře chytající Levi nestačil zabránit prudké střele po ledu projít mu mezi nohama v rozkleku.

11:56, BUF, Skinner, 3-2
Fanoušci v zaplněné hale ještě ani nestačili vstřebat radost z gólu a většině z nich dosud nepřestávala brnět ruka z highfive, když si hosté vzali vedení znovu na svou stranu. Útok Toronta zachlebnul a Sabres vyrazili do kontru. Soupeř pozičně úplně propadl a na vlastní modrou si nechal najet rychlého Skinnera. Přenesení puku se ujal nováček v dresu Šavlí obránce Ryan Johnson. Jeho pas na Skinnera nepostrádal žádný z parametrů ideální přihrávky. Nesporná hodnota Skinnera spočívá v jeho schopnosti konvertovat tyto průniky v góly. Nechytatelnou ranou z příklepu trefil roh branky na bližší straně. 
Puk prémiové NHL asistence vyškrábal z branky Dahlin a osobně ho na památku spoluhráči Ryan Johnsonovi předal.

3. třetina

00:17, TOR, Matthews, 3-3
Předchozí část hry končila fyzickou dominancí hostů a dalo se předpokládat, že odpočinutí Leafs vyvinou velkou snahu hned od začátku třetiny. Že se ale naše obavy naplní tak záhy, to jsme přeci jen netušili. Leafs se ihned uvelebili v útočném pásmu a po sedmnácti sekundách hry se za brankou Leviho dostal k puku Marner, který vrátil před branku na dotírajícího Matthewse. Zásluhy můžeme připsat nejen útočníkům, ale také obráncům. Jokiharju si počínal v souboji s Marnerem nedůstojně finského obránce. Nebruslil a jen ho s odstupem tempa osekával hokejkou. Dahlin se před brankou také nevyznamenal, sledoval pouze hru na puku a vůbec si nevšiml, že za jeho zády se k brance dostal Matthews. Na chycení prudké dobře umístěné střely nemohl Levi ani pomýšlet.

03:11, BUF, Greenway, 4-3
Tradicí v utkání se ale stalo, že čím větší radost měli příznivci z vyrovnání, tím dříve se dočkali studené sprchy. 
Sabres vybojovali útočné pásmo a když říkám vybojovali, mám tím na mysli, že svedli opravdu několik lítých soubojů u mantinelu, aby se ve výhodném položení udrželi. Puku se nakonec zmocnil Peterka a k dispozici se mu nabídli výborně pozičně hrající Mittelstadt a Power, v závěsu za Peterkou se nacházel Greenway, který se teprve přesouval do výhodné pozice po prodělaných bojích u mantinelu. Peterka přihrávku neuspěchal, už zpoza branky nasměroval kotouč na hokejku volného Mittelstadta, s přispěním lehce dezorientovaného Marnera se k němu kotouč opravdu dostal. Woll zareagoval dobře, střelu Mittelstadta vyrazil, výhradně však na hůl dojíždějícího Greenwaye. Dynamický útočník tmavé pleti poziční kolaps rivalů nemilosrdně potrestal. 

07:26, TOR, Matthews, 4-4
Matthews dal ještě jednu, poslední, příležitost fandům Leafs se během sobotní večera zaradovat. 
Není tu moc co popisovat. Po vyhraném buly poslal obránce Giordano od modré vysokou střelu před branku a několik hokejek vylétlo do vzduchu, aby ovlivnily trajektorii letu. Tečoval ji Matthews a puk přistál v brance nešťastného Leviho. Zvrat v odvolání branky kvůli hraní vysokou holí se bohužel nekonal. 

12:48, BUF, Tuch, 5-4
Konec utkání přinesl obrázek, který jsme nečekali. Sabres byli pilnější na ledě, více bruslili, lépe se doplňovali v kombinační hře, žádný puk pro ně nebyl ztracený a ve většině situací začali domácí hráče vysloveně přehrávat. To samo o sobě samozřejmě neznamenalo, že si z utkání odnesou palmu vítězství, potřebovali některý moment přetavit v dobrou šanci a tu ještě navíc proměnit v gól. O těchhle věcech je snadnější diskutovat než je převést na ledě v realitu. Sabres se to nicméně podařilo. Za svou olbřímí snahu a bojovnost byl odměněn další nenápadný hráč hostů - Alex Tuch. Stačilo jediné, clonit a překážet před brankou Wolla.
Sabres uzamkli Leafs v jejich obranném pásmu. Puk doputoval k Powerovi, který od modré vyslal prudký projektil směrem na branku. V cestě stál Tuch a puk se od něj odrazil do sítě. Tyhle vítězné góly jsou nejcennější.

18:54, BUF, Tuch, 6-4
Ještě sice nebylo dobojováno, ale Sabres drželi otěže zápasu pevně ve svých rukou. Fyzicky na ledě stále dominovali. Výborným zákrokem podržel spoluhráče také brankář Levi. Až těsně před koncem utkání umožnili Sabres soupeři sáhnout ke hře 6na5. Záhy po rozehrání puku se ale puku zmocnil Tuch a v ten okamžik bylo o osudu zápasu rozhodnuto, protože bylo jasné, že tenhle hráč s buldočí povahou v nejhorším donese puk do prázdné klece v zubech. 
Sabres si připsali cenné vítězství na ledě silného divizního rivala.

Komentář ze www.sabres.cz:

Zcela jiný tým, zcela jiný výkon a důležité 2 body k tomu! Vrátili jsme se zpět ke staré první lajně a šlapalo to jako za stara Tage byl vidět, Skinner opět výborný, Tuch se chvíli hledal, ale nakonec nám vyhrál zápas. I přes nálož gólů dnes dost možní nejlepší výkon Levie v sezoně... tolik to nepřeháněl s pohybem, byl jistější, méně zmatený. Ryan Johnson super debut!Matthews je zvíře. Odpočiňme si a jedeme dál! 

Komentáře českých a slovenských fanoušků na FB:

Václav Stach
Odchod Bira mi nevadí, neoslovil mě úplně, a samozřejmě debut Ryana si přeji. Vítězství 3:2 jako nic... 

Martin Cuper
Dnes hraje úplne iné mužstvo, rýchlosť, bojovnosť. 

David Hamrlík
Pěkný win 
Jan Hany Hanusek
Skvělé i když 4 góly tak Levi podržel jako kráva
David Hamrlík
Jsem rád, že si takhle snížil měřítka, Levi chytal dobře a stačilo mu na to 86,2% a gsax -0,78.... takže super, jen se toho drž u všech našich gólmanů
Jan Hany Hanusek
No tak bohužel byl asi o 100% jistější než UPL včera, a to je hlavní, bohužel pro UPL že včera chytal tak jak chytal no, 2 góly z 5ti na jeho vrub, to není málo, i když Levi taky nechytil nájezd, nicméně rozdíl je ten že UPL jej nechyti nikdy no...
 

Honza Dvořáček
Sakra tohle tak štve, kluci dokážou porazit Toronto, Colorado, když se vítězství neočekává, tak zapnou a plní si svoje povinnosti na sto procent (s přihlédnutím, že prostě soupeř je dobrej a donutí tě udělat chybu a je to nahoru dolů) a pak máš dvojzápas s flyers a podobně, kdy to odkloužou. Motivace je asi náš největší problém, soupeř se neporazí sám před naším skillem, holt nejspíš je to daň za mladý kádr a ty výkony jsou nevyrovnané. Za dva body jsem samozřejmě rád.

Peter Fandí-Nitre Tóth
To už človek aby bral tímy ako Toronto či Boston ako rovnocenného súpera Každopádne tento výkon bol sto a jedno oproti včerajšku dôležité body

David Hamrlík
Skvělý zápas, Ryan hned asistence , útok šlapal... Levi si připsal první výhru v sezóně v normálním hracím čase... toť vše, protože za stejné čísla by dostal upie tady od některých expertů naloženo,ale výhra je, jedeme dál 
Jan Hany Hanusek
Neboj ještě párkrát naloženo dostane, než jej trejdnou
David Hamrlík
Tak určitě, Levi s těmi čísli, může být jednička úplně v pohodě
Jan Hany Hanusek
Ano může.

Jakub Voda
Jestli to není tím, že UPL má několikaleté zkušenosti v dospělém hokeji a jede druhou sezónu v NHL, tak jsou na něj logicky kladeny větší nároky a obecně už by měl chytat prostě mnohem lépe, například jako proti Coloradu nebo Phille v prvním z dvojzápasu. V minulé sezóně jsi dokázal pro UPL použít doslova (zdravím Vencu) jakoukoliv výmluvu, i když chytal v 90% případů podprůměrně, moc mě mrzí tvoje zaujatost.
David Hamrlík
Zase tvoje mantra o dospělém hokeji, ale dobrý dáme mu čas, ale po té pohádce a hypu o loňských 7zápasech.... jsem psal, že až bude chytat za stabilními výkony naší obrany, ne když se dohánělo playoff se ukáže...ano upie včera vybuchnul, stejně jako celý tým, naprosto souhlasím, konzistence je u něj zatím problém
Jakub Voda
Davide, nejčastější výmluva pro UPL od tebe byla, že je to první sezóna v NHL a máme mu dát čas. Přitom měl za sebou zkušenosti z AHL i Finska. Proto používám tuhle mantru, jak ty říkáš...tak otevři oči. UPL potřebuje konzistentnost, Levi potřebuje prostě trochu času a zkušeností. Ano, do blízké budoucnosti jsem pořád daleko víc přesvědčený o Levim, ale pokud UPL dokáže vystoupit z toho stínu juniorek a jeho předpokladů, může být skvělý gólman pro NHL.
Martin Hlavatý
Chtěl jsem se s tebou hádat Ale musím říct , že to nejde, vystihl jsi to naprosto přesně, já jsem přesvědčený že v našem momentálním týmu nebude žádný gólman vládnout statistikám NHL, jedno vím jistě, už od začátku sezony bylo daleko víc fér rozdělit hochům práci , a ne dát Levimu 4 zápasy . Jinak s tebou musím neskutečně souhlasit , UPL trpí prostě na nepovedené zápasy , přijde mi jakoby ho vždycky zlomily nešťastný góly . Ale závěrem bych opravdu chtěl zdůraznit, náš největší problém bych nehledal v bráně , ale v obraně, musím fakt znovu napsat , že jsem měl teď volnější víkend a viděl jsem naše zápasy a je fakt úplně neskutečný , jak je konkrétně Owen Power špatnej, s ním na ledě je v podstatě pořád naše branka v ohrožení
Petr Faky Faktor
Souhlasím Power je zatím nejslabší článek týmu.