2023/24, RegSea, 39-40/82

05.01.2024

Buffalo Sabres 6, Montreal Canadiens 1
Buffalo Sabres 3, Pittsburgh Penguins 1

Buffalo Sabres 3, Pittsburgh Penguins 1

6. ledna, 2024

Diváci: 18.256 (100%), Pittsburgh

Rozhodčí: Brian Pochmara a Furman South

Brankář
Luukkonen(1)

Defenzíva
Dahlin(26)-Jokiharju(10)
Samuelsson(23)-Clifton(75)
Power(25)-E.Johnson(33)

Ofenzíva
Skinner(53)-Thompson(72)-Tuch(89)
Quinn(22)-Cozens(24)-Peterka(77)
Greenway(12)-Mittelstadt(37)-Benson(9)
Robinson(50)-Krebs(19)-Girgensons(28)

1. třetina

02:53, BUF, Tuch, 1-0
Možná nejzajímavější utkání této sezóny přineslo Buffalu toužebně očekávané druhé vítězství v řadě, což ještě umocňuje fakt, že obě utkání vyhráli Sabres nad konferenčními rivaly na jejich hřištích.
Oba týmy mají zcela odlišné hokejové doktríny, čemuž se nemůžeme s ohledem na složení týmů vůbec divit. První třetina patřila spíše hostům a ti se také dostali do vedení, posledních šest minut ale zcela ovládli domácí, kteří také své vzepětí korunovali dvěma góly, které byly ale na základě výtek trenérů Buffala nejprve zpochybněny a posléze v obou případech odvolány.
----------------------
Obránce Connor Clifton má velký podíl na otvíracím gólu utkání. Využil toho, že soupeř střídal, obranná formace byla teprve ve vývinu a přesnou kolmicí našel na modré útočné čáře najetého Alex Tucha. Jeho dráhu se rychle snažil překřížit čerstvě vystřídaný obránce, takže Tuch se rozhodl pro střelu z poměrně velké vzdálenosti. Na přípravu střely ale měl dost času, takže zamířil opravdu přesně. Brankáře Jarryho překvapil střelou k vyrážečkové tyčce.

2. třetina

Bez branek

3. třetina

07:49, PIT, Rakell, 1-1
Ve druhé části hry gól nepadl, ale byli jsme svědky velice zajímavého hokeje, ve kterém se hosté snažili znamenité práci s pukem domácích vzdorovat dobrou organizací obrany a rychlým bruslením. Pittsburgh se snažil vmanipulovat soupeře do pasti přetažených střídání přes dlouhý led, ale paradoxně sám několikrát do takové pasti upadl. Tři početní oslabení Sabres také přežili bez následků, dobré bránění bylo podtrženo kvalitními bloky a spolehlivým výkonem brankáře Luukkonena. 
Přesně ve chvíli, kdy jsem si říkal, že rozhodčí dnes Pittsburgh poměrně řežou, poskytly zebry soupeři dvojnásobnou početní výhodu. Sabres bránili výborně, kapitulovali až v momentu těsně před vypršením času trestů.
-------------------------
V obdrženém gólu nemá cenu se nimrat, nepadl po chybě obrany, stal se nevyhnutelným vyústěním dobré práce Penguins ve snaze využít dvou minut převahy dvou bruslařů na ledě.
Karlsson poslal přesnou střílenou přihrávku před branku na nepokrytého Rakella, který puk tečoval za záda bezmocného Luukkonena.

15:22, BUF, Girgensons, 2-1
Soupeř dnes buffalský tým přestřílel, ale také Sabres uměli zahrozit a jednou z jejich velkých deviz byla výkonnostní vyrovnanost všech řad. Velmi dobré momenty měla také čtvrtá formace a právě ona se postarala o vítězný gól zápasu.
--------------------------
Čtvrtá formace získala tlak v pásmu a dostala se i do několika slibných příležitostí. Jejich dominantní fyzická hra soupeři evidentně neseděla.
Krebs se zpoza branky přesunul po mantinelu blíže k modré a tam předal puk Samuelssonovi. Obránce bez prodlení vystřelil či spíše nahodil puk směrem na branku. Před brankou se v tu chvíli nacházeli čtyři hráči, po dvou z každého týmu. Není divu, že puk neprošel rovnou až do brankoviště, ale zpomalil hned u prvního hráče. Tím byl Robinson, který se tečí postaral o to, že puk putoval dál ve směru branky a hlavně na brankovišti stojícího Girgensonse. Průbojný Lotyš se nenechal vytěsnit z klíčové pozice před brankou a zavěsil bekhendem kolem Jarryho lapačky do sítě.

18:24, BUF, Dahlin, 3-1

Tlak soupeře byl velký, ale obrana odolávala, občas i s přispěním štěstí. Třetí gól zápas rozhodl a zbytek hrací doby Sabres jednoduše uajsingovali.
------------------------
Brankář Jarry opustil branku a zamířil na střídačku. Mezitím ale těsně za útočnou modrou ztratil Rakell v souboji trestuhodně puk a Dahlin jej poslal pohotově přes celé hřiště do vyprázdněné branky. Jarry skočil opožděnou rybičku marně.

Komentář ze www.sabres.cz:

UPL dnes okradl tučňáky! Back to back skvělé výkony brankářů = back to back výhry! Dnes to byl ošklivý zápas, ve kterém jsme se nedočkali ofenzivního procitnutí. Musel přijít bojovný výkon a čekání na ošklivý gól. Ten přišel díky 4. formaci, Girge se ukázal ve správný čas na správném místě! A tím pádem bereme 2 body.... no zuaplať pánbůh! Skvělá pozvánka do Buffala, což takhle tam letět? Jo my letíme!UPDATE: Velká pochvala ještě také pro videokouče. Ve 2 utkáních si všimli 3 neregulerních branek, klobouk dolů!) 

Komentáře českých a slovenských fanoušků na FB:

Václav Stach
5:3 jako nic !

Petr Kužel
0:6 jako nic!

Roman Zoubek
Užijte si to tam. Dneska se prohraje. Tipuju, že se některý z obránců Buffala "vyznamená". Vidím to na prohru 3:4.Mimochodem Sám Reinhart letos životní forma, 27 gólů. Má našlápnuto překonat 50.
Martin Hody Hodás
Reinharta som mal vzdy radsej ako Jacka. Pri nom ma realne mrzelo, ze odisiel. 

Václav Stach
První třetina je doslovná definice toho, čemu se ve sportu říká hra starých proti mladým. Mladí lítají jak opice bez puku, a staří si to strkají a běhá za ně puk. Naše neschopnost vyhodit z pásma je po celou sezónu zarážející, ve spojení se zkušenostmi Pens je až děsivá a double cancel gólů za jednu třetinu, to jsem taky asi ještě neviděl

Martin Hody Hodás
Este jeden a mozeme to volat seria
Václav Stach
Je to série dvou zápasů, v této sezóně nejdelší vůbec !   

Martin Hody Hodás
Inak este jedna zaujimavost - sablu dnes odovzdaval Uppiemu Devon. Takze good vibes in the blue

Jakub Býček
Win streak moc si to v Buffalu uzijte!

Michal Mišky Patráš
Brankári fenomenálny v oboch zápasoch   

Jiří Reček
zvedáme se ?  

Václav Stach
Včera UPL super, i kluci makali, ale bylo to jako hra "staří vs mladí". Staří si dávali puk a mladí bruslili jak magoři. Za rozhodující gól a vůbec celý zápas bych pochválil Krebse, výborně bojoval, udržel a rozdal puky, dvakrát v tom střídání, což vedlo nakonec ke gólu, na kterém sice nemá bod, ale byl jeho asi rozhodující postavou.Jinak znovu bych nakopal za dvě situace Powera, to už je klasika, při tom neuznaném prvním gólu Pens jsem ho hrozně vyHanyoval. Samuelson se zhoršuje a zhoršuje, nemám z toho radost. Ne že by nějak moc chyboval, ale nic moc teď nepřináší. Radši bych tam teď Spasitele. Ve výkonu jde nahoru i Clifton, hraje bezpečně dozadu a už rozehrává a chodí dravě dopředu. Jen tak dál.V útocích musím pochválit Quinna, hraje to nesmírně chytře a zdá se mi, že je to trochu jiný hráč než loni, ale ještě je malý vzorek zápasů. A Bensona, to je myš, odjezdí každé střídání na 100%, ale od začátku do konce, a hrozně tím pomůže spoluhráčům a sám dostává soupeře dost pod tlak. Jen tak dál pane Bensone ! 

Buffalo Sabres 6, Montreal Canadiens 1

4. ledna, 2024

Diváci: 21.105 (99%), Montreal

Rozhodčí: Graham Skilliter a Beau Halkidis

Brankář
Levi(27)

Defenzíva
Dahlin(26)-Jokiharju(10)
Samuelsson(23)-Clifton(75) 
Power(25)-E.Johnson(33)

Ofenzíva
Skinner(53)-Thompson(72)-Tuch(89)
Quinn(22)-Cozens(24)-Peterka(77)
Greenway(12)-Mittelstadt(37)-Benson(9)
Girgensons(28)-Krebs(19)-Olofsson(71)

1. třetina

Bez branek

2. třetina

05:33, BUF, Mittelstadt, 1-0
Z lavičky vedl hráče znovu kouč Don Granato. 
Začátek první třetiny byl opatrný, ale postupně Sabres zíkali převahu, lépe kombinovali a lépe se doplňovali. Působili jako sehranější tým. Několik příležitostí (včetně dvou tyček - Peterka, Jokiharju) neproměnili. 
Důležité bylo přežití prvního oslabení na konci třetiny (6 hráčů na ledě).
Ve druhé třetině se situace opakovala a několik minut se hrál vyrovnaný hokej. Na začátku třetí minuty rozhodčí odvolali gól domácích (bránění ve hře brankáři). S přibývajícím časem se ale jistotou kombinace a také houževnatou dravostí prvních dvou formací začali prosazovat znovu Sabres. 
Buffalo konečně prolomilo prokletí přesilovek z dlouhé řady posledních zápasů a dnes skórovali ve dvou přesilovkách ze čtyř poskytnutých.
------------------------
Savard sekl v nájezdu Peterku a dostal 2 minuty.
Sabres okamžitě získali útočné pásmo a kombinovali na jeho perimetru. Po půlminutce obležení útočníci využili toho, že Habs vytáhli dvojici obránců výše od brankoviště. To jim umožnilo do kombinace vložit příčnou přihrávku. Napříč brankovištěm přihrával úspěšně Skinner a číhající Mittelstadt využil toho, že Allen nebyl schopen se z jedné strany branky plnohodnotně přesunout na tu druhou. Puk umístil přesně k tyči ještě dříve, než se tam dostal betonem brankář. Pro Caseyho to byl první gól v této sezóně střelený v přesilovce.

06:59, BUF, Skinner, 2-0
Další přesilovka Buffala (faul na Krebse).
A další úspěšná kombinace s křížnou přihrávkou brankovištěm od kterého se příliš vzdálili obránci. Tuchovi vyšla přihrávka na Skinnera, který ale byl v těžkém úhlu. Brankář Allen se ovšem znovu jen pomalu přesunul brankovištěm a byl schopen zabojovat pouze o vykrytí spodní části branky. Skinner puk jeffnul do vzdálenějšího rohu klece. 

13:19, MTL, Armia, 2-1
Sabres dostal třetí příležitost k přesilové hře. Na trestné seděl Gallagher odpykávající si trest za Pezzettovo podražení Samuelssona. Bohužel Sabres nejenže přesilovku nevyužili, naopak divizní rival zkrátil náskok na polovinu.
Soupeři se podařilo vyhodit z pásma puk a do vlastní obrany si ho jel v pohodě převzít Dahlin, volným tempem ho pronásledoval napadající Armia. Dahlin měl velký náskok a dostatek času pro práci s pukem, ale při pokusu o objetí Armii předpokládal, že bude stačit drobné zafingování tělem, situaci podcenil a o puk přišel. Armia si puk dojel u mantinelu a Dahlin mu zahradil cestu k brance. Armia se tedy rozhodl pro střelu. Prudká rána švihem mu vyšla výborně. Dnes vynikající Levi jedinkrát v zápase kapituloval.

3. třetina

06:45, BUF, Quinn, 3-1
Poslední část hry přinesla rozhodnutí v podobě 4 gólů Sabres. Buffalo soupeře přehrávalo a rozdíl v kvalitě hry byl tak markantní, že se nám po většinu hrací doby vnucovala myšlenka: Jak je možné, že tyto dva týmy jsou sousedy v tabulce? A také myšlenka: Doufejme, že Sabres příštím výkonem naváží tam, kde dnes končili.
--------------------------
Nejhlubší vrásky měli Montrealští z rychlé, přímočaré a nesmlouvavé hry druhého útoku. 
Peterka dostal přihrávku od parťáka Quinna, bleskově překonal střední pásmo a za modrou pod sebe předal zpátky Quinnovi. Energický mladík přenesl hru rychle od prken do středu ledu a směrem vpřed. Mezi kruhy se rozhodl zakončovat a provedl to prvotřídně. Střílel zápěstím nad vyrážečku brankáře přes dva bránící hráče, kteří znemožnili Allenovi výhled.

08:35, BUF, Thompson, 4-1
Herně byl zápas rozhodnut ještě před vhazováním do třetí třetiny, výsledkově v polovině deváté minuty.
Obrana Montrealu dnes hrála hodně špatně a průduchy k brance poskytovala nikoliv ve formě otevřené špehýrky ale rozvaleného průčelí.
------------------------------------------
První formace uzavřela soupeře v jeho obranném pásmu. Power vystřelil od modré na branku a Allen vyrazil puk do rohu kluziště, kde si jej převzal Tuch. Přesně v té chvíli udělali Habs organizační chybu v poziční hře. Na Tucha se soustředila pozornost nejen hráče, který ho napadal, ale svou pozici svou strategicky vyváženou pozici vyklidil i druhý obránce a až příliš se vysunul od branky směrem k souboji, aby mohl včas zasáhnout, pokud by Tuch vyhrál. Také útočníci Montrealu jen s obtížemi krotili své choutky směrem vpřed a nemínili se aktivněji zapojit do obranné hry. Tuch se nepokoušel o přehrání obránce, jednoduše poslal puk po mantinelu na volného Skinnera. Obránce, který měl strážit brankoviště byl tak vysunutý směrem k Tuchovi, že si zvolil jako kratší cestu k bránění Skinnera průjezd za brankou, což bylo fatálně nesprávné rozhodnutí. Skinner měl dost volného prostoru i dost poskytnutého času, aby si v pohodě najel před branku, obkroužil brankoviště, čímž vylákal brankáře z branky a dostal ho mimo hru a pak zasunul puk do zející prázdnoty. Tuto práci za něj zastal spoluhráč Thompson, přispěchavší mu na pomoc.

14:31, BUF, Dahlin, 5-1
Pět a půl minuty před koncem se Montreal rozhodl pro hru bez brankáře.
---------------
Sabres vyhráli buly a Dahlin zpoza vlastní brankové čáry trefil přes celé hřiště branku.

18:32, BUF, Thompson, 6-1
Dohrávalo se a když se daří, vychází všechno.
-----------------------------
Jokiharju rozehrál k mantinelu na Quinna, který poslal vynikající přihrávku až k útočné modré na Skinnera do nájezdu dvou (s Thompsonem) proti jednomu.  Dvojice vyřešila situaci tak, jak bychom rádi viděli i v jiných zápasech. Na ránu Thompsona po Skinnerově dobře časované příhře Allen neměl šanci dosáhnout.

Vybíral jsem ze tří nejlepších hráčů Sabres: Levi, Quinn a Jokiharju. Prvně dva jmenovaní by si možná zasloužili ocenění více, ale vybral jsem nakonec finského obránce. Uvidíme, jaké budou jeho další výkony a jaké zámysly s ním vedení týmu má. Ze zkušenosti víme, že ne každé povýšení je míněno jako odměna.

Komentář ze www.sabres.cz:

V poslední době se odehrálo několik novinek. Comrie a Jost jsou na farmě. Okposo je zraněný a bude to nějaký ten pátek trvat. Dnes hrajeme proti Canadiens. Velký zápas to bude pro Devona Levie, který se v Montrealu narodil, fandil mu a jeho idolem byl Carey Price. Tak snad to také doma neposere.
Rok 2024 vykoplo Buffalo dobře. Skinner opět ukazuje, že je majitelem Canadiens. Klučina má proti nim průměr přes 2b na zápas od té doby, co je v BUF Jen tak dál. 

Komentáře českých a slovenských fanoušků na FB:

Martin Hody Hodás
Takze Slaf dnes s nami aspon 1+1?  

Václav Stach
Joki si svými výkony řekl o první lajnu, Samuelson o třetí lajnu. Přesunutí E.Johnsona do druhé vedle Powera chápu jen jako snaha ho uklidnit a trochu řídit. 

David Hamrlík
Levi má co napravovat po ottawě , kdyby se nehrálo v Montrealu,nechytal by,tak snad to týmu vrátí 

Patrik MikolajBuffalo Sabres Cz-Sk Fanclub
Zatiaľ tragédia. Power dnes ako keby nehral. to je curak ten dahlin, nie prvý krát dnes chyboval. Prechod do útočného pásma 0 bodyVhadzovania no katastrofaUdržať sa v pásme ťažko sem tam svetlá chvíľka...nahadzovanie časté ja nechápem to sa tak hrať nedá ...treba niečo v tom systeme spraviť.... pozitívum nechali sa 2x vyklepat 2 góly sme dali čiže ak vyhráme utrpime výhru
Buffalo Sabres Cz-Sk Fanclub
Taky mohla padnout jedna z tech dvou tycek

Václav Baškvíra Baďura
Takže v dalším zápase přijde nakládačka? 

Patrik Mikolaj
Výsledok neodpovedá danému výkonu

Martin Hody Hodás
A Master Levi prva hviezda v rodnom meste s rodicmi na tribune. Ved pockaj, David ti to vrati ked UPL najblizsie spravi shutout, v 2025/26  


Bills Mafia SK/CZ
Nádhera, takýto výsledok poteší.#lets go Buffalo 

Michal Mišky Patráš
2 presilovkové góly? Neviem čo sa stalo ale toto nie je náš tím 

Václav Stach
První tři minuty jsem měl pocit, že hráči se v letadle opili a pak vyjeli na led ještě s jedničkou v žíle, pohyb a koordinace tomu odpovídaly Vyrovnaný zápas, ve kterém jsme konečně proměnili přesilovky (a ani nevíme jak přežili první oslabení) a ve třetí třetině už to tam prostě dopadalo. Přesto to byl spíše zápas na 3:2 než na 6:1, ale vítězství zasloužené.Levi super, pochytal co se dalo. Dahlin si vybral špatný den, dobře, že v tomto zápase. Holt kdo hraje s Jokim, tak asi powerovatí Útoky vyrovnané, každý si zahrál svoje, jen škoda, že se JJP zaseknul, dneska zase tyč, myslím, že Cozy břevno nebo měl minimálně velkou šanci, ta druhá lajna od návratu Quinna hraje velmi dobře, ale nepadá to tam.