2023/24, RegSea, 41-44/82

14.01.2024

Seattle Kraken 5, Buffalo Sabres 2
Ottawa Senators 3, Buffalo Sabres 5
Vancouver Canucks 1, Buffalo Sabres 0
San Jose Sharks 0, Buffalo Sabres 3

San Jose Sharks 0, Buffalo Sabres 3

15. ledna, 2024

Diváci: 16.186 (85%), Buffalo

Rozhodčí: Kendrick Nicholson a Peter MacDougall

Brankář
Luukkonen(1)

Defenzíva
Dahlin(26)-Jokiharju(10)
Power(25)-E.Johnson(6)
R.Johnson(33)-Clifton(75)

Ofenzíva
Mittelstadt(37)-Thompson(72)-Tuch(89)
Peterka(77)-Cozens(24)-) Quinn(22)
Benson(9)-Greenway(12)-Okposo(21)
Girgensons(28)-Krebs(19)-Robinson(50)

1. třetina

Bez branek

2. třetina

11:34, BUF, Mittelstadt, 0-1
Sabres si připsali cenné vítězství, přičemž cenné ze dvou důvodů: Dva body nutně potřebovali. Žraloci se sice aktuálně nachází v nejnižším bodu přestavbové sinusoidy, ale kousat umí a našim konferenčním rivalům z Montrealu, Philadelphie, Detroitu, New Yorku a New Jersey už body sebrali. Stále jsou vedeni jako NHL tým a sveřepě si odmítají naházet sami puky do branky.
Zápas byl čtvrtým zastaveníčkem pro výpravu českých a slovenských příznivců Sabres a buffalského sportu. Bilanci nyní mají 2-2, ale nehledě na vyrovnaný účet odvádí momentálně vynikající práci a dělají úžasnou reklamu česko-slovenskému hokejovému fandomu. Komentátory byli několikrát zmíněni jako encyklopedický vzor správného fandění, opět je ukazovali v přímém přenosu a po jednom z mnoha úspěšných zákroků finského gólmana Luukkonena pustili jejich sborovou nahrávku Luukkonenova vyvolávání.
-------------------
Samotné utkání přineslo útrpnou podívanou. Pokud by NHL.tv nezařadila zápas do kolekce pondělní nabídky, neměli bychom žádný důvod považovat tenhle brajgl na ledě za zápas nejlepší profesionální hokejové ligy světa. Domácí vstoupili do zápasu se záměrem obrnit se trpělivostí, počkat si na chyby soupeře (těch dělá San Jose letos požehnaně) a pak jednou dvakrát udeřit. Plánu se domácí důsledně drželi po celý zápas. Bohužel to zároveň znamenalo, že tempo a ráz utkání bude určovat herně tápající až mátožný soupeř. 
Jako pozitiva můžeme brát tři věci: 
1) Ačkoliv měli Sharks převahu, nedokázali překonat vynikajícího Luukkonena
2) Rozhodčí 
Peter MacDougall si v Buffalu odpočinul a nepředvedl ani z poloviny tak špatný výkon jako proti Canucks
3) Reklamy jsou nyní tak hlasité, že u hokeje usnete maximálně po dobu mezi reklamními vstupy
----------------------
Až do poloviny utkání Sabres jen čekali, z mála šancí můžeme vypíchnout dobrou střelu Thompsona, která břinkla do tyčky.
----------------------
Zárodek útoku Sharks zahubil za modrou obrannou čárou Ryan Johnson, puk rychle předal vpřed Mittelstadtovi. Šikovný útočník puk potáhl do útočného pásma a naznačil možnou spolupráci s Okposem, který se mu do kombinace pohybem nabízel. Mittelstadt využil toho, že spoluhráč navázal hru obrany na sebe, rychle se odpoutal od mantinelu a sjel si do lepší střelecké pozice. Jakmile se Okposo přesunul před branku, aby tam clonil brankáři Kahkonenovi, Mittelstadt zpoza svého obránce vystřelil táhlý teploměr zápěstím na vyrážečku.

14:37, BUF, Tuch, 0-2
První gól Sabres tým kouče Granata uklidnil a přesvědčil o tom, že trpělivost se vyplácí a dříve nebo později přijdou další šance. Vyloučení Zetterlunda bylo jednou z nich. Sharks by neměli poskytovat soupeři početní výhodu, protože jejich výsledky při bránění přesilovek jsou tristní.
----------------
Sabres kombinovali na perimetru, jakmile se ale bránící čtveřice trochu unavila a stáhla blíže k brance, Alex Tuch využil výjezdu Tomáše Hertla směrem k mantinelu a najel si do vyprázdněného prostoru. Quinn Hertla vylákal a poté s přehledem přihrál Tuchovi. Na střelu příklepem přesně na tyč brankář nestačil zareagovat. 

3. třetina

16:34, BUF, Greenway, 0-3
Také v závěrečném dějství jsme viděli stejné show dnešních protagonistů. Opticky měli více ze hry hosté, ale pokud domácí rozkmitali brusle, rozdíl v kvalitě týmů byl markantní.
----------------------
Sharks se nachystali k delší hře v šesti už čtyři minuty před koncem utkání. Risk jim nevyšel.
Bojovný Greenway s Mittelstadtem obrali soupeře o puk, ve středním pásmu si jej vyměnili a na konci sabresského kontru stál Greenway, který do prázdné klece vstřelil svou čtvrtou branku v sezóně. 

Vancouver Canucks 1, Buffalo Sabres 0

13. ledna, 2024

Diváci: 17.662 (93%), Buffalo

Rozhodčí: Peter MacDougall a Jordan Samuels-Thomas

Brankář
Luukkonen(1)

Defenzíva
Samuelsson(23)-Dahlin(26)
Power(25)-E.Johnson(6)
R.Johnson(33)-Clifton(75)

Ofenzíva
Mittelstadt(37)-Thompson(72)-Tuch(89)
Quinn(22)-Cozens(24)-Peterka(77)
Benson(9)-Greenway(12)-Robinson(50)
Girgensons(28)-Krebs(19)-Okposo(21)

1. třetina

Bez branek

Viki v přímém přenosu MSG.

2. třetina

02:05, VAN, Lafferty, 1-0
Obecných popisů zápasů je vždy dostatek, tudíž se věnuji popisům branek. Moc práce mít nebudu.
Vancouver hraje letos výborný hokej, postavený na prvotřídní kontrole puku v udivující rychlosti. Úkolem Sabres bylo zpomalit Canucks a nenechat je hrát jejich hru. To se podařilo.
Sabres byli po celé utkání kanadskému týmu vyrovnaným soupeřem a v dlouhých herních sekvencích měli mírně navrch. Vytvořili si několik slušných střeleckých příležitostí, k dispozici měli také přesilovky. Gól nedali a bez gólu nejde vyhrát.
Nevyznamenali se rozhodčí, kteří si neuměli poradit s posouzením některých zákeřných zákroků (Miller, Hronek) a tím znevýhodnili domácí tým, který po krátkou dobu alternoval jen tři obránce a musel do obrany stáhnout útočníka (Girgensons). 
Ve třetím domácím utkání, na kterém jsou přítomni čeští a slovenští příznivci, Sabres prohráli a tím upravili bilanci v navštívených zápasech na 1-2.
------------------
Vancouver dal rozhodující gól nadvakrát. První byl odvolán po challenge pro postavení mimo hru, druhý gól sice také nebyl úplně čistý, ale Sabres se rozhodli tentokrát štěstí při revizi branky nepokoušet.
------------------
Chinooks vyhráli čistě buly a sevřeli domácí před jejich brankou. 
Zadorov od modré nahodil puk na branku Luukkonena. K puku sraženému na led se na zlomek okamžiku dostal Clifton, ale s odehráním trestuhodně zaváhal. Lafferty se zorientoval obdivuhodně rychle, Cliftonovi puk odebral, na hranici brankoviště si jej přehodil do prázdného místa před brankou a do poloviny odkryté branky pohodlně skóroval. Jinak výborně chytající Luukkonen nestačil vůbec zareagovat.

3. třetina

Bez branek

Ottawa Senators 3, Buffalo Sabres 5

11. ledna, 2024

Diváci: 16.083 (84%), Buffalo

Rozhodčí: Kelly Sutherland a Francis Charron

Brankář
Luukkonen(1)

Defenzíva
Samuelsson(23)-Dahlin(26)
Power(25)-E.Johnson(6)
R.Johnson(33)-Clifton(75)

Ofenzíva
Mittelstadt(37)-Thompson(72)-Tuch(89)
Quinn(22)-Cozens(24)-Peterka(77)
Benson(9)-Greenway(12)-Okposo(21)
Girgensons(28)-Krebs(19)-Robinson(50)

1. třetina

09:14, BUF, Peterka, 0-1
Sabres nutně potřebovali výsledkově zabrat. Zápas s kanadským divizním rivalem byl druhým utkáním, kterému živě na místě činu přihlížela výprava českých a slovenských fanoušků hokejového a dalších sportovních týmů Buffala. Dnes se dočkali výhry a to je skvělé.
----------------------
Očekávali jsme rychlé bruslení, svižný pohyb a dostatek šancí na obou stranách. Bohužel bylo až příliš znát, že Ottawa je nejen ve výsledkové krizi, nýbrž také v herní. Kromě lajny Greiga s Tkatchukem a Girouxem na křídlech je tým v marastu vyrovnané bídy, do které se snažil stáhnout také domácí hráče. Laťku úrovně kvality posouvali na marku NHL zejména Sabres. Ti se také ujali vedení v utkání, ale nikoliv nadlouho.
----------------------
Od konce přesilovky Sabres uplynuly teprve dvě sekundy, takže ji můžeme klidně považovat za využitou.
Owen Power projel středem plochy z vlastního až do útočného pásma a za modrou čárou přihrál k mantinelu Cozensovi. Sám Power pokračoval v jízdě vpřed a navázal na sebe pozornost obrany, čímž umožnil Cozensovi vyjet od mantinelu do lepšího postavení, odkud mohl sám ohrozit branku, nebo přihrát vpravo Powerovi či  vlevo rychle se blížícímu Peterkovi. Čtveřice bránících hráčů se snažila udržovat dobrý obranný tvar, ale Joseph na krátký okamžik ztratil rovnováhu po krátké stahovačce Cozense, takže útočník na puku přešel s Peterkou do přečíslení dvou proti jednomu. Osamocený Hamonic dlouho váhal, ke kterému hráči se vydat. Na přihrávku Cozense Peterkovi nedosáhl a brankář Forsberg nechal kolem své vyrážečky dostatek volného prostoru pro přesné zakončení.

15:06, OTT, Tarasenko, 1-1
Vyrovnání Ottawy přišlo jako blesk z čistého nebe. 
Od modré vystřelil Tarasenko a na hranici brankoviště spolu doslova zápolili v divokém souboji Erik Johnson s Kastelicem. Luukkonen získal výhled o zlomek sekundy později, než bylo třeba.

17:28, BUF, Thompson, 2-1
Zápasové momentum nastalo ke konci první třetiny. Brankář Forsberg si při práci na ledě pravděpodobně natrhl tříslo a nahradil ho nerozhýbaný Korpisalo. To inspirovalo Tage Thompsona ke střelecké iniciativě, kterou čerstvého brankáře řádně otestuje. Obě gólové střely byly tak razantní a přesné, že by pravděpodobně skončily v síti i v případě, pokud by nedošlo k výměně brankářů.
------------------
Individuální akce Thompsona. Tage vypomohl v obranném pásmu spoluhráčům, získaný puk si pokryl tělem u mantinelu a pak se rozhodl využít střídání soupeře k přenesení hry do jeho obranného pásma. Projel celým hřištěm bez větší rezistence hostů a již za hranicí kruhů pro vhazování se před dvojicí obránců rozhodl pro střelu. 
Prudká střela zápěstím na vyrážečku Korpisala rozezvučela konstrukci branky a puk skončil za jeho zády.

19:32, BUF, Thompson, 3-1
Dominik Kubalík podrazil Greenwaye a poskytl těsně před koncem první části hry početní výhodu domácím.
----------------
Sabres získali puk i pásmo. Z místa pro vhazování po pravici brankáře střílel zápěstím Thompson a tvrdá naprosto přesná rána zahrála na brankovou konstrukci znovu stejnou melodii jako před 2 minutami. Korpisalo neměl nejmenší šanci.

Na obrázku níže: Radost českých a slovenských fanoušků po třetí brance Sabres.

2. třetina

04:52, BUF, Krebs, 4-1
Druhá část hry přinesla jedinou branku.
------------------
Sabres ubránili oslabení, vystřídali a čerstvý Krebs využil nepozornosti v rozehrávce Senátorů. Mátožnému Chychrunovi sebral puk a s Robinsonem se dostal do přečíslení dvou proti jednomu. Obránce Bernard-Docker nestačil na výměnu puků mezi Krebsem a Robinsonem účinně reagovat a situaci dohrál vkleče na ledě. Krebs zakončoval po výborně časované přihrávce od Robinsona do prázdné branky.

Povzbuzení před třetí třetinou

3. třetina

00:43, OTT, Giroux, 4-2
Senators se herně nezvedli a skutečnost, že snížili na rozdíl jediné branky nebyla zapříčiněna zlepšením výkonu. Částečně to bylo dílem náhody, pokud bychom tak chtěli pojmenovat herní nedodělky a nepozornosti domácích a na vině byla bez pochyby také nižší intenzita bruslení Sabres po většinu poslední části hry, a to bychom mohli pro změnu pojmenovat zlenivěním z náskoku.
-----------------
Senators přešli do útoku, ale jejich snaha před brankou Luukkonena ztroskotala. Přihrávku zblokoval vleže Erik Johnson, Power puk postrčil směrem ke Quinnovi a ten si jej převzal. Před vlastním brankovištěm ale udělal krátkou ostrou bekhendovou kličku, puk si nepřikryl, takže mu jej vypíchl Greig. V nové situaci se nejlépe zorientoval Giroux, který pohotovým bekhendem prostřelil Luukkonena nad lapačkou.

11:15, OTT, Giroux, 4-3
Ottawa se trochu kostrbatě dostala do útočné akce, která ale neměla dlouhého trvání. Puk se dostal k Dylan Cozensovi, který puk z nebezpečného prostoru hodlal vyvézt. Zezadu ho do ruky držící hokejku ťukl zlehka Tkatchuk, kotouč mu utekl z dosahu a nejblíže se k němu ocitl Giroux. Zkušený hráč rychle využil nečekaného zvratu ve vývoji situace a vystřelil na branku. Překvapenému brankáři Luukkonenovi prošel puk mezi betony do branky.

19:57, BUF, Cozens, 5-3
Závěrečný tlak Ottawy mohl skončit gólovou pečetí už nejméně ve dvou předchozích případech. Centimetry dělily od úspěchu Tucha, ale puk se jen prošel po brankové čáře. Dočkal se až Cozens, který si po zisku koutouče raději k opuštěné brance popojel.

Čeští a slovenští fanoušci na společném foto s Marty Bironem a Dan Dunleavym

Seattle Kraken 5, Buffalo Sabres 2

9. ledna, 2024

Diváci: 14.628 (77%), Buffalo

Rozhodčí: Kelly Sutherland a Michael Markovic

Brankář
Levi(27)

Defenzíva
Dahlin(26)-Jokiharju(10)
Samuelsson(23)-Clifton(75)
Power(25)-E.Johnson(6)

Ofenzíva
Skinner(53)-Thompson(72)-Tuch(89)
Quinn(22)-Cozens(24)-Peterka(77)
Greenway(12)-Mittelstadt(37)-Benson(9)
Robinson(50)-Krebs(19)-Girgensons(28)

1. třetina

04:57, BUF, Skinner, 0-1
Utkání ukončilo první polovinu řádné sezóny a zároveň bylo prvním ze série šesti domácích představení v řadě. Také bylo prvním, které navštívila skupina českých a slovenských fanoušků Sabres a buffalského sportu.
Město nyní jednoznačně žije blížícím se play-off utkáním NFL mezi Bills a Steelers, přičemž popularita obou sportů je neporovnatelná.
Buffalo zkřížilo zbraně s Krakens zatím čtyřikrát a pokaždé odešlo poraženo. Zůstává tak jediným týmem NHL, který nedokázal Seattle porazit.
Sestava Sabres se nezměnila na papíře, ale reálně došlo k výměně centrů prvního a třetího útoku (Thompson a Mittelstadt). Složení obranných dvojic se měnilo nepřetržitě v průběhu celého zápasu.
--------------------
Od začátku se hrál svižný pohledný hokej a Sabres měli více ze hry a také byli schopni si vygenerovat šance. K své a naší škodě z nich dali jediný gól.
--------------------
Mittelstadt sice prohrál buly, ale dříve než se Krakens rozkoukali, o puk zabojoval u mantinelu za brankou Tuch a získal jej. Alex puk posunul zpět k bodu vhazování, kde se střední útočník dosud nacházel. Mezitím si před branku zajel úplně volný střelec Skinner, který využil toho, že Krakens podobný vývoj hry po vyhraném vhazování vůbec nečekali.
Mittelstadt přihrál Skinnerovi a ten si se situací výborně poradil. Vynikající brankář Daccord šel okamžitě do rozštěpu, aby pokryl případnou střelu z první, ale Skinner nepospíchal. V klidu si počkal, až se Daccord alespoň trochu napřímí a vytvoří mezi betony místo. Zamířil přesně.

13:55, SEA, Gourde, 1-1
Sabres hráli s chutí a nadále si udržovali mírnou převahu. Do jejich hry se ale znovu vetřely individuální chyby, kterých se nedokáží v průběhu sezóny zbavit. A Seattle umí chyby trestat.
-------------------
Krebs a Benson nebyli při zakládání nového útoku dostatečně důslední a obezřetní, ve vlastním pásmu si dávali tak dlouho přednost, až se nabízeného touše ujal Bjorkstrand a po otočce na místě vypálil na branku Leviho. Ten sice puk vyrazil ale jen k Tolvanenovi, který hned znovu střílel na branku. Levi opět výborně zasáhl. Za celou dobu se obrana Sabres nebyla schopna zorientovat, zformovat a poskytnout Levimu pomoc. Zaspali jak E.Johnson tak i Owen Power. Na brankovišti nechali volného Gourda, který nepotřeboval fůru času, aby druhou vyrážku Leviho dorazil za záda buffalského brankáře.

18:50, SEA, Dunn, 2-1
Po efektní přihrávce Thompsona se na modré přichystal ke střele obránce Jokiharju, ale trefil prvního bránícího hráče před sebou a do sólového nájezdu se dostal Slovák Tatar. V zakončení ho Jokiharju sekl a vyinkasoval dvouminutový trest.
Přesilovka Krakens přinesla zřejmě rozhodující okamžiky zápasu. Alex Tuch nedal samostatný nájezd a o chvíli později soupeř využil početní výhodu.
--------------------
Kombinace Seattlu byla rychlá, efektivní a Sabres neměli žádnou šanci. Lidově řečeno - ani si neškrtli.
Tolvanen, Burakovskij a Dunn si přihrávali rychle, automaticky a na první dotyk. Na konci kombinace byl Dunn, který vystřelil na branku a před brankovištěm stál Schwartz, který velmi účinně zacláněl Levimu.

2. třetina

00:50, BUF, Tuch, 2-2
První minuta druhé třetiny jako by do ní ani nepatřila. Sabres rychle vyrovnali skóre, ale po celý zbytek zápasu bylo znát, že domácí narazili na letos nejlépe organizovanou obranu. 
-------------------
Samuelsson poslal kolmici na Mittelstadta číhajícího na modré útočné čáře. Casey předal pod sebe Skinnerovi. Následovala výborně časovaná polostřela před branku, do které stačilo položit čepel hole ve správném úhlu. Tuch se prosadil přes obránce, úhel čepele vyměřil bezchybně a Daccord neměl šanci. 

02:08, SEA, Wennberg, 3-2
Krakens lépe organizovali svou hru. V obraně stáli silní na svých pozicích, brankář pochytal vše to málo, co k němu prošlo. V ofenzívě hráči soupeře dobře kryli puk, šetřili síly a udeřili pokaždé, jakmile se jim k tomu naskytla příležitost. Nikam nespěchali a v první řadě ctili poziční stabilitu a pořádek. Vykazovali také extrémní úroveň sebevědomí, což se promítlo do smrtelné efektivity v šancích.
------------------------
Ve středním pásmu se Dahlin pokusil předskočit soupeře, ale to se mu nepodařilo, v souboji neodpustitelně selhal. Situace se bleskově vyvinula v nájezd dvou hráčů proti jednomu. A jelikož tím jedním hráčem byl Power, dalo se čekat, že udělá poziční chybu. Tak se i stalo. Power se snažil atakovat hráče u mantinelu, ale přihrávka od útočníka odešla včas a našla spoluhráče, který měl před sebou prázdný led. Wennberg samostatný nájezd zakončil bekhendovým blafákem na lapačku Leviho.

11:34, SEA, Schwartz, 4-2
Krakens vybojovali útočné pásmo (po nedůsledném odehrání puku Jokiharjua ve středním pásmu), od modré vystřelil Borgen a po tečích Taneva a Schwartze skončil puk za bezmocným Levim.

16:13, SEA, Beniers, 5-2
Další lapsus, tentokrát v rozehrávce Sabres, využili Krakens k zajištění výsledkové definitívy. Bodují už jedenáctý zápas v řadě.
-------------------
Samuelssonův lob do středního pásma si srazil rukou Borgen až k útočné modré a puk předal na křídlo Beniersovi. Tomu v pohybu vpřed nikdo nebránil, takže rychle dojel až na bod pro vhazování, než se k němu přesunul Dahlin. Beniers se tedy rozhodl pro střelu a Levi v brance zaspal.

3. třetina

Bez branek