2023/24, RegSea, 22-24/82

29.11.2023

Buffalo Sabres 5, New York Rangers 1
Buffalo Sabres 4, St. Louis Blues 6
Buffalo Sabres 2, Carolina Hurricanes 6

Buffalo Sabres 5, New York Rangers 1

27. listopadu, 2023

Diváci: 18.006 (100%), New York

Rozhodčí: Chris Lee a Kendrick Nicholson

Brankář
Luukkonen(1)

Defenzíva
Dahlin(26)-Samuelsson(23)
Power(25)-R.Johnson(33)
Clifton(75)-E.Johnson(6)
Jokiharju(10)

Ofenzíva
Skinner(53)- Mittelstadt(37)-Tuch(89)
Benson(9)-Cozens(24)-Peterka(77)
Olofsson(71)-Jost(17)-Rosen(63)
Krebs(19)-Okposo(21)

1. třetina

11:41, BUF, Peterka, 1-0
Rangers vstoupili do zápasu vágně a tým ze západního New Yorku těžce podcenili. Ještě někde v šatnách se asi domluvili, že zkusí porazit Buffalo, aniž by se pokusili bruslit. Pomalý rozjezd se jim vymstil, až za polovinou zápasu začínali alespoň trochu připomínat mančaft, který za posledních 15 utkání jen dvakrát našel přemožitele, v předchozím utkání vyrolboval led s Bostonem, dominuje celé východní konferenci a s pětibodovým náskokem vede Metropolitní divizi.
To vše ale nemusí hráče Buffala zajímat, protože každý hraje zároveň tak, jak mu to dovolí soupeř. A Sabres se do Rangers zasekli od začátku utkání opravdu ostře. Hluboko napadali, dobře a přesně kombinovali a příkladně se doplňovali. Dobře organizovali hru ve středním pásmu a doslova divoce bojovali o modrou a útočné pásmo.
Výkon týmu podepřel pozorný, dnes velice soustředěný a hlavně mimořádně akční brankář Luukkonen.
---------------
Sabres účinně forčekovali a tak pomohl za brankou s rozehrou gólman Šestěrkin. K obránci ale okamžitě dojel výborně bruslící Olofsson, takže následovala jen krátká příhra po mantinelu na dalšího spoluhráče, který byl také v dosahu forčekujícího Olofssona, čímž Rangers jen předali o kousek dál horkou bramboru. Nebylo divu, že rozehře pod tlakem chyběly oči. Nepřesná přihrávka skončila u buffalské vysunuté obrany a dnes velice, opravdu velice překvapivě nejlepší obránce Sabres Owen Power útočné pásmo zachránil pohotovou vracečkou z první do předbrankového prostoru. Puk si mezi kruhy sklepával Olofsson, zkrocený puk si ale převzal JJ Peterka a opět demonstroval svou střeleckou pohodu. Za střelou zápěstím na lapačku se Šestěrkin jen překvapeně ohlédl.

2. třetina

19:33, BUF, Tuch, 2-0
Během třetiny jsme viděli šance na obou stranách a návštěvníci MSG se už také jednou radovali do zvuků sirény oznamující gól, když si s nimi ošklivou hru zahrál vizuální kouzelnický efekt zvaný nastřelená boční síťka branky. Finský gólman se ale činil, takže ho vzhledem k posledním výkonům můžeme, nehledě na rotaci všech tří brankářů, považovat za současnou buffalskou jedničku. Krotil se ve svých výjezdech a blýskl se i několika akrobatickými zákroky, které nám způsobily haškovské deja-vu. 
Když už se zdálo, že se hráči v bílých dresech odeberou do šaten s hubeným náskokem, před brankou Rangers se opět zablýskly Šavle.
------------------ 
Dahlin vyslal z vlastní obranné třetiny vysokou plachtící citovku tak, aby z toho nebylo zakázané uvolnění a aby o puk mohl zabojovat rabiják Tuch. Obránce zvedl vysoko nad hlavu ruku, aby si puk srazil na led, ale zároveň s obavami sledoval, jak se k němu blíží urostlý útočník Sabres. Puk obránci nekontrolovaně propadl za záda a v lepší pozici pro souboj o něj se okamžitě ocitl Tuch. Puk za brankou získal a snažil se jí objet. Na chvilku ovšem zvedl zrak, aby si zkontroloval pozici spoluhráčů a to se mu vymstilo. Puk mu sjel z čepele a zůstal o krok za ním. Zároveň se k němu sjeli dva protihráči, takže bylo spíše s podivem, že se mu podařilo zastavit a puk backhandem přihrát zpět před branku přímo na hokejku najíždějícího Mittelstadta. Centr první útočné řady zkusil po ledě překvapit Šestěrkina, ale puk prosvištěl brankovištěm, odrazil se od mantinelu a skončil na modré čáře u dobře postaveného Dahlina. 
Následoval jeden z nejkrásnějších hokejových okamžiků této sezóny. Dahlin se dostával pod tlak a v bezpečí nebyl ani partner na modré čáře, takže se rozhodl pro střelu. Pokud by střelil směrem na branku, puk by byl s největší pravděpodobností blokován dojíždějícím hráčem Rangers, pokud by zvolil pomalejší přihrávku napříč pásmem, obrana by s velkou pravděpodobností byla schopna ji zachytit. Dahlin tedy zvolil prudkou přesnou střelu na Mittelstadta. Šikovný centr byl osamocen, takže ji s přehledem zpracoval a záhy krátkým švihem zkusil opět, zda Šestěrkin nepolevil v pozornosti. Nepolevil, ale k vyraženému puku se dravě prosmýkl kolem obránce Tuch a resetovaného brankáře přes jeho výstroj propálil.

3. třetina

08:08, NYR, Zibanejad, 2-1
Jestli během dvou třetin hráči Rangers nepochopili, že jim výhru tým ze západního New Yorku dobrovolně nedá, na začátku poslední části hry už jim to muselo být zřejmé. Do utkání vstupovali jako velcí favorité na bílém papíru, ale na ledové běli se odvíjel děj, který papírovým předpokladům vůbec odpovídal. Po dvou třetinách by žádný přihlížející nebyl schopen říci, který tým v posledních dnech drtí NHL. 
Ještě stále měli ale domácí k dispozici 20 minut a bylo jasné, že prohrát chtít nebudou. Jelikož s nimi vedli Sabres v plných sestavách vyrovnaný boj, náramně by se jim hodila přesilovka.
-------------
V deváté minutě jim tuto výhodu daroval rozhodčí Lee, který vyloučil Bensona za zákrok, který asi nikdy nesnese označení jako brutální. Rangers početní výhodu rychle využili. 
Krebs podle očekávání prohrál důležité vhazování. Po rozehře puk putoval k modré čáře, kde si ho mezi sebou rozehráli obránci a bomber Zibanejad se posunul do dobré střelecké pozice na levém křídle. Gustafsson mu přihrál přesně a Zibanejad se golfákem trefil z první přesně k bližší tyčce nad beton brankáře Luukkone
na.

15:31, BUF, Tuch, 3-1
Pokud se diváci v MSG těšili na to, že nyní budou svědky gólostroje ze ztrany jejich oblíbenců, dočkali se hořkého zklamání. Pravda, občas musel brankář Luukkonen vytáhnout mimořádný zákrok ale jinak se obraz hry nezměnil podstatně. Sabres stále byli schopni v plném počtu produkovat solidní protihru.
Domácím začínal docházet čas a také herní trpělivost. Tlak na branku se snažili navýšit na úkor obezřetnosti v defenzívě. A toho využili opět hosté.
--------------
Jokihrarju ve vlastním pásmu přehrál puk po šíři na Owen Powera. U Powera se musíme na chvilku zastavit, než pustíme hru dále. V poslední době se na něj snesla vlna kritiky (a rovnou si můžeme říci že oprávněně), ale v tomto utkání byl našim nejlepším obráncem. Power měl dost času, takže si počkal, až se mu puk odrazí od mantinelu na hokejku a pak vysokou plachtící přihrávkou našel na útočné modré čáře vynikajícího Mittelstadta. Jiný hráč by neposedný pas na dlouhou hokejku patrně nezískal, ale centr prvního útoku dokázal puk zkrotit a zároveň byl schopen si ho úspěšně pokrýt před dotírajícím obráncem Millerem, který byl po celý zápas z Mittelstadta nešťastný. Casey se už v klidu obrátil proti směru hry a počkal, až mu od modré sjede do solidní pozice Tuch. 
Jakmile se urostlý útočník dostal k puku, využil rychlosti a částečně objel clonícího hráče před sebou, aby mu tento nezblokoval střelu. Pak vypálil zápěstím silnou ale ne zrovna přesnou střelu. Projektil si ale cestu do sítě našel po odrazu od hole obránce Trouby.

18:29, BUF, Mittelstadt, 4-1
Gól ve vlastní síti sebral Rangers vítr z plachet, ale příprava závěrečného tlaku byla v plném proudu. Rozhodnutí k odvolání brankáře a doplnění útočné formace o hráče navíc bylo logické, ale pro Rangers obtížně realizovatelné. Brankář Šestěrkin už byl dvakrát na cestě ke střídačce, když byl opět odvelen narychlo zpátky do klece. Dvě a čtvrt minuty před koncem konečně vše klaplo a Sabres byli nuceni vzdorovat šesti hráčům v poli.
Během čtyřiceti sekund hry Rangers ani jednou nevystřelili na branku a pouze si zdvořile vyměňovali puky a dávali přednost v převzetí odpovědnosti. A tak znovu udeřili hosté.
Skinner dobře načetl hru a hráče na modré potrestal za pasivitu a absenci pohybu. Sebral mu puk, překročil obrannou modrou čáru a pak posunutím puku odstartoval rychlobruslařský závod mezi obráncem Millerem a centrem Mittelstadtem. Miller neměl šanci a Mittelstadt dal do prázdné svou čtvrtou branku sezóny.

19:53, BUF, Okposo, 5-1
Utkání se na ledě doklouzávalo, ale jednoho gólu jsme se ještě dočkali, asi aby Šestěrkin neodešel zkrátka. Poslední chvíle zápasu se odehrávaly před brankou domácích, Sabres dobře kombinovali a Rangers byli duchem nepřítomni. 
Jokiharju, kterému se zápas opravdu vyvedl, od mantinelu vyslal přesnou rychlou příčnou přihrávku na Okposa a ten si při ráně z první pro lepší stabilitu a zvýšenou přesnost přiklekl. Šestěrkin při přesunu brankovištěm na zlomek sekundy zaváhal a pohyb rozložil na dva skluzy. Akci dokončil vleže na břiše a sledoval třepotání se puku ve své síti. Při odchodu z ledové plochy za sprchou a šampónem se alespoň pomstil mantinelu a zle ho spráskal hokejkou.

Komentář ze www.sabres.cz:

Zavolejte poldy! UPL ukradl zápas! Skvělý výkon v bráně a diametrálně odlišný výkon na ledě. Tam jsme měli tzv. ups and downs (NE Comrie a Down!) Chvíli jsme tahali za silnější, chvíli za kratší kus provazu. Ale UPL přechytal Shesterkina, který to nakonec nevydýchal a rozmlátil hokejku Alex Tuch začíná nabírat formu a věřte nebo ne, i Victor Olofsson má v posledních 4 zápasech 6 asistencí Tak pojďme už sakra být trošku konzistentní! Tohle je výhra jako hrom! 

Komentáře českých a slovenských fanoušků na FB:

Petr Faky Faktor
Tak zase jeden z našich největších talentů kulda ve 4 lajně. Tam ho určitě čeká velký progres , když hrajeme v takové pohodě 
Jakub Býček
Buďme nakonec rádi, že ho ještě nenacpal do brány podle toho jak pracujou s tou sestavou.. 
Buffalo Sabres Cz-Sk Fanclub
Lepší s Okposem a Krebsen než s Jostem a Olofem
Smrtislav Kozel
Kulich je talent? To bude muset ještě hodně makat, aby se jim skutečně stal!takových už bylo a on rozhodně není ten spasitel kterýho potřebujeme! 

Bills Mafia SK/CZ
Aspoň Sabres nech nám napravia chuť po tom čo Bills včera nedotiahli zápas do úspešného konca. Byt fanúšikom Buffala je ťažký údel.

Roman Zoubek
Zkusil bych Kulicha, Rosena a k nim Krebse.  

Petr Daňha
Takže další prohra na obzoru..........

David Hamrlík
Skvělý vykoupení za devils,jen tak dál 

Lukáš Hazda
Nechápu proč nehrál Kulich, ty si z něj fakt dělaj prdel.
Filip Čok
Furt točíme 7 obránců a na Kulíka nezbyde místo

Martin Hlavatý
UPL Super, zápas jsem neviděl jsem sestřih a musím říct že proti nejlepšímu mančaftu super výkon Pojďme se toho držet , myslím že už na dobro můžeme ukončit rotaci tři gólmanů , a pojďme si pro playoff
Roman Zoubek
Nic proti tobě, ale po prohře žádáš Granatův konec a teďka vzýváš play-off. Trochu konzistentnosti v příspěvcích, stejně jako ve výkonech Buffala, by neuškodilo. 
Martin Hlavatý
Tak za prvé je tam smajlík A za druhé , můj názor se nezměnil pořád si myslím že s Granatem to nebude moc fungovat , koneckonců tenhle zápas jde za UPL
Roman Zoubek
Jojo, tak tohle si zapamatuji 
Martin Hlavatý
Zapamatuj Nemám problém veřejně napsat , že jsem se mýlil Za to mě mrzí a hledám tu neustále kritiky UPL , zda i teď je to brankář co na NHL nemá
David Hamrlík
Neboj, hned jak se mu nepovede zápas, se tady ukážou
Martin Hlavatý
Já se jim směju Dělali z Leviho Haška a on teď má skoro nehorší stats v NHL
David Hamrlík
Tak snad to upiemu vydrží,devon by potřeboval rok v AHL a bude z něj dobrý gólman

Roman Zoubek
Dneska velmi dobré. Ale nepropadal bych euforii. Jede se zápas od zápasu a pořád bojovat. Hlavně se nedostat to nějaké série bez bodu. Tak by při letošním vyrovnaném trendu byla smrtící.
Pavel Chatrný
Přesně tak, hlavně ta naše divize je šílená, klidně se může stát, že postoupí bodově horší tým z metropolitní.
 

Buffalo Sabres 4, St. Louis Blues 6

30. listopadu, 2023

Diváci: 18.096 (100%), Saint Louis

Rozhodčí: Kelly Sutherland a Jordan Samuels-Thomas

Brankář
Luukkonen(1)

Defenzíva
Dahlin(26)-Samuelsson(23)
Power(25)-Jokiharju(10)
R.Johnson(33)-E.Johnson(6)

Ofenzíva
Skinner(53)- Mittelstadt(37)-Tuch(89)
Benson(9)-Cozens(24)-Peterka(77)
Olofsson(71)-Jost(17)-Rosen(63)
Greenway(12)-Krebs(19)-Okposo(21)

1. třetina

01:08, STL, Saad, 0-1
Během první třetiny jsme viděli aktivní hru Sabres s dostatkem bruslení, kombinací a šancí. Zklamala nás koncovka. O našem soupeři můžeme bez uzardění říci přesný opak - ze dvou šancí vstřelil tři góly. Efektivita proměňování šancí zrozených z chyb protivníka, to byla hlavní deviza Blues a neschopnost šance proměňovat či se vyvarovat fatálních chyb v defenzívě, to byla slabina Buffala. 
Luukkonen právě chytil obrovskou šanci soupeře, aby vzápětí dostal branku z nešance.
--------------
Jako obyčejně, Krebs čistě prohrál v domácím pásmu důležité buly a puk se dostal k Saadovi, který si s ním kousíček popojel ke středu do lepšího střeleckého úhlu a pak vypálil. Luukkonen střelu neviděl, tušil, že se něco chystá, ale probral ho až dotyk puku. Impulsivním trhnutím končetinami a rameny si ho už jen srazil do branky.

05:02, STL, Schenn, 0-2
Navrátilec z marodky Greenway se dopustil faulu podtržením Kyroua. 
Jako obyčejně, Krebs čistě prohrál v domácím pásmu důležité buly. Puk se dostal přes spoluhráče na modré čáře ke Schennovi, ten si popojel prázdným prostorem do centra kruhu po pravici brankáře. Až tam mu cestu zastoupil obránce E. Johnson. Schenn se rozhodl pro střelu a ta mu vyšla ideálně. Před brankářem se po puku ještě ohnal obránce Samuelsson, puk trefil horní tyčku a od ní se nezadržitelně odrazil za brankovou čáru. Luukkonen byl bezmocný.

10:59, STL, Neighbours , 0-3
Ryan Johnson za vlastní brankou špatně vyhodnotil situaci. Na posledních chvíli se rozhodl do osvobozovacích prací nezapojit volné spoluhráče ve své blízkosti, ale poslat puk po mantinelu. K modré čáře neměl ale blízko žádný spoluhráč, takže si tu na puk si počkal Bučněvič. Následovala rychlá výměna puku a pozic s dobře spolupracujícími kolegy z útoku. Od modré jsme se nakonec dočkali střely Laddyho. Luukkonen střelu srazil pod sebe, ale puk nedokázal pokrýt a ani jinak zabránit tomu, aby byl nadále dosažitelný ve hře. Navíc, puk se odrazil tak nešťastně, že už před dopadem na ledovou plochu nabral směr napravo od brankáře a zároveň z jeho přímého dosahu. Trochu si přispal také Dahlin, který měl jako aktuálně poslední hráč před brankářem vyčistit led, ale extra nápomocný svému brankáři nebyl. Dopustil, aby si Neighbours našel před brankou útulné místečko, odkud měl k odraženému puku nejblíže a mohl ho snadno uklidit za záda gólmana Buffala.

13:32, BUF, Dahlin, 1-3
Ještě v nás zůstávala malá dušička poté, co se Rasmus Dahlin s bolestivou grimasou těžce zvedal z ledu, když nás elitní obránce uklidnil tím, že vstřelil snižující branku.
Greenway s Okposem zastavili ještě v obranném pásmu Blues rodící se akci a čtvrtá formace se usadila v pásmu obléhajíc branku 
Jordan Binningtona. Do souhry zapojili také centra Krebse a obránce Dahlina. Rasmus Dahlin se na modré rozmáchl a vyslal tvrdou střelu golfákem do míst, kde se právě nacházel výborně clonící Greenway. Puk proletěl pod Binningtonem dříve, než stačil semknout v pokleku betony.

2. třetina

06:10, BUF, Benson, 2-3
Sabres měli v této fázi zápasu více ze hry a měli také šance, a to včetně těch, které můžeme označit jako velmi dobré až vyložené. Gól ale padl nečekaný a nepředcházela mu žádná krásná kombinace. Prostě se jen opět ukázalo, jak důležité je umět vyhrávat vhazování.
----------------
Dylan Cozens vyhrál buly nejen čistě, ale navíc puk nasměroval na spoluhráče za sebou blíže k centru plochy. Tím byl Zach Benson, který udělal otočku na místě a vystřelil po ledě tak pohotově, že nedal brankáři možnost se připravit. Podle reakcí obou hráčů Buffala bylo patrné, že tento signál sehrávají. A že mají situaci nacvičenou dobře, o tom zase svědčí překvapené reakce zaskočených hráčů soupeře, brankáře nevyjímaje.

10:53, BUF, Krebs, 3-3
O zasloužené vyrovnání se postaral čtvrtý útok Sabres.
-------------
Při přechodu do útočného pásma Krebs s Okposem o puk nejprve přišli, aby jej ale pak společným úsilím u mantinelu znovu dostali pod svou kontrolu. Kotouč lehce posunul Okposo ve směru hry po mantinelu a za brankou si jej na chvilku převzal Greenway, který ale pouze prodloužil na modrou k připravené obraně. Dahlin dlouho nic nevymýšlel a když viděl, že se před brankou Binningtona už víceméně zformovala koalice spoluhráčů, vyslal tímto směrem ránu bez přípravy ve stylu pokudby-takby. 
Prudký puk šel přímo na hruď brankáře Binningtona (možná dokonce na jeho hlavu) a jelikož je sice prakticky nemožné takový puk nezastavit, ale zároveň je skoro stejně nemožné podobný puk čistě chytit, Binnington puk lapačkou odrazil 
poměrně daleko před sebe. To bylo hlavním důvodem, proč nemohla účinněji zasáhnout dvojice obránců, puk propadl mezi nohama Tuckera a Krebs pohotově zápěstím podstřelil gólmana.
Peyton Krebs vstřelil svůj první gól v sezóně a bylo vidět, jakou z něj měl ohromnou radost. Jeho úsměv doslova rozzářil celou střídačku, vyloudil dokonce úsměv i na tváři kouče Granata.

13:04, STL, Hayes, 3-4
Obraz hry se vysloveně nezměnil, ale k našemu zklamání to byl soupeř, který v této části rozhodl zápas ve svůj prospěch. Po dvou minutách hry se v rozmezí 24 sekund dvakrát trefil a sen fanoušků Buffala o nastartování první vítězné série v sezóně dostal vážné trhliny.
-----------
Rosen ve středním pásmu ztratil puk a to se stalo základem pro protihru Blues. Nemuselo tomu tak být, protože jen o zlomek sekundy později měl pod dobrou kontrolou puk ve vlastním pásmu Samuelsson. Obránce se pokusil přihrát pod hokejkou forčekujícího Schenna, ale provedl vše pomalu a lajdácky. Puk se odrazil k rychle rozjetému Kyrouovi a s ním nemohl držet tempo ani nejmenší náhodou. Kyrou si sjel do křídla, v klidu si počkal, až se do místa před brankou přesune Hayes a pak vyslal střílený pas, do kterého spoluhráči stačilo už jen nastavit čepel hole. 
Bohužel, defenzíva nečekala, že rozehrávka Samuelssona skončí tak, jak skončila, takže reset do obrany proběhl chaoticky a pomalu, čili Hayese v brankovišti nikdo nestačil obsadit.

13:28, STL, Schenn, 3-5
Nemůžeme říci něco v tom smyslu, že branka ve vlastní síti hráče Buffala na chvilku rozhodila a toho Blues využili. Sabres se pokoušeli o rychlou odpověď, ale úsilí přišlo vniveč, zazdily ji individuální chyby.
-----------
Blues vyhodili puk z vlastního pásma na zakázané uvolnění, ale Ryan Johnson, který měl k němu nejblíže, prohrál bruslařský souboj s Kyrouem. Rychlý útočník projel celým pásmem pak změnil směr pohybu o devadesát stupňů, překřižoval opět celé pásmo našíř a nechal Johnsona, aby si dobruslil mezi něho a branku. O zakončení se nepokusil, čekal až se všichni hráči přesunou do nově získaného prostoru. S útočníky dobruslili pochopitelně i bránící hráči. Krebs se na Kyroua pověsil a Power si zajel až do brankoviště. V druhé vlně ovšem bruslařsky vítězili domácí a dobrým pohybem se nabídli Kyrouovi pro koncovku.
Přesně v té chvíli udělal doslova fatální chybu brankář Luukkonen. Zvyk je železná košile a instinkty mu znovu zavelely hodně si povyjet směrem k aktuálnímu nebezpečí, čili ke Kyrouovi. Zcela podcenil, nebo si možná vůbec nevšiml anebo neuvědomil, že zdaleka největší nebezpečí se blíží v druhé vlně, ve které Blues válcují jeho spoluhráče. 
Kyrou zatáhl hru a jen doufal, že pas vyslaný z otočky napůl poslepu dojde k Schennovi, před kterým zela branka strážená momentálně jen obráncem Powerem.
Nemyslím, že má branka jednoho konkrétního viníka, ale jestli bychom mohli při některém inkasovaném gólu vyčítat brankáři Luukkonenovi nedostatečné čtení hry a naprosto chybný odhad, byl by to právě tento pátý gól. 

3. třetina

04:38, STL, Neighbours, 3-6
V utkání dotáhli Sabres tříbrankové manko, takže fanoušci stále živili naději na kýžený zvrat. Zásadní ránu jim zasadila šestá branka zkraje poslední části hry.
-------------
Závar před brankou Blues neskončil gólem ale bylo cítit, že visí ve vzduchu. Jak se ukázalo, visel nedosažitelně vysoko. Ke kotouči za brankou se dostal domácí obránce a protože byl pod výrazným tlakem forčekující první řady Sabres, rozhodl se pro vysoké vyhození po plexiskle, takže měl rozhodčí co dělat, aby stačil uskočit. Na modré byl ale pro tyto situace připravený obránce Power, pro kterého mělo být řešitelné ze situace vyjít vítězně a puk v útočném pásmu udržet i za cenu jeho přesunu do místa, kde by o něj naši nadále museli svádět boj.
Jenže Power začasté funguje jako BUG ve hře. 
Místo aby do dráhy letu kotouče postavil své tělo (a že je ho kus chlapa),  pokusil se puk trefit v letu hokejkou. Napadá mě milión přirovnání, jak Powera za tuhle naivitu dehonestovat, ale nemíním se k nim snížit. Puk se odrazil v jedné chvíli trochu jinak, než Power čekal, ale to je jen další přitěžující okolnost, protože to se prostě pukům u mantinelů stává. Power si nechal puk propadnout za sebe a rozhodl se, že má na to, aby vyhrál bruslařský závod s Bučněvičem. To byl další nápad nevalné úrovně.
Protože byl Power posledním zadákem ve hře, znamenalo jeho individuální selhání úplný kolaps obrany a v konečném důsledku nájezd dvou hráčů na brankáře Luukkonena.
Vyřešili ho dobře.

16:42, BUF, Peterka, 4-6
Hráči Buffala ale zbraně nesložili, vnímali vše jako promarněnou šanci porazit soupeře, kterého kvalitou převyšovali. Namístě bylo vyzkoušet hru bez brankáře. Sabres tento part odehráli výborně, nehledě na to, že skórovali jen jednou. Šancí měli několik, úspěšně zaskórovali a skórovat měl možnost i soupeř. Sabres si bodové naděje propásli jindy, v této fázi neselhali.
------------
Sabres v šesti dobře kombinovali. Olofsson přihrál napříč pásmem mezi hokejkami soupeře na Skinnera, Jeff si musel puk nejprve narychtovat. Střelu nemířil na branku ale do brankoviště, jistě doufal, že puk propadne ke Cozensovi. Kotouč se ve změti bruslí a hokejek na chvilku dostal k Peterkovi a pak se opět nekontrolovaně doodrážel pod nohami hráčů a betony brankáře za brankovou čáru.
Tím byl brankový účet zápasu uzavřen.

Komentář ze www.sabres.cz:

Dnes se mělo vyhrát... Byli jsme jednoznačně lepší... Jenže se nepovedlo zopakovat kvalitní výkon v bráně a před vlastní brankou jsme byli obcas zmatený jak Santa na rudým náměstí...Alespoň ten Benson nám dělá radost. 

Komentáře českých a slovenských fanoušků na FB:

Peter Faltus
Nějak nechápu proč většina gólmanů u nás mají prostě deku Lehnert, Ull.... Všichni u nás slaběji průměr a pak jinej tym a vyšvihnout se pomalu za hvězdy. Já jsem třeba Ullmarka u nás fakt rád neměl a teď u medvídků si to užívá Nebude spíš chyba v obraně než v golmanech ? 

Martin Hody Hodás
Neskutocny comeback, aby sme to nasledne neskutocne posrali... 

Ladislav Nauš
Bez golmanu to nejde... 
Michal Mišky Patráš
Akože tie góly nemôžu ísť úplne na brankára boli to dorážky do prázdnej bránky väčšinou ale akože ten 5 gól netuším kde sa vybral UPL na výlet 

Jakub Býček
Spis pan Power ted posledni dobou lehce zaostava.. tim ho nehanim, vime jak dlouho to trvalo Dahlinovi, spis jenom skoda, ze kdyz to odmakaj, tak to pak pohrbej drobny chybky a cely to jde do kopru. Vymenit Jokiho a obrana je za me komplet 

Jan Hany Hanusek
Naše skvělá jednička měla 70%. Ne ne ne to je přesně to co nepotřebujeme, nalejme si čistého vína ale UPL prostě nemá na to být jednička, tedy gólman kterymu má tým věřit, dost mi připomíná Lehnera v Buffalu , jedno zachyta jak bůh a pak 2x jak gólman z Klášterce, to prostě nepotřebujeme, my potrebujem jistotu, Levi též nebyla dobra volba, ale není se čemu divit mladý kluk, z univerzity rovnou do NHL , AHL mu prospěje, ale než doroste chce to golmana, a na to bohužel Adams od příchodu sere... jako podpis Della apod vážně není řešení brankoviste... 2 góly z buly první na bližší tyč kterou by měl mít pokrytou, druhý po buly též ale nahrávka bek bek a střela, též si myslím že se dalo chytit, i tak 50% pripisuju hraci na vhazovani, ktery mame hrozny a prohravat vhazovani ciste v obrannem pasmu je proste pruser...pak 2x dorazky, do prázdný ok, o tom ani popel za to může obrana , 5ty gol a upl v rohu kluziště, no comment , Power by potřeboval na zapas či 2 na tribunu... bohužel nám začíná ujizdet vlak, nicméně myslím si že bez gólmana jej nedozenem... 

Václav Stach
Takže Markstroma z Calgary? Nebo koho by jsme měli chtít?
Jan Hany Hanusek
Ono Demko vs upl , třeba, pár dalších golmanu bylo volných, beru dobu co je Adams u kormidla a ulovil Della apod, byl třeba Ned, Husso, Tabolt apod... golmanu se zkušenostmi bylo si myslím dost, to že to Adams neřešil je jeho vizitka, nicméně musíš uznat že mám pravdu, upl nemá na to být jistotou v bráně... prostě nemá... 
Dalibor Švejkovský
Dobře napsáno
Petr Faky Faktor
To tvrdím celou dobu
Jan Hany Hanusek
Presne

Roman Zoubek
Sorry, ale konkrétně u tohoto zápasu. Jak a prominutím takovou píčovinu můžeš napsat? Viděls ty góly, co UPL dostal? První gól pořádně neviděl, druhej gól v přesilovce mu tam stínil hráč St. Louis. Třetí gól dorážka úplně volnyho hráče před brankou..čtvrtej gól nahrávka Hayesemu skoro před brankovou čáru. Pátej gól byl možná trochu jeho, kdy se nechal moc vyjet. Šestej gól Power neodehrál puk na mantinelu, jel jak lemra a nechal se předjet a gól z brejku zase před poloprazdnou bránu.
Petr Kuzel
Amen bratře.
Jan Hany Hanusek  
K ámen bratrance tak nějak jsem si myslel že hokeji rozumíš, bohuzel už si to nemyslím, takže jsem beru tvoje příspěvky úplně v klidu
Jan Hany Hanusek
Ano já je viděl, a proto jsem je popsal, jak jsem napsal góly do prázdný a z dorazek ani popel, góly na přední tyč apod jasně jeho, díky. To že jsi fans UPL chápu, i ty však musíš chápat že určitě nemá na to být jednička, jestli si myslíš něco jiného tak jsi v krabičce s hamrlikem a nemáme si o čem psát. 

Petr Kuzel
Gol č. 1 byl UPL (i když nemám víc záběrů, abych to mohl líp vyhodnotit, zda měl zakrytej výhled nebo ne), gol č. 2 neviděl, nemohl chytit, gol č. 3 byl bezprostředně před nim tečnutej, vyrazil, na dorážku už ale neměl, gol č.4 naznačení střely, místo toho rychlá přihrávka na hráče před prázdnou - bez šance, gol č.5 jednoznačně UPL nevim kam jel na výlet, gol č. 6, tohle měl chytit jak podle tebe?
Jan Hany Hanusek
Psal jsem 4ty gol a ty první dva, ostatní nemohl... a po tom buly prostě to měl mít i když opět jak jsem psal na tom nesou vinu i hráči na vhazovani o tom žádná... 
Buffalo Sabres Cz-Sk Fanclub
To že gólman nevidí neznamená, že to není jeho chyba. V mnoha případech si může puk lépe najít a tady to myslím byl ten případ. Ale je to zahrany.. 
Petr Kuzel
Bavíme se konkrétně nebo o mnoha případech? já si nemyslim, že to hodnotíte objektivně. stejně tak jako Hamrlík, tak už ani vy nejste objektivní
Buffalo Sabres Cz-Sk Fanclub
Ja se bavim o poslednim utkani Kdyz nam 2x UPL zachytal, tak jsem ho vychvaloval do nebes... V tomhle konkretnim utkani zklamal a to vyrazne... ale verim, ze se zas vrati... jen mi vadi, ze je jak nas tym nekonzistentni
Petr Kuzel
Sám nejsi konzistentní,  povolávám Ondřej Onee Kalců, aby zhodnotil poslední výkon UPL! Vás poslouchat už nebudu


Buffalo Sabres 2, Carolina Hurricanes 6

2. prosince, 2023

Diváci: 18.797 (100%), Raleigh

Rozhodčí: Ghislain Hebert a Chris Schlenker

Brankář
Comrie(31)

Defenzíva
Dahlin(26)-Samuelsson(23)
Power(25)-Jokiharju(10)
E.Johnson(6)-Clifton(75)

Ofenzíva
Skinner(53)- Mittelstadt(37)-Tuch(89)
Benson(9)-Cozens(24)-Peterka(77)
Jost(17)-Biro(15)-Olofsson(71)
Greenway(12)-Krebs(19)-Okposo(21)

1. třetina

15:26, CAR, Aho, 0-1
Patnáct minut první třetiny uteklo jako voda a nic nenasvědčovalo tomu, že Sabres dnes odehrají jedno z nejhorších hokejových představení tohoto roku. Comrie chytal pozorně a poradil si se vším tím málem, které pozorná defenzíva Carolině povolila. Negativní částí prvních patnácti minut byla skutečnost, že naše první dva útoky nedokázaly nacházet účinnou hru proti defenzívě rivala. Ke konci třetiny se polovina věcí diametrálně změnila. Naše ofenzíva sice nadále zůstávala nejen koncovkou ale také herně nekonkurenceschopná, ale defenzívní hra zaznamenala obrovský posun - směrem dolů.
------------
Cozens prohrál buly v útočném pásmu. Ale to samo o sobě nebylo primárním problémem, který později vyústil v otevírací gól zápasu. Druhá lajna se rozhodla o puk zabojovat, jenže obránce Slavin udělal něco, co naši útočníci vůbec nečekali. Puk nerozehrál po ledu, ani se nesnažil hru přibrzdit a počkat na kvalitní postupnou rozehru, prostě bez velkého váhání puk poslal vysokým obloukem do středního pásma. Tím zůstala naše útočná trojka v podstatě mimo hru.
Dosud se ale nedělo nic tak hrozného, protože Carolina sice postupovala vpřed v přesile, ale to se mohlo velice rychle otočit proti ní, na kotouč se měl dostat jeden z naší obranné dvojice - Power-Jokiharju a oba jsou schopni obrátit hru dobrou, přesnou přihrávkou. Hra se ale vůbec nevyvinula podle našich představ. Jokiharju si chtěl puk zpracovat rukavicí, ale nesklepl puk tím směrem, kterým se za ním chystal vyrazit. To byla první neblahá okolnost. Zároveň zahrál puk rukou, takže Power váhal se zapojit okamžitě do hry, aby nebylo pískána přihrávka rukou. Pochopitelně, kdyby věděl, jak se věci udají dále, neváhal by ani okamžik. Takhle s k puku zadarmo dostal nebezpečný Jarvis a soupeř mohl nyní definitivně kapitalizovat množstevní převahu. Zpětnou přihrávkou našel dojíždějícího střelce Ahoa, který je v těchto případech kompetentní. Jokiharju sice stačil dobruslit, ale část své pozornosti musel věnovat Buntingovi, který byl na druhém křídle součástí přečíslení. Nikdo z útočníků dobruslit včas pochopitelně nedokázal. Z ideální střelecké pozice Aho prostřelil Comrieho nad lapačkou.

16:36, CAR, Drury, 0-2
Než se Sabres stačili zmátořit, Hurikáni udeřili podruhé. Tady je potřeba zmínit jednu hodnotu, která měla platnost po celou dobu utkání, vyjma už prve zmíněných 15 minut první třetiny: Buffalo si nedokázalo v ů b e c poradit s dvěma útoky Caroliny. Bunting-Aho-Jarvis a čtvrtá formace Noesen-Drury-Nečas si dělaly na ledě co si umanuly. A pokud se stalo, že v jeden moment se k sobě dostali Aho s Nečasem, byl z toho buď gól anebo alespoň loženka. 
--------
Nečas si dojel za vlastní branku pro puk, projel kolem mantinelu celé hřiště, objel branku Sabres a kotouče se zbavoval až těsně předtím, než ho na mantinel připíchl Samuelsson. Přihrál před branku přesně na hokejku neobsazeného Druryho, který dostal nepochopitelně dva pokusy na to, aby prostřelil brankáře. Ve dvou střelách mu nedokázali zabránit ani Jost, který ho víceméně přejel a ani Biro, který působil dojmem jako že ani moc dobře nechápe, co se od něj v takovém okamžiku požaduje.
Comrie první střelu vytěsnil ramenem, na druhou bezprostředně následující, do druhého rohu branky, byl už krátký.

2. třetina

01:06, CAR, Ano, 0-3
Ve studiu nás natěšili připomínkou toho, že v předchozím mači se St.Louis naši prohrávali už o tři branky a náskok se podařilo dorovnat. Že se dnes případ Blues nebude opakovat, o tom nás hráči hned na začátku druhé třetiny utvrdili produkcí žalostné hry asi ve všem, co hokej dělá hokejem, počínaje bruslením a konče prací s hokejkou. Navíc se opět zranil Greenway, což také nemůžeme počítat za vzpruhu.
------------
Rozhodčí udělali nikoliv první a nikoliv poslední hloupé rozhodnutí a poslali za katr Tucha s verdiktem bránění ve hře. Canes využili přesilovku briskně.
Po vyhraném buly se okamžitě usadili v útočném pásmu, několikrát si vyměnili puk a pak se rozhodli puk dopravit co nejdříve na svého bumpera - Ahoa, v ideálním případku tak, aby měl čas na přípravu střely. Jak si řekli, tak udělali. 
Aho je extrémně disponovaný střelec, který má navíc velmi dobrou formu, oba hráči na vrcholku čtverce mu měli udělit větší část své pozornosti. Vystřelil sice z první, ale pozornější a připravenější na tuto variantu mohl být také brankář Comrie.

14:12, CAR, Noesen, 0-4
Rozhodčí měli za úkol rozhodovat a tak se rozhodli, že se pokusí zápas zdramatizovat. Nemíním tu rozebírat situaci, díky které nastalo toto: 
Do vypršení trestu Svěčnikova chybělo 49 sekund a přibyl trest 2+2 za nebezpečnou hru vysokou holí pro Ahoa. Pokud mělo dojít ke zvratu v utkání, nyní byla ta příhodná doba.
Bohužel Sabres jen nastřelili Olofssonem tyčku a nastřelená tyčka má hodnotu rány pět metrů vedle. Jakmile se hra ustálila, udeřili domácí, kteří opět převzali otěže zápasu do svých rukou.
------------
Skoro jako bychom to už jednou v utkání viděli. Canes vyhráli čistě buly, naše ofenzívní část pětice váhá, zda se má zapojit do forčekingu, ale soupeř (a opět to byl obránce Slavin) nerozehál  po ledě, nýbrž dlouhým dloubnutým pasem do vzduchu a do středního pásma.
Nic se neděje, protože tam někde stojí naši obránci, puk si v pohodě rukou sklepnou na led a bude z toho nebezpečný protiútok. A jako vždy jsou to jenom naše tužby, protože Erik Johnson si puk nesklepl na svoji hokejku, ale vybral si hokejku rozjetého Martina Nečase, kterého už těžko mohl zastavit v nájezdu na branku. O krok blíže k útočníkovi byl druhý obránce Clifton, který začínal Nečase stíhat. 
Nečas situaci vyřešil ideálně, provedl většinu blafáku na vyrážečkovou stranu Comrieho, čímž na sebe vytáhl nejen strážce branky, ale také dojíždějícího Cliftona, a pak puk lehkou zadovkou naservíroval před prázdnou branku Noesenovi. Erik Johnson prohrál bruslařský souboj i s ním.

18:04, CAR, Teravainen, 0-5
Sudí po hromadné strkanici rozdali tresty tak, že více hráčů sedělo na lavici vymezené Sabres.
-----------
Sabres oslabení začali tím, že prohráli důležité buly a Canes snadno získali útočné pásmo. V soubojích u mantinelu Canes pravidelně celý zápas vyhrávali, takže tato přesilovka neměla být výjimkou. Dobře kombinovali a i když jim občas nepřálo štěstí, uměli mu vyjít naproti tak daleko, že už mu bylo blbý je soustavně odmítat. Křižnou přihrávku Svěčnikova na úplně volného Teravainena si Sabres nechali projít pásmem a tak opět vybídli soupeře k navýšení už beztak pěkného náskoku. Comrie šel moc brzy dolů na led a když to finský útočník viděl, měl dost času korigovat mířidla a puk zavěsit do vzduchu. 

3. třetina

04:08, BUF, Mittelstadt, 1-5
Sabres se poprvé gólově prosadili až v poslední třetině. Postaral se o to první útok, jmenovitě Casey Mittelstadt.
--------
Jokiharju poslal vynikající přímou přihrávku na červenou půlící čáru na Tucha, který si chtěl puk zpracovat, ale to se mu nepovedlo. Puk si ovšem ponechal svůj původní směr, jen s drobnou odchylkou ke středu hřiště, přešel modrou čáru a dostal se mimo okamžitý dosah bránících hráčů. Ti se snažili k němu natáhnout, ale prosvištěl kolem nich našlápnutý Mittelstadt, udělal několik temp vpřed a pak se krásně vložil do střely zápěstím. Ukázková rána prošla mezi vyrážečkou a betonem povyjetého brankáře Kočetkova.

08:05, CAR, Skjei, 1-6
Těsně před půlkou závěrečného dějství se znovu prosadili domácí, kteří hráli s velkou chutí a odmítali polevit.
------------
Cozens čistě prohrál buly, puk se dostal k obránci Skjeovi, který stál až na kruhu. Bek vypálil bez okolků, zápěstím a rychle. Chytatelná střela prošla kolem Comrieho lapačky.

09:24, BUF, Jost, 2-6
Při závaru před buffalskou brankou se puk dostal na modrou k obránci a ten se snažil z první vystřelit. Trefil ale Krebse do brusle a centr čtvrtého útoku okamžitě vyrazil na zteč. Ujel obráncům, ale dříve než mohl přejít do koncovky, z branky vyrazil gólman Kotečkov a výbornou přesně časovanou robinzonádou znemožnil Krebsovi zakončení. Vlastnímu obránci Kotečkov podrazil nohy, takže ten se ocitl za brankovou čarou v kleci. Krebs ale na kotouči zůstal, z rohu kluziště našel před brankou spoluhráče Tyson Josta a ten dopravil puk do sítě. Ani jeden z hráčů Buffala neměli úlohu snadnou. Před Krebsem se snažil přihrávku v pokleku zachytit obránce Orlov a Jostovi se stavěl do cesty z klece vylézající obránce Chatfield. 

Komentáře českých a slovenských fanoušků na FB:

Michal Mišky Patráš
Prečo vôbec vstávam...
Neviem čo viac treba ešte aby konečne nastali zmeny v tíme pretože toto evidentne nefunguje .... A malo by sa to stať čím skôr kým máme ešte ako takú šancu na play-off aj keď to už som v zemi zázrakov

Martin Hlavatý
Play off se stává utopií , i když já pořád věřím že se zvedneme , ale musím teda říct že to bude muset být poradna otočka , přijde mi že to malinko bereme jako přípravu , a jen doplnění gólmany bych vůbec v naší výkonosti nezmiňoval a nic na ně nesvadel , dokud budeme hrát tak jak hrajeme tu může chytat fakt například Gibson a bude ty góly dostávat 
Michal Mišky Patráš
Jako áno ale povedzme si že prvé 3 góly boli chytatelne 

Ladislav Nauš
Hanba!