2023/24, RegSea, 33-35/82

20.12.2023

Columbus Blue Jackets 9, Buffalo Sabres 4
Toronto Maple Leafs 3, Buffalo Sabres 9
Buffalo Sabres 3, New York Rangers 4 OT

Columbus Blue Jackets 9, Buffalo Sabres 4

19. prosince, 2023

Diváci: 14.888 (78%), Buffalo

Rozhodčí: Chris Rooney a Beau Halkidis

Brankář
Levi(27)

Defenzíva
Dahlin(26) -Samuelsson(23)
Power(25) -Jokiharju(10)
E.Johnson(6)-Clifton(75)

Ofenzíva
Benson(9)-Thompson(72)-Tuch(89)  
Mittelstadt(37)--Cozens(24)-Peterka(77)
Quinn(22)-Jost(17)-Olofsson(71)
Robinson(50)-Krebs(19)-Okposo(21)

1. třetina

00:30, BUF, Dahlin, 0-1
Pokud dají Sabres letos první gól utkání, pokaždé (až na jednu jedinou výjimku) vyhrají. Nyní si v této statistice připsali druhou prohru.
Sabres dnes přišli do práce, odpíchli si (dali první gól) a většina z nich si řekla, že nechápe přesně, co po ní vedení chce, takže se na práci vysrala a odešla domů. U pracovních ponků zůstalo několik kolegů, kterým instrukce sedli na míru, ale na vše nestačili.
Označit výkon jako nevydařený není vhodné. Hráči, kteří by měli svou hru zjednodušit, snažili se hru tvořit a ti, od kterých potřebujeme, aby se prosazovali kombinací, orubali svůj projev na holohru. 
S klidným srdcem si můžeme pro sebe zkonstatovat, že zdaleka nejhorší výkon dnes nepředvedli hráči na ledě ale trenérský tým v šatně a na střídačce. Zpravidla funkční tvrzení, že nehraje trenér nýbrž hráči, můžeme uplatnit prakticky pokaždé, ale herní strategii a taktiku určuje trenér a nikoliv hráči. Způsob, jakým lavička vyhledávala střídáním vhodné matchupy nápadně připomínala záměrnou sabotáž.
-------------
Lepší začátek utkání si Sabres nemohli přát. Ve třech lidech přešli do útočného pásma a Mittelstadt přenesl krátkou přihrávkou hru k mantinelu na Cozense. Cozensovi uzavřel cestu vpřed bránící hráč, takže hru zatáhl krátkým obloukem a zároveň si všiml, že se vpřed odvážně vydal obránce Dahlin a již získal na vracející se útočníky separaci. Rozjetý Dahlin si dobře převzal zadovku od Cozense, využil náskoku ze setrvačné rychlosti, srovnal brusle a z mezikruží přesně zakončil podél vyrážečky brankáře Tarasova.

10:35, CBJ, Gaudreau, 1-1
Aktivitu převzali hosté, ale zúročit převahu se jim dlouho nedařilo. Až příliš bylo cítit, že procházejí přestavbou a mají nejmladší tým v celé lize.
---------------
Brankář Levi přesměroval nahozený puk k mantinelu na Powera a nic nenasvědčovalo tomu, že situace povede k vyrovnávacímu gólu. Power měl dostatek času pro práci s pukem a z pozice na gauči dobře vidíme, že správným řešením bylo zaseknout brusle a obrátit hru směrem za svá záda. Power se rozhodl poslat puk po mantinelu na opačnou stranu pásma, kam si najel parťák z obrany Jokiharju a kde se začínala rýsovat případná protihra přes Bensona. Bohužel trefil Power brusle rozhodčího přitisknutého na mantinel a toho pohotově využil Gaudreau. Puk rychle poslal před branku na Fantilliho, ale o hokejku columbusského cetra se obránci postarali. Fantillimu se alespoň podařilo puk bruslí poslat vpřed, sice mimo branku, ale do místa, kde neobsazený operoval Gaudreau, který puk do klece zasunul. 

14:40, CBJ, Fantilli, 2-1

Způsob, jakým dali vedoucí gól Modrokabátníci, je typický pro hru velmi zkušeného týmu proti týmu nováčků. Blue Jackets získali pásmo, Gaudreau zakroužil u mantinelu a pokusil se buzarem o mantinel za brankou najít spoluhráče Fantilliho stojícího napříč pásma. To se mu podařilo. Fantilli si asi pomyslel, že pokud jim prošla takováhle přihrávka, může skončit úspěchem i střela z mrtvého úhlu. To se mu podařilo, Levi se nechal nachytat.

19:48, CBJ, Marčenko, 3-1

Gólový účet třetiny uzavřel Marčenko v přesilové hře. Krebs nebezpečnou hru vysokou holí pojistil ještě raději naražením na mantinel. 
---------------
Odpovědnost za gól asi nepřipíšeme žádnému z hráčů Sabres, kromě toho zmíněného vyloučeného Krebse. Marčenko ukázal výbornou individuální techniku hole. Ač tísněn Samuelssonem a v nehratelné pozici z hlediska koncovky, zakončoval střelou s hokejkou mezi nohama a střela mu vyšla ideálně. Provedení a načasování bylo tak skvělé, že Levi neměl nejmenší šanci.

2. třetina

07:37, CBJ, Marčenko, 4-1
O čem si povídali trenéři s hráči o přestávce v domácí šatně, to pro nás zůstane tajemstvím. Skutečností ale je, že se vrátili na led jako vyměnění. Místo špatné hry začali předvádět hru mizernou. Jednoduchost si začali plést s alibismem a role pro jednoho hráče nepochopitelně duplikovali. Na ledě nechávali pravidelně celé lány prostoru, o jehož pokrytí vůbec neprojevovali zájem. V mnoha případech úplně přestali hrát kontaktní hokej (patrně z toho důvodu aby nehrozilo další vyloučení), souboje nedotahovali do konce, takže jich většinu začali prohrávat na konstantní bázi.

---------------
Hosté snadno získali pásmo, nerušenou kombinaci se rozhodli převést do koncovky. Marčenko dostal prostor pro přípravu ke střele ze střední vzdálenosti a prostřelil těsně nad ledem brankáře Leviho, který měl tentokrát dost času i dobrý výhled.

07:55, CBJ, Marčenko, 5-1
Předchozí branku vyhodnotili trenéři jako přetékající kapku rozlitého mléka, takže do branky poslali nerozhýbaného Luukkonena. Měl to být povzbuzující impuls pro tým. Efekt se dostavil neprodleně, už po necelých dvaceti sekundách.
--------------------
Přihrávka Činachova skončila ve středním pásmu až u rozjetého útočníka Marčenka, který si ji mezi domácími hráči postrčil vpřed. Spolupráci dvou ruských hokejistů zakončil Marčenko střelou z kruhu, kterou ztuhlý, nerozhýbaný Luukkonen dobře viděl, ale na kterou nedosáhl.

08:52, CBJ, Gudbranson, 6-1

Po necelé minutě lovil finský brankář puk ze své sítě opět a ocitl se v nezáviděníhodné situaci s bilancí dvě střely rovná se dva góly.
---------------------
Nezkušení mladíci v týmu Blue Jackets dávali domácím tvrdou lekci v herní efektivitě a zejména útočné produktivitě. 
Dahlin se nechal v útočném pásmu odstavit od puku a Columbus přešel do rychlého protiútoku. Hladce přešel až do útočného pásma, od mantinelu přehrál puk na střed pro druhou vlnu, kterou představoval obránce Gudbranson. Neobsazený hráč měl čas na přípravu střely. Pálil z větší vzdálenosti, ale Luukkonen měl v okamžiku exekuce úplně zakrytý výhled a téměř nulové šance úspěšně zasáhnout.

12:27, CBJ, Kuraly, 7-1

Kdo má rád na góly bohatá exhibiční utkání, určitě si přišel na své.
Sabres hráli bez bázně a hany - a bez obrany. Odmítali se vracet a pokud se vrátili, odmítali bránit. I ve druhé třetině, ve které hrají adjustace ve výběru matchupů doslova signifikantní roli, sabotovali trenéři tuto výhodu. Jediný pozitivní impuls změny, který týmu dali, byla výměna brankářů. Není jejich vinou, že tento pokus nevyšel, alespoň tuto snahu můžeme ocenit a to myslím bez jakékoliv ironie.
--------------
Owen Power se snažil podpořit útočné snažení týmu, ale v souboji u mantinelu propadl a přišel o puk. Jokiharju, který předčasně vyklidil pozice a Powera na modré nejistil, 
zůstal vzadu proti dvěma útočníkům jediný. Pomocný zásah útočníka Okposa přišel pozdě a tedy vniveč.
Jokiharju se snažil položením se do přihrávky zabránit souhře, ale to se mu nepodařilo. Texier přihrál pod jeho hokejkou na Kuralyho, který zaskóroval mezi betony Luukkonenova rozkleku.

18:54, BUF, Okposo, 7-2

Před koncem druhé části hry jsme se po sedmi gólech v řadě v buffalské síti dočkali také toho, že puk lovil ze své sítě Tarasov.
-----------------
Sabres získali pásmo a v kombinované a hlavně dost komprimované sestavě přitlačili Columbus. S ranou Olofssona si Tarasov poradil, ale odražený puk vybojoval u mantinelu za brankou Okposo. Poslal jej po mantinelu na Mittelstadta a sám zaujal pozici ve slotu zády k brance. Mittelstadt jeho místo nevyhodnotil jako příhodné pro střelu, přihrával jednoduše volnému spoluhráči nabízejícímu se do souhry a patrně očekával od Okposa rozehru na modrou čáru. Okposo se za jízdy směrem od branky otočil a rychlá dvakrát tečovaná střela zápěstím z jeho hokejky skončila za zády Tarasova. Výborně si v brankovišti počínal Olofsson, který do druhé teče zřejmě natlačil obránce Peekeho.

3. třetina

02:57, BUF, Thompson, 7-3
Diváci po druhé třetině projevili svou nespokojenost bučením. Na začátku poslední části utkání jim Sabres přinesli alespoň trochu radosti. Sabres hráli přesilovku a po minutě ji využili.
--------------
Tage Thompson z pozice prvního bombera příklepem o rychlosti 160 km/h propálil Tarasova. 

07:51, BUF, Cozens, 7-4
Rychlíci v dresu Sabres Benson-Cozens-Peterka získali na hranici obranného pásma puk a přešli do bleskového protiútoku. Benson přihrál ve středním pásmu na pravé křídlo Cozensovi, na kterého začínal dotírat obránce. Také s Bensonem a Peterkou soupeř stačil bruslit, takže se Cozens rozhodl pro střelu. Brankář Tarasov viděl dobře, ale se střelou těsně nad ledem na vyrážečku si neporadil.

08:30, CBJ, Sillinger, 8-4
Zárodky dramatu vzápětí zlikvidovali hosté, kteří vývoj utkání bezpečně kontrolovali.
----------------

Luukkonen si povyjel proti Werenskimu, který ale nezakončoval. Poslal prudkou přihrávku před branku přesně na čepel Sillingera. Bránící Dahlin, Samuelsson a Tuch se sice kolem Sillingera shlukli, neklid do koncovky mu ale nepřinesli.

10:59, CBJ, Johnson, 9-4

Je logické, že Sabres nedohrávali v pohodě.
--------------
Jokiharju měl dost času pro klidnou rozehrávku ve vlastním obranném pásmu, ale aniž by se přesvědčil o tom, zda se za ním ještě stále nachází spoluhráč, přihrával naslepo zadovkou o mantinel do místa, kde už nikdo nebyl. Puk si v klidu vyzvedli soupeři.
První závar před brankou domácí ustáli, puk ale nezískali do svého držení, takže soupeř dostal šanci na opravu. Celá pětice buffalských hráčů se nacházela před Luukkonenem, když je Johnson z mezikruží všechny naráz prostřelil. 
Situace vypadala komicky, ale do smíchu nikomu nebylo. Před dalším utkáním je potřeba se psychicky oklepat.
------------
Toto je první článek, kterým kritizuji kouče a trenéry. V žádném případě si ale nepřeji jejich změnu. Cílem není dostat se letos do play-offs, cílem je postavit konkurenceschopný tým. A to se podle mne daří nehledě na výsledek a hru tohoto zápasu.

Komentář ze www.sabres.cz:

Ostuda 

Komentáře českých a slovenských fanoušků na FB:

Václav Stach
6:1 jako nic
Roman Zoubek
Čoveče, skoro si to uhádl. Jen je to 7:2 v náš neprospěch po dvou třetinách 

Martin Kramský
Dostali sme krásny vianočný darček od našich chlapcov. Toto je strašná hanba, ale akože strašná. Túto sezónu môžeme zabaliť. 
Michal Mišky Patráš
Ja som si povedal dnes pozerať nejdem to by mal byť v pohode zápas ale toto dostať 9 od Columbusu je strašná hanba

Petr Racki
Výhoda tohoto zápasu je.. že Vám stačí hrát ve třetí třetině a vyhrajete.. I kdyby jste prohrávali 0:5 Takže klídek, relax na první dvě třetiny 
Roman Zoubek
Myslím, že to v opačným případě platí taky.
Petr Racki
Tak co mám vsadit na třetí třetinu?  
 

Patrik Mikolaj
Myslíte že to granato vydrží do konca sezóny?
Martin Kramský
Uvidíme, ale podľa mojho názoru Adams musí ísť. Toto je hlavne jeho zásluha. Donnie odviedol skvelú robotu, ale tento tím potrebuje NHL kouča. A takisto skúseného NHL GM a nie tieto buffalské pokusy s no name ľuďmi.
Roman Zoubek
Já bych tam Adamsa nechal, jeho koncept je pořád dobrej. Ale má nějaký pravomoce a musí se rozhodnout a hlavně musí vidět jestli je to v hračích nebo trenérech. Ale osobně bych asi byl pro odchod Granata. Tato sezóna má náznaky temných dob minulých sezón, kdy se "poslušně" prohrávalo a nikdo s tím nic nedělal. A důvod, proč by mělo byt temno v takto mladém týmu není. Takže si myslím,ze je to v trenérskym štábu. Nejlepší by bylo přetáhnout Trotze, ale to se zřejmě neporadí
Martin Kramský
Hej, Adams spravil veľa dobrých vecí, hovorila zo mňa emócia. Snáď sa z tejto sezóny poučí. Ale je fakt, že toto je jeho zásluha. Myslel síce dobre, že nechcel brať mladým hráčom ice-time, ale vidíme, ako to dopadlo. Prišli zranenia a potom nám chýbal depth. Takisto ešte tento experiment s troma brankármi musí skončit.

Jan Hany Hanusek
Nepoletime až další sezónu??? 
Václav Baškvíra Baďura
Už by mělo dojít na nějaké změny a nečekat až ten tým vyroste. Berube je volný a přidat se do závodu o nějakého toho brankáře by to chtělo
Filipo Vrtoch
Gallant by bol najlepšia voľba, herne nakopol Floridu, Vegas aj NYR + teba ta zostava pôsobí strašne soft, taký Power na svoju postavu vyzerá ako hráč bez sily a energie
Michal Mišky Patráš
Ale je otazka či by vôbec chcel ísť
Václav Stach
Zase těch míst je v NHL jen 32 - navíc tu má s čím pracovat, není to úplně beznadějné. Myslím si, že by šel 
Michal Mišky Patráš
Mohol by treba nám každý impluz a hlavne by musel mať Adams nato odvahu niečo spraviť a nehrať to na kamarátstvo proste to nejde

Roman Zoubek
Přesně tak! Opatrnost a koncept Adamsa se mi líbí, ale je otázka jestli když podrží Dona do další sezóny jestli to nebude stejné. Já sem teda zastáncem odchodu nebyl, ale tyto výkyvy jsou už moc. Navíc by to mohlo hodně znechutit Dahlina, Skinnera a možná další. Ale je potřeba činit rozhodnutí a já bych, v případě že by Gallant chtěl, byl pro. Ale podle mne se nic nezmění. Zvládnou udělat teďka tři body s těžkými týmy a všechno se zahladí. 
Michal Mišky Patráš
Jednoducho keby mal náš GM kúsok rozumu tak by prišiel do šatne proste a povedal chalanom že proste to nefunguje skúsili sme ale tak je asi čas na zmenu a potom možno by sa chlapci spamätali alebo spraviť fakt zásadný trade aby videli že sa tu začnú robiť zmeny ak sa nezačne hrať tak načo tento tím má.... Pretože nie je možné aby jeden zápas hráš ako Cup contender a ďalší zápas hráš ako AHL tím to proste je niekde chyba a možno aj v trénerovi že na nich nevie nahucat spraviť bordel 

Roman Zoubek
Teďka ještě zápasy s Torontem Rangers a Bostonem. Sice na favority umí, ale to je málo. Tady se začíná lámat sezóna a bohužel dost brzo. No uvidíme. Třeba nějakou sérii 6 zápasů udělají, což by byl návrat do hry. 

Jakub Býček
Nekonzistentnost, otresna hra v obranym pasmu to jde proste za trenerem, donny diky ale uz je cas jit pryc co nejdriv jinak je sezona v trapu a treneri na vyber jsou! Pojdme do toho GMKA. Power je otresnej tomu by prospel Roch protoze neumi hrat pozicne a ani telem je tam jak hadrovej panak. Okposo i pres gol tam uz nema co delat. Chce se mi fakt brecet a zvracet a ty rana po tehle zumpach to je puldenni deprese 

Michal Mišky Patráš
Tu musia nastať zmeny a celkom rýchlo ak ešte chcú aspoň pomýšľať na play-off aj keď áno vlani sme boli v podobnej situácii v tomto čase ale chalani dávali góly a hlavne využívali presilovky.... Za ďalšie určite posadiť hráčov čo robia chyby od začiatku sezóny čo nás stoja góly ako napríklad Power pretože ak za svoju hru nenesiete následky bude to robiť stále ... Veď za takéto veci vás posadia u žiakov.. 

David Pastorek
Bych jim přál Tortorellu, ten by tam o ně lámal hokejky. 
Václav Stach
Léčba šokem, to by kluci určitě čuměli. 
David Pastorek
Všem upravit smlouvy na dvoucestné a půlka týmu by mazala na farmu bez rozdílu. 

Vojta Mlnářík
Těžko se mi posuzuje, do jaké míry hoříme na coaching staffu nebo na tom, že náš tým stojí na prototypech neúspěšných hráčů, kteří celou svoji kariéru prohrávají a tak nějak si už zvykly v tom žít (a neprobudil by je ani Babcock ). Ve finále je to Don, kdo si po těchhle zápasech jde stoupnout před novináře a bohužel to vypadá, že už ani on nevěří tomu, co sám říká. Začíná to být větší bizár, než to co se děje na ledě, protože a jednoduše už není kam dál couvat. 
Michal Mišky Patráš
Keď vidím jeho rozhovory príde mi to ako keby tam už ani nechcel byť proste žiadne emócie nič .... 

Václav Stach
Nevěřte vyhazovu Granata. Je to kůň KA a už má v kapse smlouvu na další dvě sezóny. Tahle spolupráce je silně spjatá. Pokud nepoletí KA, myslím si, že nepoletí ani Don. A KA by letěl jen, pokud by hala byla prázdná, protože se zdá, že jeho projekt má stále důvěru majitele a tohle se dá nazvat jako "překážky na cestě", kdy tým je o jednu sezónu dopředu ve svém vývoji a ačkoliv teď hraje otřesně (zápasy na ručník, nehraje otřesně pořád), tak ještě není asi tam, kde by si ho přáli fans mít (včetně mě), ale je jen tam, kde měl být (teda jako níže, ale pořád mimo PO).Já očekávám druhou fázi trade politiky, jak jsem ji popsal v Tanci. Jako první přišel impulsní trade - Robinson - ale zabralo to na kratší dobu než jsem čekal Teď přijde trade, který otřese kabinou - půjde někdo, kdo je považován za stálici, jasného člena kabiny. Očekávám trade Zemguse/Jokiho/Josta nebo někoho takového za podobného hráče, na tomhle tradu každopádně na papíře proděláme. Jde v něm o psychologický impuls. A nebo se KA rozhýbe a i kvůli fans půjde na trh pro někoho drahého, s krátkou smlouvou, něco obětuje a uvidí. Tím by trochu uklidnil fans (nevím ovšem jestli se uklidnit dají, ale je to v jejich očích aspoň nějaká snaha s tím něco dělat) a zároveň dodal týmu další zkvalitnění. Není to v jeho plánu, ale možná bude nucen okolnostmi to udělat. Čekám, že leden bude zajímavý (vzhledem k tomu, že je před Vánoci a KA má spíše "přátelskou" pověst, tak nečekám trade do Vánoc a o Vánocích to NHL zakazuje).
Michal Mišky Patráš
Znie to fajn ale nemyslím si že Adams niekoho obetuje 

Filip Čok
Dnes to byl mód play off 
Zicos Zábelka
Hanba, rozpustit realizak,za celou sezónu vyhrát jednou dva zápasy za sebou, to je prostě něco sakra v nepořádku. Jsme v prdeli dřív než sme byli obvykle v předešlých sezónách. Obrovské zklamání, k nám do pásma se dostaneš normálně zadarmo, že to je bez obrany. Don Granát díky sbohem, teď nekdo kdo tomu dá trošku tvar. Lidský a motivatorsky je to skvělej coach, ale je to málo.

Smrtislav Kozel
To jsou hovada. Kdo chytal tvl? 

Maroš Polacký
Jedine čo nedokážem pochopiť a očividne nikdy ani nepochopím. Prečo im do p*či stále fandím a dúfam v lepšie "zajtrajšky"? Keď rok čo rok je to to isté....wtf?

Michal Horáček
Jak ten Power může hrát NHL? To asi nikdy nepochopím   

Toronto Maple Leafs 3, Buffalo Sabres 9

21. prosince, 2023

Diváci: 19.070 (100%), Buffalo

Rozhodčí: Jon McIsaac a Carter Sandlak

Brankář
Levi(27)

Defenzíva
Dahlin(26) -Samuelsson(23)
Power(25) -R.Johnson(33)
E.Johnson(6)-Clifton(75)

Ofenzíva
Skinner(53)-Thompson(72)-Tuch(89)
Peterka(77) -Cozens(24)-Quinn(22)
Greenway(12)-Mittelstadt(37)-Benson(9)
Olofsson(71)-Krebs(19)-Okposo(21)

1. třetina

02:27, BUF, Greenway, 0-1
V hale ještě doznívalo echo "....and the home of the brave" a už se hrál rušný hokej v dobrém tempu, o který se, nehledě na výsledné skóre, postaraly stejnou měrou oba týmy.
Pozitivní zprávou bylo, že převaha v hledišti nebyla 9:1 pro Toronto, jak bylo dopředu avizováno Sneaky Joem, cestu do haly si našlo mnohem více fanoušků v domácích dresech, než jsme čekali.
Po delší době se z velké míry vyprázdnila marodka Sabres, takže jsme mohli sledovat tým v podstatě v nejsilnějším složení. Po studené sprše, které se dostalo kouči Granatovi na minulé tiskovce po utkání s CBJ, jsme mohli mít pocit, že hráči hrají také za svého kouče.
Hráči Toronta vstoupili do utkání s velkým nasazením a s jistotou svých herních kvalit: Chcete hrát rychle? My jsme rychlejší! Chcete hrát tvrdě? My jsme tvrdší! Máte vyrovnané lajny? My je máme vyrovnanější! Máte kvalitní spectýmy? My je máme kvalitnější! Máte dobrého gólmana? Náš je lepší! Dáte tři góly? My jich dáme pět!
--------------
Jordan Greenway odehrál výborný zápas a znovu dokázal, jak cenným hráčem je pro tým.
Třetí lajně vypomohl v přechodu do protiútoku obránce Clifton. Těsně za modrou předal puk Greenwayovi. Soupeři očekávali, že Greenway zatáhne hru k mantinelu a počká na příjezd posil. Útočník se ale pokusil pásmo získat střelou na branku a s případným podržením puku brankářem nebo s jeho vyražením a s možností dorážky. K překvapení všech a v první řadě brankáře Samsonova skončil puk v brance hostů.

07:28, TOR, Matthews, 1-1
První gól Torontu nezkazil náladu, hlavně první a druhá lajna domácím zle zatápěly. Zanedlouho jsme zažili další dávku výtažku z černé můry letoška - gól při ztrátě koncentrace našeho gólmana. A v hlavách se nám rozezněl nenáviděný refrén obehrané písně: "....a je to tady, hello darkness my old friend."
Dahlin dojel puk za brankovou čarou a před dotírajícím Nylanderem jej poslal po mantinelu. K puku se první dostal Matthews, dobře si jej pokryl tělem a pak z téměř nulového úhlu vystřelil z otočky. Mezi Matthewsem a brankářem Levim stáli tři domácí hráči a Levi evidentně nečekal žádné přímé ohrožení. Spíše kontroloval situaci před brankou, kam si najel další nebezpečný hráč Knies. Překvapivě prudkou střelu nikdo z bránících hráčů nezblokoval a Levimu proklouzla mezi bruslemi.

12:39, TOR, Domi, 2-1
Dvě vyloučení Sabres dali soupeři příležitost ujmout se vedení.
--------------------
Soupeř se uchytil ve hře 5 na 4 v útočném pásmu. Od modré si popojel vpřed Domi a využil volného prostoru před sebou, než se rozhodl vystřelit. Brankář Levi si v posledním zlomku okamžiku zajistil volný výhled, ale na střelu, která nemohla být umístěna lépe, už vyrážečkou nedosáhl. Puk se odrazil od horní tyčky za brankovou čáru.

13:44, BUF, Power, 2-2
Nabuzené Sabres vedoucí gól rivala tentokrát psychicky nezdeptal. Všechny čtyři lajny dokázaly vystavět protihru. Hra se hemžila hezkými hokejovými momenty, které ale vesměs vycházely z předchozích chyb na obou stranách. 
---------------
Kombinovaná sestava Sabres přešla do protiútoku. Trojice Mittelstadt-Okposo-Benson předvedla krásnou akci, kterou na tři přihrávky prořízla obranu Leafs. Do ideální pozice přihrával Mittelstadt Bensonovi, ale Zach se rozhodl přímou střelou nezakončovat. Buď se rozhodl pro zpětnou přihrávku na Mittelstadta, nebo a to spíše se pokusil 
lehce nastřelit brusle vracejících se obránců a zároveň využít toho, že brankář Samsonov kopíruje jeho pohyb, takže se dostal vleže úplně mimo branku, To se i povedlo, jenže puk nenabral směr vpřed do brány, odrazil se zpátky do pole. Obránci Powerovi můžeme vyčíst mraky věcí, ale jeho snaha podpořit každou ofenzívní aktivitu je imponující. Jako první se dostal k puku a s velkým přehledem úspěšně zakončil. Musíme ocenit přehled před brankou soupeře, jakého se občas nedostává ani útočníkům. Nezakončoval z první, nejprve si puk posunul blíže ke středu, aby náhodou netrefil natahujícího se branaře a pak chladnokrevně bekhendem zavěsil.

15:51, BUF, Skinner, 2-3
Dobrou atmosféru v hledišti pochopitelně podnítili hlavně fanoušci z opačného břehu Ontarijského jezera, ale Sabres drželi na ledě krok, takže ani fanoušci Buffala se nechtěli nechat zahanbit. Znovuobnovená útočná pěst Buffala - Skinner-Thompson-Tuch poprvé v utkání naplno udeřila a fanouškům dodala novou energii.
---------------
Toronto mělo situaci ve svém obranném pásmu pod kontrolou. Ve třech hráčích připravovalo přechod do ofenzívy a Marner v klidu čekal na puk, který obkroužil po mantinelu celé pásmo. Komplikace nastaly, jakmile Marner touš nezachytil. Za ním stál Tuch a puk si vzal s takovou lehkostí, že to vypadalo, jako by přesně takový vývoj hry předpokládal. Nejbližší cestou zamířil k brance, ale vzápětí si všiml, že v dobré střelecké pozici už je Skinner. 
Je tu někdo, kdo ví, jak Skinner umí pohotově zakončit zblízka nad lapačku? Asi všichni.

2. třetina

04:44, BUF, Dahlin, 2-4
Toronto se vyfaulovalo do třech. Sabres mají letos problémy s kapitalizací dvojnásobné výhody, ale když se daří, tak se daří. První faul byl na Dahlina, takže je fajn, že se hvězdný obránce Sabres pomstil tím nejlepším způsobem.
----------------
Leafs sice vyhráli buly, ale nepodařilo se jim vyhodit. Po výměně puků mezi obránci na modré popojel Dahlin vpřed do uvolněného prostoru a zápěstím trefil roh branky. Před brankou výborně clonili Mittelstadt s Tuchem, takže Samsonov měl možná podezření, že se něco chystá, ale o gólu se dozvěděl až z hlášení o střelci a jeho asistentech.

05:42, TOR, Jarnkrok, 3-4
Na trestné lavici setrvával ještě Gregor a natěšení fanoušci věřili, že padne další gól. Dočkali se, ale byli to Sabres, kteří liknavostí v početní výhodě dali příležitost blesku na bruslích Jarnkrokovi zdramatizovat utkání.
---------------
Sabres pokračovali v tlaku, ale pozičně propadli při přílišné snaze o udržení pásma a podcenili bruslařské kvality hráčů soupeře. Nylander a Jarnkrok se dostali do pohodlného přečíslení dvou na jednoho. Dobře roztáhli hru a Nylander včas a přesně přihrál kolem pokleknutého Dahlina Jarnkrokovi do zakončení. Nylander dostatečně dlouho hrozil vlastním zakončením, takže Levi na střelu Jarnkroka dobře připraven nebyl. V přemíře snahy se roztáhl, jak jen to šlo, až upustil hokejku, vše marně.  

08:22, BUF, Thompson, 3-5
První lajna Sabres se dostala pod tlak, ale rychlý přístup k ofenzívním hráčům vrátil puk na její hokejky. Úspěšný protiútok se rodil kostrbatě, protože hráči nebyli rozjetí a snažili se prokombinovat přes soupeře vstoje.
Co noha nohu mine, první útok překročil střední pásmo, prokodrcal se do útočného pásma a zpoza bránícího hráče vyzkoušel pozornost brankáře střelou zdálky Thompson.
Střelu zápěstím se tragický Samsonov snažil umrtvit lapačkou, ale to se mu nepodařilo, puk se rozhodl neskončit v lapačce a proklouzl k tyčce. 
To už bylo na trenéry Toronta moc, ruský brankář šupajdil z ledu.

11:04, BUF, Okposo, 3-6
Toronto dostalo příležitost snížit v přesilovce.
--------------
Těsně před koncem početní výhody se Toronto dopustilo v kombinaci u modré útočné čáry nepřesnosti a podcenilo fakt, že Sabres se podařilo střídání a na ledě byla čtveřice svěžích bruslařů. Okposo vystihl přihrávku na modré a samostatný nájezd řešil přesnou střelou ze střední vzdálenosti pod horní tyčku.

3. třetina

11:08, BUF, Quinn, 3-7
Druhá řada Sabres: Peterka-Cozens-Quinn se spoléhala hlavně na rychlost. V první polovině zápasu se jí uplatnit tuto výhodu tolik nedařilo, s přibývajícím časem se ale dokázala prosazovat stále častěji. Celkově svůj matchup zpravidla prohrávala, ale díky své agilitě a bruslařským dovednostem zůstávala soustavně nebezpečná.
--------------
Sabres získali útočné pásmo. Cozensovu ránu od modré vyrazil brankář Jones. Puk doletěl až na modrou ke Cliftonovi, který jej neprodleně poslal po reklamách zpět za branku soupeře. Obránci za brankou jej nezachytili, takže se němu dostal Peterka. Německý útočník dostal dost času na to, aby si přihrávku mohl dobře připravit, takže není divu, že mu vyšla přesně taková, o které se říká, že má oči. Jack Quinnovi stačilo položit hokejku na led.

12:23, BUF, Skinner, 3-8
Hráči severního souseda jako by ani nemohli uvěřit tomu, že se jim děje to, co se jim děje. V obranné hře si úplně přestali věřit. Povel hru nekomplikovat byl úplně kontraproduktivní, protože najednou začali ve hře reagovat nepřirozeně a způsobem, který jim je cizí a nesedí jim. Navíc, jak to tak bývá, domácí začali mít kliku a všechno jim vycházelo.
---------------
Agresivně forčekující Tuch a Thompson získali pásmo, hra se přenesla na modrou k Powerovi. Obránce Buffala vystřelil, ale puk neprošel zástupem hráčů před brankou. K odraženému touši se dostal Clifton, který rozehrál výbornou kombinaci s výměnou puků z hokejky na hokejku, na jejímž konci byly přihrávky Thompsona na Tucha a Tucha na Skinnera, vše v takové rychlosti a chirurgické přesnosti, že obranná hra hostů vypadala nekompetentně. Skinner zakončoval prudkou střelou z ideální pozice. Brankář Jones si nebyl jistý, na koho má koukat dřív.

15:02, BUF, Okposo, 3-9
Sabres přidali ještě jeden gól a pak už nechali ubohé Kanaďany na pokoji. Pokud jste někdy zažili po utkání Buffalo-Toronto kolony aut na kanadské hranice, určitě víte, že na sebe řidiči oslavně troubí, blikají a spolujezdci vytahují všelijaké klubové propriety, aby se vzájemně utvrzovali v tom, že jejich podpora týmu nezná hranic. Myslím, že dneska neblikali, nemávali a pokud už troubili, určitě to nebylo k oslavě týmu.
------------------
Čtvrtá lajna hrála s chutí a když se k tomu přidala chabá hra bránících Leafs, není divu, že skóre se přiblížilo potupné desítce. Bez nasazení hrající hosté předali puk domácím. Okposo se otočil kolem své osy a zkusil vystřelit na branku. Jak jinak, brankář Jones opět střelu nečekal. Většinu všech přítomných by spíše překvapilo, kdyby lehkou střelu z mezikruží chytil.
I takové dny občas zažíváme.

Komentář ze www.sabres.cz:

Já asi pokládám funkci.... já tomu fakt nerozumím.... fakt ne.... co to jako má být? Buffalo je jak ženská.... člověk je miluje a absolutně nechápe zároveň..... (omlouvám se dámy!) Dahlin po utkání: "Chtěli jsme to Donniemu (Granatovi) opravdu vrátit. Tohle byl náš největší cíl. Po posledním utkání byl až příliš moc grilovaný, ale to my jsme hráli špatně. Tenhle zápas jsme hráli za něj." 

Komentáře českých a slovenských fanoušků na FB:

Honza Dvořáček
Kéž by hráli za Donnyho 3/4 sezóny

Richard Kotian
Šialené.. sme jak bomba ale je vidieť že keď sme v plnej sile tak vieme hrať konkurencie schopný hokej.. len tá konzistencia aby bola udržateľná.. 

Jakub Býček
S tou zenskou si to trefil na jednicku takhle by mel vypadat kazdy zapas, umi takhle hrat, ale je to prave o trenerovi, kterej ma v nich tenhle ohen nakopnout, aby takhle hrali konzistentne. Klicove bude co převedou v dalsich zapasech, jestli si to vzali k srdci. Dneska je to jenom kapka v mori, ale krasna, miluju ty toronstsky kysely ksichty 

Peter Fandí-Nitre Tóth
To fakt aby nastupovali len proti play off mužstvám respektíve čo sú papierovo silnejší lebo príde Columbus, SJ a prehrajú a ašpirantov na SC porážajú človek tomu naozaj nerozumie

Michal Mišky Patráš
Tak dúfajme že budú hrať za Donnyho už do konca sezóny. Takže teraz bude Wimstreak kým nepríde Columbus

Tomáš Frnka
Pecka  

Peter Faltus
Dost to nechápu proč to zase najednou umí. Nejdřív to nejde a pak najednou tohle. Jak jste psal opravdu jak ženská. 

Filip Čok
Jedním slovem: nechápu

Petr Faky Faktor
Velmi povedený zápas. Nutno dodat že Samsonov nám to v první třetině velice usnadnil a pak už to jen litalo

Václav Stach
Špatní torontští gólmani nám to usnadnili, byť Démon se s nimi snažil na začátku držet krok. Ale hráli jsme hodně do těla, hodně malý box pro eliminaci dorážek a šancí ze slotů (ale za mě jsme hrozně opouštěli bránění modré, radši bych trochu více risku). Ale útoky po vzoru loňských lajn se probudily a hrály. Tak teď to jen udržet.
Roman Zoubek
Přesně tak ti brankáři. Hlavně Samsonov vypadal, že v té bráně chrápe. Ale co sem tady psal onehdy. Vrátí se Quinn a začne brankostroj z minulé sezony 

Johny Bee
My sme anomália systému ....ktoru nechápe nikto a ktorá sa nedá vysvetliť ani pomocou kvantových teórií   

Buffalo Sabres 3, New York Rangers 4 OT

23. prosince, 2023

Diváci: 18.006 (100%), New York

Rozhodčí: Jake Brenk a Carter Sandlak

Brankář
Luukkonen(27)

Defenzíva
Dahlin(26) -Samuelsson(23)
Power(25) -R.Johnson(33)
E.Johnson(6)-Clifton(75)

Ofenzíva
Skinner(53)-Thompson(72)-Tuch(89)
Peterka(77) -Cozens(24)-Quinn(22)
Greenway(12)-Mittelstadt(37)-Benson(9)
Olofsson(71)-Krebs(19)-Okposo(21)

1. třetina

07:19, NYR, Lindgren, 0-1
Rangers hráli druhé utkání za sebou doma v řadě. Předchozí den přestříleli Edmonton, ale na výhru to nestačilo. Do derby proti Sabres vstoupili domácí soustředěně a narozdíl od druhého vzájemného utkání s maximálním nasazením. Očekávali jsme, že zpočátku se hosté budou rozklouzávat a v závěru by mohli mít teoreticky více fyzických sil. Obligátní klišé se ale nevyplnilo, oba týmy začaly velice svižně, Rangers působili nebezpečněji, ale svou protihru vystavěli také hosté, kteří ve druhém zápase za sebou nastoupili v téměř kompletní sestavě.
Zajímavostí určitě bylo, že rozhodčí 
Carter Sandlak rozhodoval i předchozí zápas Šavlí proti Torontu a tentokrát bych mu za jeho představení jednoduše nezaplatil. A nejen to - za jeho projevy během utkání směrem k lavičce Sabres by měl být potrestán NHL a suspendován.
Už se nechci k rozhodčím vyjadřovat, ale některými rozhodnutími zásadně ovlivnili průběh zápasu a pomohli Rangers oslabením hostů. V opačném případě by Sabres zcela reálně brali dva body.
----------------
R.Johnson se sice dostal za vlastní brankou k puku jako první, ale vzápětí o něj přišel, protože se rozhodl absolvovat souboj o puk se dvěma forčekujícími hráči. Pomoci se mu dostalo od Peterky, ale puk nakonec vyvezl Brodzinski, přihrál jej na modrou a odtud pálil obránce Lindgren na branku, před kterou se srotilo několik hráčů ve světlých i tmavých dresech. Luukkonen měl dokonale zakrytý výhled a byl bez šance si ho zajistit.

15:35, NYR, Panarin, 0-2
Hlavní obrannou úlohou Sabres bylo nedarovat Rangers přesilovku, protože početní výhody umí lídr Metropolitky využít nejlépe v celé lize. Neopatrného zákroku se nedokázal vyvarovat Jordan Greenway, který jinak odehrál vynikající utkání.
-------------
Hra Rangers v početní výhodě je fantastická. Sabres nebyli schopni opustit obranné pásmo, tlak domácích byl ohromný. Vyvrcholil přesnou střelou Panarina ze střední vzdálenosti, která byla příliš dobře časovaná a příliš dobře umístěná na to, aby ji jinak velmi dobře chytající Luukkonen vyrazil.

16:37, BUF, Dahlin, 1-2
Sabres odpověděli vzápětí a rychle dali znát ještě slavícím fanouškům v hale, že o výhru budou muset jejich oblíbenci ještě pořádně zabojovat.
-----------------------
Greenway demonstroval své přednosti ve hře o puk, a schopnost prosadit se v lítých osobních soubojích. Přehrál za brankou obránce Schneidera a podařilo se mu přihrát před branku volnému Dahlinovi. Tady je potřeba vypíchnout jeden podstatný fakt - Greenway nepřihrával, navzdory těžkému položení, poslepu s nadějí, že možná před brankou bude spoluhráč. Evidentně viděl Dahlina najíždějícího do volného prostoru a skvěle mu přihrál. Dahlin nechtěl šanci pokazit, takže si raději kvůli stabilitě ke střele poklekl. Dobře chytajícího Šestěrkina prostřelil nad lapačkou.

2. třetina

01:42, BUF, Quinn, 2-2
Podíváme-li se na statistické údaje, zjistíme, že Sabres si vytvořili 24 střeleckých příležitostí ve hře 5 na 5, čímž o 2 překonali rivala. Do druhé části hry vstoupili hosté výborně. Jack Quinn se lepší přímo na očích a jeho výkon roste minutu od minuty herního zatížení.
---------------
Druhá formace ukázala svůj potenciál a předvedla moderní pohlednou akci. Erik Johnson poslal po mantinelu puk a na modré obranné čáře se jej ujal Peterka. Rychle jej po laterálu předal rozjetému centru Cozensovi, který překonal vyklizené střední pásmo. Za modrou útočnou čarou předal puk Quinnovi. Quinn využil pozičního výpadku soupeře, který nestačil odpovídat na rychlé bruslení Sabres. Od mantinelu se posunul do středu hřiště a z dobré střelecké pozice v mezikruží zakončil akci prudkou střelou zápěstím nad vyrážečku Šestěrkina.

07:13, NYR, Zibanejad, 2-3
K údivu většiny přihlížejících se aktivity ve hře ujali hosté a začali rivala přehrávat. Rangers se zatáhli do obrany a soustředili se skoro výhradně na rychlé protiútoky. Z nich ale nadále hrozilo brance Luukkonena smrtelné nebezpečí. 
-----------------
Obránce Lindgren poslal osvobozující vyhození do středního pásma a bezděky tím založil gólový protiútok. Útočníka Cozense, který naskočil čerstvě na led a snažil se co nejrychleji dostat od střídačky blíže ke hře, minul puk právě podél mantinelu a po odrazu se ocitl na hokejce Wheelera. Rangers získali nájezd dvou na jednoho. Po zatažení puku Wheelerem se sice podařilo Cozensovi dobruslit, ale soupeř měl nadále početní převahu, neboť útok podpořil svým příjezdem v druhé vlně Kreider. Právě na něho směřovala přihrávka Wheelera. Kreider zakončoval z první, střílel prudce, přesně a těsně nad ledem, nicméně Luukkonen střelu vyrazil betonem do strany. Bohužel těsně před neobsazeného Zibanejada (Cozensovi už chyběly síly k tomu, aby křídelního útočníka docvakl), který dorazil puk ze vzduchu za Luukkonena. 

3. třetina

06:50, BUF, Mittelstadt, 3-3
Buffalský forčeking byl v některých fázích utkání výborný a naprosto nelítostný. Prim hráli Greenway, Benson a Mittelstadt.
Greenway vyhodil puk jen s takovou razancí, aby touš nepřešel přes všechny čáry. Zároveň se s Bensonem rozjeli vpřed, aby soupeři znemožnili nebo alespoň ztížili rozehrávku. Dojíždějící obránce, kteří se k puku dostali těsně před nimi, si dobře rozebrali. Schneiderovi stačil do přihrávky vložit hůl Greenway, puk se v nečekaném úhlu odrazil k brance a od brankové konstrukce přímo na hůl v druhém sledu dojíždějícího centra Mittelstadta. Fatální chyba jinak spolehlivého brankáře Šestěrkina, který průchod puku kolem branky a částečně brankovištěm ignoroval, čímž přinesl gólovou šanci Mittelstadtovi jako na podnosu. Caseymu první střela nevyšla, Šestěrkin se ale rozhodl, že puk za svá záda dostane stůj co stůj, takže mu puk betonem přikopl zpátky přesně na čepel hokejky. Podruhé už Mittelstadt vnucovanou příležitost neodmítl.

Nastavení (OT)

02:28, NYR, Kreider, 3-4
Závěr zápasu byl skoro infarktový.  Tři minuty před koncem byl vyloučen Goodrow a Sabres dostali možnost utkání úspěšně otočit. Přesilovku ale odehráli žalostně, nevytvořili si žádnou šanci a dvě vyložené příležitosti poskytli rivalovi. A k dovršení všeho se nechali vyloučit sami (Dahlin), takže jsme se klepali o zisk alespoň bodu.  
-----------------------
Sabres své šance (Mittelstadt a Tuch) nevyužili, takže dal gól soupeř.
Quinn přišel o hokejku za vlastní brankou a než se dostal zpátky do hry, soupeř už rozehrál finální kombinaci. Zibanejad vytáhl Luukkonena z branky, se střelou ale nepospíchal, dojel až za branku a teprve pak zmáčkl kohoutek. Přihrál zpátky na dojíždějícího Kreidera, kterému ani Quinn a ani Dahlin nebyli schopni zabránit ve střele do Luukkonenem vyklizené branky.

Komentář ze www.sabres.cz:

Tak bohužel, pod stromečkem máme od Buffala jenom bod. Proti Rangers to ale znovu byl velmi sympatický výkon. Nechyběla bojovnost a emoce díky poměrně avantgarním sudím Dotáhli jsme to do prodloužení, kde jsme měli obrovské šance. Shesterkin podržel, Lukkonnen bohužel ne. Píšu lehce v emocích, jelikož jsem zklamaný. UPL od 2. třetiny výborný. Skvěle podržel... ale pak zase začal bláznit, měl několik agresivních vybruslení, dvakrát měl štěstí, napotřetí už si z něj Zibanejad udělal blbečka. Nevím co ho k tomu furt vede, ale přijde mi to zbytečné A to jsem ho fakt chtěl hodně chválit.... i ty prohraný nájezdy by mě neštvaly, ale tohle jo... no, berme bod proti nejlepšímu týmu na východě. Pokud takhle budeme hrát nadále, nebojím se, že se vrátíme zpět do hry.... pokud... 

Komentáře českých a slovenských fanoušků na FB:

Peter Fandí-Nitre Tóth
Tak NYR sa nebojím to keby sme šli proti San Jose by bol prúser Ale nie snáď chalani zaberú a uchmatnú nejaký bod

Filipo Vrtoch
Dahlin by mohol občas pustiť niekoho iného na modrú počas presilovky, celú presilovku hral hrozne a on tam zostane celé dve minúty.
Viktor Miller Maudr
Chapu.. Neměl dobrý shift... Pořád je to ale absolutní jednička... A druhý o beka na modrý dělá Power... To nechceš
Filipo Vrtoch
Ale chcelo by to na modrej mať aj druhú možnosť. Power je veľké sklamanie...
Viktor Miller Maudr
Maximálně R. Johnson, ale v téhle momentech tam musí Dahlin... Dlouhodobě jasný top... 
Filipo Vrtoch
To si úplne nemyslím, chápem že sú hráči čo zvládnu hrať celú presilovku, Conor, Draisaitl, Kucherov atd, ale čakať to od obrancu je naivné, ešte k tomu v závere zápasu kedy pri tých stratách už ťahal nohy. Samozrejme to nie je jeho vina 
Buffalo Sabres Cz-Sk Fanclub
No on chtěl vystřídat ale pokazil si to svou chybou... A pak se už jen vezl.. Ale to se stane.. Tym mu pomohl

Jakub Býček
Skoda toho prodlouzeni, byli jsme fakt kousek. A kdyz nedavas, Rangers potrestaj.. holt tu kvalitu maji, sympaticky vykon a snad na nej navazou i dale. UPL si veme priste prasek a bude dobrej 

Michal Mišky Patráš
Jediné čo mi na UPL vadí je fakt to ako zbytočne agresívne vykorčuľuje a potom ho tam útočník pošle do bufetu a bohužiaľ zatiaľ vždy z tohto dostal gól nečakal som že za takú krátku dobu vyhráme 2x proti Rangers ale tak aj bod je fajn lepšie než 0 teraz najbližšie Boston to sú zase easy body 

Buffalo Sabres Cz-Sk Fanclub
A rad bych podotkl, že bylo od Rangers zákeřné vzít si naschvál dresy, které připomínají Columbus! To se nedělá! Hráči mají ještě deprese

Václav Stach
Rangers k byli k poražení, za mě jejich výkon zklamání, ale hrajou holt na efektivitu a body, ne na krásu, jak jsme zmiňovali o zkušenostech v Tanci.Mittel mohl ukrást celý zápas pro sebe a podepsat si ho k Vánocům, bohužel to v prodloužení nezakončil, on ten Shestorkin taky Rangers podržel. Před zápasem bych bod bral, vzhledem k vývoji je škoda, že jsme si ho neurvali.Výkon dobrý, navázat na to a v lednu konečně šňůra. A ještě bych doplnil, Gréta po návratu super, hrozně černé práce a nechápu, proč nemá Áčko za ten třetí gól.