2023/24, RegSea, 45-46/82

22.01.2024

Chicago Blackhawks 0, Buffalo Sabres 3
Tampa Bay Lightning 3, Buffalo Sabres 1

Tampa Bay Lightning 3, Buffalo Sabres 1

20. ledna, 2024

Diváci: 18.246 (96%), Buffalo

Rozhodčí: Kevin Pollock a Morgan MacPhee

Brankář
Luukkonen(1)

Defenzíva
Dahlin(26)-Samuelsson(23)
Power(25)-R.Johnson(33)
Jokiharju(10)-Clifton(75)

Ofenzíva
Benson(9)-Thompson(72)-Tuch(89)
Mittelstadt(37)-Cozens(24)-Peterka(77) 
Girgensons(28)-Greenway(12)-Quinn(22) 
Olofsson(71)-Krebs(19)-Okposo(21)

1. třetina

06:14, TB, Paul, 1-0
Nesmírně důležité utkání pro Sabres nezačalo dobře. Psychika je u hráčů v NHL velice důležitá. Na hráčích TB bylo vidět, že k utkání přistupují tak, že pokud se nestane opravdu hodně špatného, vyhrají. Na hráčích Buffala jsem pozoroval opačné naladění. Budou potřebovat, aby se dohromady sešlo několik pozitivních událostí a to by jim v utkání mohlo přinést úspěch. Lightnings hráli lépe než Sabres, s méně výkyvy, dělali méně chyb a alespoň některé šance dokázali kapitalizovat.
---------------------------
Sabres čelili v obranném pásmu silnému forčekinku TB. U mantinelu si puk převzal Mittelstadt a měl čas na solidní rozehru. Nabízel se mu pro krátkou bezpečnou přihrávku obránce Power. Mittelstadt s rozehrávkou váhal, s pukem jel pomalu kolem mantinelu zpět k brankové čáře. Rozvažoval nad cílem své přihrávky. Jednou z možností bylo posunout puk po mantinelu za sebe. Mittelstadt pravděpodobně tuto variantu naznačil, ale chtěl si puk převézt do bezpečnější pozice. Aby neztratil přehled ve hře, zvedl zrak a přesně v tu chvíli ztratil kontrolu nad pukem a nechal ho za sebou. Toho využil Cirelli, puk Mittelstadtovi sebral, po dvou krocích přihrál Hagelovi do dobré střelecké pozice. Hagel se neukvapil, poslal puk napravo od sebe na Paula, který byl v ještě lepším postavení vůči brankáři Luukkonenovi. Na přesně umístěnou střelu z první finský brankář nedosáhl.

07:06, TB, Motte, 2-0
Od první branky neuplynula ani minuta a Luukkonen tahal z klece puk podruhé. Sabres dostali příležitost zahrát si s bruslařem navíc. 
Sabres získali po vhazování útočné pásmo a měli puk na svých hokejkách. Na modré přihrál Dahlin falešnému obránci Tuchovi. Tuch se snažil snadnou stahovačkou obehrát Motteho, ale útočník Lightning pomalou stahovačku Tucha vystihl a přešel do samostatného nájezdu. Zakončil rychlou střelou těsně nad ledem na vyrážečku Luukkonena.

2. třetina

13:52, BUF, Cozens, 2-1
Od druhé branky se hráči TB nikam netlačili, jejich prioritou bylo držet puk a nedělat zbytečné poziční či individuální chyby, kterými by vrátili domácí tým do hry. Sabres se ale snížení dočkali.
--------------------------
Sabres po delší době uzavřeli soupeře v jeho obranném pásmu. Rychlíci Peterka, Quinn a Cozens byli schopni udržet pásmo. V několika tvrdých soubojích se prosadili individuálními schopnostmi a hlavně rychlostí. 
Od modré čáry vypálil obránce Dahlin, střelu vyrazil do strany brankář Johansson. Puk získal Peterka, objel branku odolávajíc výpadům dvou bránících hráčů. Do dobré pozice najel Peterkovi Cozens a jakmile ho Peterka zaregistroval, bekhendem mu puk přesně přihrál. Cozens střílel velmi přesně, prostřelil Johanssona úzkou mezerou mezi lapačkou a levým betonem.

3. třetina

18:44, TB, de Haan, 3-1
Sabres se pokusili o vyrovnání v power play. Vázla jim ale rozehrávka, takže soupeř si vytvořil několik šancí k dopravení puku do uprázdněné branky. Zblízka se jim to nepodařilo, prosadil se až de Haan z hranice vlastního obranného pásma.

Chicago Blackhawks 0, Buffalo Sabres 3

18. ledna, 2024

Diváci: 15.465 (81%), Buffalo

Rozhodčí: Garrett Rank a Brandon Blandina

Brankář
Luukkonen(1)

Defenzíva
Dahlin(26)-Samuelsson(23)
Power(25)-R.Johnson(33)
Jokiharju(10)-Clifton(75)

Ofenzíva
Benson(9)-Thompson(72)-Tuch(89)
Girgensons(28)-Mittelstadt(37)-Quinn(22)
Olofsson(71)-Greenway(12)-Okposo(21)
Robinson(50)-Krebs(19)-Peterka(77)

1. třetina

Bez branek.

2. třetina

12:27, BUF, Girgensons, 0-1
Sabres mají silnější tým než Chicago, které prochází procesem přestavby. Na ledě to dlouho nebylo zdánlivě vidět, ale domácí tým měl při občasných příležitostech větší tah za gólem. Sabres nespěchali, věděli, že pokud budou hrát trpělivě a spolehlivě dozadu, jejich šance přijdou a některou z nich promění. Podařilo se jim to začátkem druhé poloviny zápasu.
-------------------
Sabres získali útočné pásmo, s nimi se ale podařilo vrátit se do obrany celé pětici bránících hráčů. Situace nevypadala pro hosty nebezpečně. 
Krebs vrátil po mantinelu puk zpátky na obránce Ryan Johnsona, který popojel několik kroků vpřed a pak vyslal polovysokou ne příliš tvrdou střelu směrem na branku Chicaga. Vedle branky číhal na teč Girgensons a puk lehce vychýlil ze směru letu za bezmocného brankáře Soderbloma.

3. třetina

02:57, BUF, Peterka, 0-2
Chicago přežilo oslabení, ale domácí zůstali v tlaku. Unavení obránci už nestačili dostatečně rychle přistupovat k útočníkům, takže těm se lehčeji získával prostor dále od mantinelu. Peterka si přijel blíže k brance od rohu mantinelu a mínusového úhlu trefil brankářovu masku tak dovedně, že se puk odrazil za záda překvapeného gólmana Soderbloma.

06:06, BUF, Dahlin, 0-3
Hosté hráli v oslabení a v letošním roce to neumí. Sabres vstřelili třetí gól a zápas rozhodli, protože ačkoliv do konce zápasu ještě zbývali tři čtvrtě poslední části hry, Blackhawks neměli šanci k otočení zápasu ani jeho zdramatizování.
-----------------------------
Od modré vyslal střílený pas na Bensona obránce Dahlin. Vlasic se k puku natáhl a tečoval ho za záda  vlastního brankáře.