2023/24, RegSea, 16-17/82

19.11.2023

Boston Bruins 5, Buffalo Sabres 2
Buffalo Sabres 2, Winnipeg Jets 3

Boston Bruins 5, Buffalo Sabres 2

14. listopadu, 2023

Diváci: 14.840 (78%), Buffalo

Rozhodčí: Brian Pochmara a Corey Syvret

Základní sestava Sabres:

Brankář
Levi(27)

Defenzíva
Dahlin(26)-Samuelsson(23)
Power(25)-Clifton(75)
R.Johnson(33)-E.Johnson(6)

Ofenzíva
Skinner(53)- Thompson(72)-Cozens(24)
Greenway(12)-Mittelstadt(37)-Peterka(77)
Rousek(13)-Jost(17)-Olofsson(71)
Girgensons(28)-Krebs(19)-Okposo(21)

1. třetina

03:01, BOS, Heinen, 1-0
Boston hraje v pohodě a to bylo znát od prvních okamžiků zápasu. Na začátku prvního gólu zápasu stála marná snaha o nastavení útoku, když se Lukáši Rouskovi nepodařilo po prknech prodloužit na Josta. Oba hráči se poctivě vrátili, ale soupeř vybojoval útočné pásmo. Na zadním mantinelu svůj duel dobře zvládl Clifton a tvrdě odstavil soupeře od puku, totéž se ale v osobním souboji nepodařilo Powerovi. Soupeř přehrál puk na modrou čáru a definitivně Sabres uzavřel v jejich obranném pásmu.
Střelu z křídla na břicho Levi zvládl, ale obrana nebyla schopna vyčistit prostor v předbrankovém prostoru a ani hráče soupeře nezaměstnali obránci Sabres do té míry, že by nebyli schopni hledat puk ve skrumáži. Nejlépe se zorientoval Heinen, který drze prostrčil čepel mezi nohy trochu neohrabaného Powera a umístil puk za Leviho, který se po odražení nastřeleného puku nestačil úplně přesunout do lepší pozice.

04:09, BOS, Pastrňák, 2-0
Od první branky uplynula minuta, hlasatel právě truchlivým hlasem oznamoval jména střelců a asistentů, když massachusettský válec zabral podruhé. Kdyby se věci neměly tak, že našeho divizního rivala v podstatě nenávidím, musel bych přiznat, že tahle branka byla absolutně výstavní. Jedině ovšem v případě, pokud by proti útočníkům nestály tréninkové kužely ale skuteční hráči z masa a kostí. Vždyť posuďte sami - rozjezd z vlastního pásma byl bez napadání a forčekingu, průjezd středním pásmem byl bez odporu a jakékoliv rezistence s jedinou přesnou přihrávkou na pět metrů k modré čáře. K příjemci přihrávky se na moment sjeli VŠICHNI hráči Sabres a povyjel si i brankář Levi.
A po celou dobu si NIKDO nevšímal, že úplně sám na druhé straně hřiště zůstal volný jeden z nejlepších koncových hráčů současnosti, David Pastrňák. Přesná přihrávka a střela z první nemohla mít lepší parametry. Levi se přesouval rychle, proti hůře umístěné střele by to patrně stihl a vytěsnil ji, v tomto případě na ni byl ale krátký.

15:14, BOS, Carlo, 3-0
Gólu v síti domácích předcházela jejich vyložená šance, ve které se ocitl centr Mittelstadt a hlavně (a to je velice podstatné - obránce Owen Power, který o malou chvíli později chyběl na opačné straně kluziště). Bohužel se akci nepodařilo dotáhnout do úspěšného konce, protože brankář Ullmark robinzonádou vypíchl útočícím hráčům puk. Tím nastartoval akci směrem k brance Leviho. Střední pásmo zelo prázdnotou a proti jedinému obránci, Cliftonovi náhle pelášili tři hráči soupeře. A ti si šance vážili více než hráči Sabres. Přihrávka mezi křídly, na kterou skluzem zareagoval brankář Levi a pak následovala finální přihrávka do výborné střelecké pozice mezi kruhy na Carla, před kterým se otevřela branka jako velká výkladní skříň, takže by bylo mnohem obtížnější se netrefit než skórovat. Typické nedáš-dostaneš. 

2. třetina

04:07, BOS, Steen, 4-0
Myslím, že to byl Rob Ray, který formou komentáře právě nabádal hráče Buffala ke zjednodušení hry, když si jeho slova vzal k srdci obránce Power, kterému toto utkání těžce nevyšlo, a jednoduše namazal soupeři na čtvrtý gól. Pochopitelně ho nepodezíráme ze spolupráce se soupeřem, chtěl jen posunout puk ke spoluhráči z obrany, Cliftonovi. Přihrávka mu ale nevyšla podle představ, do hokejky ho klepl protihráč, takže do ideální pozice před brankou uvolnil Steena, kterému se podařilo přesnou střelou zblízka připsat si první branku sezóny. Na zpracování střely měl mraky času, také na otočku směrem k brance měl dostatek času a čas mu nechyběl ani na to, aby mohl dobře zamířit a ještě si počkat na příjezd obránce clonícího ve výhledu brankáři. Když se nedaří, všechno dobré jde ztuha, ovšem kráčet nezdaru vstříc, to jde zpravidla velmi hladce.

12:23, BOS, Lindholm, 5-0
Přesilovka nemohla dopadnout hrůzněji. První centr týmu a jeden z hráčů s aktuálně nejlepší herní formou, Tage Thompson se podruhé v utkání zranil (poprvé to bylo po neodpískaném podkopnutí, podruhé, už definitivně, po nastřelení zápěstí) a to je ve skutečnosti větší průšvih než případná ztráta bodů v tomto utkání a k tomu ještě, abych nezapomněl tu máme pátý gól, ehm, pojišťující tu avizovanou ztrátu bodů v tomto utkání. 
Všechno už nasvědčovalo tomu, že by se Sabres mohli ubránit přesilovce soupeře při vyloučení Mittelstadta. Od modré ale vystřelil obránce Lindholm a jeho parťáci dobře zacláněli. Puk si našel cestu pod betony do branky nešťastného Leviho.

15:07, BUF, Olofsson, 5-1
Paradoxně to byli Sabres, kteří přestříleli tým Bostonu a měli i několik dobrých gólových šancí. O kvalitě příležitostí bychom ale mohli podiskutovat, nehledě už o schopnostech tyto příležitosti kapitalizovat. Zároveň můžeme trochu proškrtat validitu těch šancí, které přišli v době, kdy bylo o osudu utkání defacto rozhodnuto. O první zářez Šavlí v utkání se postarala třetí lajna a slušný podíl na něm měl také český útočník Lukáš Rousek. Nepřipsal si sice asistenci, nicméně jeho přispěním bylo dobyto útočné pásmo a podílel se také na vybojování puku u zadního mantinelu. Odtud přesluhující Cozens poslal puk na modrou na Powera, který vyslal zápěstím střelu směrem k brance Ullmarka. Střela sice prosvištěla kolem branky, před kterou clonil účinně Rousek, ale odražený puk od mantinelu se před ní vrátil a pohotový střelec Olofsson měl nabito ostrými, povyjetý Ullmark neměl šanci se do branky vrátit.

3. třetina

15:02, BUF, Olofsson, 5-2
Poslední slovo v utkání patřilo Sabres. Rozvíjející se útok Bostonu, jehož hráči už příliš nespěchali a snažili se jen v klidu a míru doklouzat do šaten, uťal ve středním pásmu Ryan Johnson. Obránce rychle vrátil puk vpřed na modrou Olofssonovi, který v ofenzívě právě vypomáhal místo Greenwaye ve druhé řadě. Švéd zavezl puk do pásma a tam ho přenechal svému centru Mittelstadtovi. Špílmachr druhé lajny se snažil puk přesunout obráncům na modré, ale tečovaná přihrávka skončila na hokejce Peterky. Ten bohužel nebyl v takové pozici vůči brance, aby ji mohl reálně ohrozit, takže raději odjel k mantinelu a jeho místo zaujal Olofsson, který si s ním pozici vyměnil. A Olofsson, který konečně protrhl letos střeleckou smůlu, byl ke střele připraven mnohem lépe, takže jakmile se k němu od Peterky puk opět v podobě přesné přihrávky vrátil, z krátké otočky vypálil a na dobře umístěnou ránu Ullmark nedosáhl.

Komentář ze www.sabres.cz:

Moc hezký dárek Kyle nedostal... Rozhádaná hra, nesmysly v obraně, Levi taktéž nepodržel, Power posledních pět zápasů absolutně ztracený a tak přišla i další ztráta bodů. Stále to nic neznamená, ale chtělo by to brzy zase nahodit správnou cestu.

Komentáře českých a slovenských fanoušků na FB:

Roman Zoubek
Power by si měl jít na jeden zápas sednout. Na to, jak je velký, tak ho každej v předbrankovým prostoru přetlačí.Mne tam od začátku sezony pořád nějak chybí Quinn. Doufám, že se zanedlouho vrátí. Nebo se Buffalo dohodne s PK.Oloff ještě par gólů a může se v klidu vyměnit za druhý kolo.

Jakub Votýpka
Asi bych netvrdil, že to nic neznamená, protože ta nekonzistentnost týmu je strašná a trvá od začátku sezóny. Do toho ještě Tage bude mimo hru bůhvíjak dlouho. Doufal jsem v play-off, ale teď spíš doufám, ať není tahle sezóna krok zpátky.
Roman Zoubek
Tage se zranil?
Jakub Votýpka
Jo, má něco se zápěstím a podle Granata bude mimo poměrně dlouho. Trefil ho puk, když blokoval střelu v oslabení.

Martin Hody Hodás
Viac ma serie, ako mozu Bruins hrat tak dominantne, ked prisli o dvoch prvych centrov... 
Václav Stach
Hrají skvěle, fakt skvěle. Všichni ví, co mají dělat, proč a kdy. Včera to byl třetí zápas co jsem od nich letos viděl a není to náhoda. Z pohledu účelnosti pohybu hráčů i puku opravdu excelentní.  

Martin Kramský
Je pekné, že Okposo hral tisícty zápas, ale kvôli tomu nemusí hrať druhú presilovku a dostať 18 minútový icetime. Je rok 2023.  

Roman Zoubek
Pohoda..Zranění Tage je problém, ale Kulich je takový blázen, že formu Tage z úvodu této sezóny v pohodě nahradí. Takže se buďme těšit na Thompsona po Novém roce 
David Hamrlík
Opravdu kulich ne, navíc amerks mají jedenáct zraněných, těžko ho povolají
Roman Zoubek
Jakože by Kulicha nepovolali, protože ho Rochester potřebuje víc?
David Hamrlík
Jakože se mu nepovedl kemp a NHL zatím není připraven...,ale šanci dostane časem určitě
Roman Zoubek
Kemp není měřítko. Kulich hodně makal, přibral a možná byl trochu přetrénovanej. 
David Hamrlík
Kdyby byl na tom tak dobře už by ho povolali, nemyslíš? Přednost dostal i Biro 
Roman Zoubek
Nemyslím. Možná se pletu, ale povolali ty hráče (Biro, Rousek), aby jim zapadli zrovna do systému.
Václav Stach
Tady Davide má prostě přednost první tým, to není o čem...Když budou chtít do TOP 6 hráče a bude to sedět na Kuldu, půjde Kulda. Tak to je.  

Václav Stach
Tageovo zranění je problém. Velký problém. Nesouhlasím s Romanem Zoubkem výše, že by neměl formu. Neměl jí tak dominantní jako loni, to určitě. Ale byl to jeden z našich rozhodně lepších hráčů. Mittel jako první centr dlouhodobě fungovat nemůže, ale teď je naštěstí v takové formě, že by to unést mohl. Musí se probudit Cozy, ať máme pořád první dva centry OK. Trojku a čtyřku Jost s Krebsem unese a když ne, tak se to dá řešit z farmy Kozakem, přesunem Girgeho apod... 

Peťo Dobos
Nepamatam či som to písal predtým na túto stránku či inde,ale odhliadnuc od tohto zápasu: za mňa Power nemá na tu novú zmluvu, toto KA prepiskol a Levimu trebalo dať rok v AHL, to že nepodpísal pre AHL atď je blud, minulý rok vyšiel na konci sezóny, ale z univerzity nemôže byť top brankár hneď, trebalo brat toho Hellebyucka 

Buffalo Sabres 2, Winnipeg Jets 3

17. listopadu, 2023

Diváci: 11.340 (76%), Winnipeg

Rozhodčí: Steve Kozari a Frederick L'Ecuyer

Základní sestava Sabres:

Brankář
Comrie(31)

Defenzíva
Dahlin(26)-Samuelsson(23)
R.Johnson(33)-Power(25)
Clifton(75)-E.Johnson(6)

Ofenzíva
Skinner(53)- Cozens(24) -Tuch(89)
Benson(9)-Mittelstadt(37)-Peterka(77)
Girgensons(28)-Krebs(19)- Okposo(21)
Greenway(12)-Jost(17)-Olofsson(71)

1. třetina

Bez branek.

2. třetina

02:12, WPG, Perfetti, 0-1
V první třetině týmy dobře bránily, ale to neznamená, že by nebyly šance na obou stranách hřiště. Gólu jsme se ale nedočkali a to i kvůli tomu, že oba brankáři přispívali týmům solidními výkony. 
Osud první branky zápasu se začínal odvíjet až v dálavách za brankou 
Hellebuycka. Obránce Pionk vítězně vyřešil souboj u mantinelu a protože jakákoliv kratší přihrávka na jistotu by skončila nezdarem, protože spoluhráči byli dobře obsazeni aktivně forčekujícími hosty, rozhodl se pro víceméně osvobozujícího plachťáka. Těsně před odehráním puku se ale přesvědčil o tom, že v místě, kam puk deportuje, se pohybuje jeho spoluhráč. 
Situace se vyvinula o dost lépe, než jak Pionk očekával. Neposedný puk si na modré převzal šikovný Naměstnikov a to byl klíčový okamžik hry. On si puk přebíral v jízdě pozadu směrem k brance Comrieho, rukou si ho předhodil ve směru jízdy, bezchybně se otočil tak, aniž by podstatně ztratil rychlost (ačkoliv neudělal žádné bruslařské tempo) a tím zabezpečil úspěšnost akce. Na to zareagovali dva naši obránci Power a E.Johnson, kteří rychle zaujali dobré obranné postavení, ale aby se mohli dostat mezi puk a branku, byli nuceni soupeři přenechat část operačního prostoru v našem útočném pásmu. Naměstnikovi dojeli nabídnout výpomoc dva jeho spoluhráči a lépe postavenému z nich předal Rus štafetu. 
Perfetti si najel do ideální střelecké pozice mezi kruhy, aniž by ho někdo otravoval a na vyrážečkovou stranu překonal Comrieho. 

04:33, WPG, Appleton, 0-2
Přívaly vody ze studené sprchy neustaly a o dvě minuty později Jets navýšili svůj náskok. Sabres hráli aktivně a využívali každé příležitosti k ohrožení branky soupeře. V tomto případě se pokusil o založení rychlé akce Dahlin. Na zakládající přihrávku si vybral dost času a to nebyl problém, protože Scheifele zlomil hokejku a tak měl soupeř hlavně starosti o to, aby pozičně nepropadl. Pasu nechyběla razance, přesnost ani myšlenka. Jediné, co chybělo, byla rychlost spoluhráčů ve středním pásmu. Peterka a Mittelstadt už za sebou měli v tomto shiftu dva bazény. Na přihrávku nedosáhli ani náhodou, takže to na první pohled vypadlo jako puk zdarma. Dalším průšvihem bylo, že soupeř s rozehrávkou neotálel, tak Peterka i Mittelstadt nemohli odjet z ledu a museli se znovu, tentokrát už viditelně pomalu, vracet domů ke své brance.
Soupeř ve třech přehrál naši elitní obrannou formaci. Jeden útočník tělem odstavil Dahlina, útočník na levém křídle přenesl hru stříleným pasem před branku a tam stál Samuelsson sice v dobrém postavení, ale až na poslední chvilku si všiml, že se k bráně přiřítil osamocený Appleton, kterému jen stačilo do prudké přihrávky nastavit hokejku (možná dokonce puk do branky navezl bruslí), protože o jeho přítomnosti evidentně neměl tušení ani brankář Comrie. V době, kdy puk přecházel přes brankovou čáru, byl Comrie v pokleku mimo brankoviště.
Kdo nese vinu na druhé brance Winnipegu? 
Není tu jeden konkrétní viník. Část viny nese Dahlin, část unavení útočníci, část Samuelsson a část také brankář Comrie. K roli každého najdeme přitěžující i polehčující okolnosti.

04:56, BUF, Tuch, 1-2

Diváci asi čekali, že si kynoucího náskoku užijí delší dobu, ovšem Sabres našli pádnou odpověď téměř vzápětí. Klidně můžeme začít už tím, že po vhazování ve středním pásmu získali útočnou iniciativu Šavle a nové střídaní začínalo buly před brankou Hellebuycka. 
Granato ponechal na ledě formaci Skinner-Cozens-Tuch a ačkoliv buly nemělo jasného vítěze, k puku se nakonec dostali Sabres. Útočníci našeho týmu předvedli velký důraz, maximální soustředění a nezlomnou vůli nenechat Jets opustit startovní runway. Puk se dokonce ocitl i v držení bránící pětice, ale Skinner jim ho dobrou prací s hokejkou opět uzmul a vystřelil na branku spíše propagační střelu. Puk se ani nedostal k brankáři, zůstal na holi jednoho z obránců, který ho patrně kvůli překvapení nezpracoval, ale jen posunul do slotu. To podráždilo 
Hellebuycka, který puk vypíchl dále od branky, čímž si ale podepsal ortel. Jako první se k puku prodral bojovný Alex Tuch. Pohotově vystřelil po ledě a brankář Hellebuyck nezabránil kontaktní brance.

08:12, WPG, Ehlers, 1-3
Hodně nešťastný gól, který k naší lítosti rozhodl zápas, v němž Sabres byli více než vyrovnaným soupeřem kanadskému mančaftu. 
Sabres právě ubránili statečně oslabení za vyloučení Peterky. Tady je potřeba podotknout, že ve hře 5v5 Sabres postupně začínali získávat převahu a zbytečná vyloučení (rozhodčím se toto utkání nijak extra nepovedlo, takže mnohé zákroky, včetně těch od buffalských hráčů, nepotrestali a jindy si počínali nedůtklivě) je zpomalovala. V tomto případě sice nedostali Sabres gól v oslabení, ale v jeho dozvucích. 
Jets byli v útočném pásmu, ale určitě nemůžeme říci, že by měli hru zcela pod svojí kontrolou. Hráči byli pod tlakem rychlého přístupu Šavlí a o útočné pásmo se rozhodli zabojovat nahozením puku směrem k brance. Zároveň jim bylo jasné, že v tomto snažení budou s největší pravděpodobností neúspěšní, takže současně přeskupovali síly z organizačního přesilovkového formátu na formát hry 5 na 5.
Obránce Ehlers vystřelil puk směrem k brance a ani náhodou nemůžeme mluvit o nějaké dělovce. V cestě puku stál obránce Power a ten teda určitě v posledních zápasech nemá kliku. Přimotá se často k průšvihům a ve špatné se obrátí mnohé z toho, čeho se dotkne a jako v tomto případě i čeho se nedotkne. Já nemám tušení, co se mu ve chvíli, kdy k němu puk letěl, honilo hlavou a ani to raději vědět nechci. Výsledný obraz ale byl takový, jako by si vůbec nevěděl rady, co má se situací dělat a jako by se puku bál. A to se občas hráčům stává, především pak v mládežnických soutěžích. Patrně na moment zauvažoval o tom, že by puk blokoval, ale pak si to v posledním zlomku okamžiku rozmyslel a snažil se uhnout, aby puk alespoň netečoval. No a brankář Comrie buď takovouhle reakci spoluhráče nečekal, nebo přes něj puk jednoduše vůbec neviděl. Takovéto góly vypadají hloupě, ale padají. Postiženým nepřidají na kreditu, ale velkou vědu bych z toho nedělal. V ideálním případě by bylo pochopitelně fajn využívat k hraní celých 60 minut, ale Sabres ještě stále měli více než polovinu utkání před sebou.

3. třetina

01:00, BUF, Peterka, 2-3
Do posledního dějství vstoupili Sabres znamenitě a už po minutě hry dali kontaktní gól. Tentokrát ukázal Dahlin vynikající časování přihrávky (tak jak jsme u něj zvyklí) a puk, který musel být vybaven přesnou rychlostí a smrtící akurátností, aby prošel mezi duem obránců soupeře a přesto byl chytatelný pro rychle najíždějícího útočníka Peterku, nic ze zmíněného nepostrádal.
Peterka měl dvoumetrový náskok na obránce, takže zároveň i relativně dost klidu pro koncovku. Rozhodl se pro střelu, která ale skončila na brankářských betonech. Peterka dostal šanci k reparátu a dorážku zblízka propasíroval mezi betony 
Hellebuycka. 
To byl ale poslední gól zápasu a navzdory dobrým šancím na obou stranách jsme už žádný neviděli.

Komentáře českých a slovenských fanoušků na FB:

David Hamrlík
Pokud budeme hrát jako druhou půlka zápasu, vše se v dobrý obrátí
Smrtislav Kozel
Škoda hloupýho třetího gólu 

Michal Mišky Patráš
Akože môže mi niekto vysvetliť čo to spravil Power pred tým 3 gólom? To bolo fakt také ťažké pre neho to proste zachytiť na telo a hrať ďalej veď tam nikto okolo neho nebol
David Hamrlík
Ten gól jde i za comsem
Michal Mišky Patráš
Ale skôr za Powerom vieš ono to nie je príjemné keď ti tak pol metra pred tebou zrazu sa objaví puk 

Václav Stach
Takže - prostě zápas blbec a zápas Sabres klasika. A Hell-ey-buck its a Hell-of-many-bucks goalie. K inkasovaným gólům : z těch tří ani jeden není Comrieho a měl tam hodně dobré zákroky...to byl dobrý výkon Comrieho, který opravdu nenese na té prohře vinu...první gól, střela bez vyrušení, po propadu tří útočníků v pásmu, tam prostě borec je v mezikruží a klidně si pálí jak chce (to je prostě tuty fruty když nejsi Jost (v první i druhé třetině))...druhý - co s tímhle má gólman dělat, skvěle Scheifele i ten Appleton, ani Samuelssonovi to nevyčítám, to prostě nečekáš, že tam borec vletí celý a třetí Power na tribunu akce...reálně, co tomu klukovi chceš vytknout? Power - na tribunu s ním. Má kontrakt, je to naděje, já to chápu, politika, všechno beru, ale na tribunu s ním. Jak uhnul před tím třetím gólem, to bych ho normálně nakopal do prdele v kabině, posera jeden. Tenhle kluk musí dostat výchovnou a kdy jindy než teď když...Spasitel (Ryan Johnson) - nevidím vesmír, ve kterém jde ten kluk zpátky na farmu v téhle formě a herní pohodě. Super, super, super. Nemám co vytknout, vyspělé výkony, jistý v obraně, dobrý dopředu, dejme mu klidně více času i zodpovědnosti, hraje prostě skvěle. Benson - vesmír, ve kterém se vrací do juniorky, obsahuje podpis Patricka Kanea, uzdravení Quinna a Ollofsona střílejícího v rytmu 1 gól na dva zápasy. Jinak prostě hraje moc dobře na to, aby šel k juniorům. Nebo by si musel být jistý KA i Don, že vytáhnou z farmy Kuldu/Rosena/Bira/koho chtějí, a budou hrát takhle nebo lépe. Vyspělý synek, hraje velmi, velmi dobře, chytře, za mě super. Včera jsme měli dost gólovek, škoda, že ty největší vyšli na Gretu a Josta. A vyloučení Bensona 2 minuty před koncem? V sezóně NHL je těchto skrumáží a těchto šťouchů tak 2500. Vyloučí se tak v třech případech. No zrovna my, prohrávající o gól 2 minuty do konce a v tlaku si to odneseme. Taky Sabres Závěrem - četl jsem, že mezi druhou a třetí třetinou měl Donny proslov k hráčům, který nelze publikovat. Posléze o tom hovořil i Tuch, že slova byla vhodně míněná a že si všichni musí hrábnout do svědomí a hrát od začátku do konce naplno a nečekat, až se zápas hroutí a začne řvát trenér nebo kapitán. Ano, volám po tom už pár zápasů. Ano, dokonce to i říkali na TSN v přenosu, že hrajeme 20 minutes z 60 minutes a že máme hrát celý zápas. To je to, proč jsem v Tanci i v komentářích volal po impulzu. Protože tohle nás teď stojí hodně bodů.Lets go Sabres.