2023/24, RegSea, 47-49/82

02.02.2024

Buffalo Sabres 2, Anaheim Ducks 4
Buffalo Sabres 5, Los Angeles Kings 3
Buffalo Sabres 5, San Jose Sharks 2

Buffalo Sabres 5, San Jose Sharks 2

27. ledna, 2024

Diváci: 17.435 (99%), San Jose

Rozhodčí: Kyle Rehman a Trevor Hanson

Brankář
Luukkonen(1)

Defenzíva
Dahlin(26)-Samuelsson(23)
Power(25)-R.Johnson(33)
Jokiharju(10)-Clifton(75)

Ofenzíva
Benson(9)-Thompson(72)-Tuch(89)
Mittelstadt(37)-Cozens(24)-Peterka(77)
Girgensons(28)-Greenway(12)-Quinn(22)
Olofsson(71)-Krebs(19)-Okposo(21)

1. třetina

08:06, SJ, Vlasic, 0-1
Sabres mají silnější tým, více talentovaných hráčů v týmů, tým mají lépe poskládaný. Obecně vzato jsou připraveni hrát o play-off a to nehledě na to, zda tomu odpovídá jejich tabulkové postavení či nikoliv. Sharks mají tým přesně tak silný, jaké je jejich postavení v tabulce. Lepší se lepší, dejme tomu zápas od zápasu. Ale to je úhel pohledu, který chtějí vidět hlavně oni a jejich fanoušci. Skutečnost je taková, že jejich tým není prakticky nikdy schopen odehrát na ledě 60 minut. V lepším případě odehrají 30 minut z celkového času jako rovnocenný soupeř. Před utkáním se Sabres třikrát vyhráli a jedním z týmů, který porazili, byl také lídr metropolitní divize Rangers. Také porazili přemožitele Sabres Ducks. Nebyl ale jediný důvod, proč vzhlížet k utkání s obavami. Sabres zvolili stejný přístup jako minule. Pokud budou hrát trpělivě, nebudou panikařit, na soupeře dolehne jejich tradiční výpadek a během něj Sabres rozhodnou utkání ve svůj prospěch. A přesně toho jsme byli svědky.
-----------------------
Shark uzavřeli hosty v obranném pásmu, dobře pracovali prostorově. Střela z těžkého úhlu před branku Sabres, která může být považována spíše jako střílená přihrávka, prošla brankovištěm až k mantinelu na druhé straně pásma. Tam si ji převzal Vlasic, který vypálil gólfákem a prostřelil Luukkonena na bližší tyči. V okamžiku střely měl brankář zakrytý výhled o což se postarali útočník Sturm a obránce Bryson.
 

10:42, SJ, Rutta, 0-2
Hrál se pohledný hokej, hra se přelévala z jedné strany na druhou. Domácí hráli hodně uvolněně a mnohé riskantní pokusy jim vycházely. 
Po polovině první části hry šli do dvoubrankového vedení. O navýšení náskoku se postaral Honza Rutta. Po chybě Cliftona v rozehrávce se k němu dostal puk, ale jeho střela od modré neměla mít ambice skončit v brance. Tečoval ji Ryan Johnson a Luukkonena v brance Sabres překonal. 

14:14, BUF, Peterka, 1-2
Ještě do konce třetiny Sabres vyrovnali.
Druhá formace se pomocí velmi hezkých kombinací přihrávek prosadili do útočného pásma a tam hodili kotvu. 
Owen Power od mantinelu potáhl útok na branku, vzadu ho jistil Mittelstadt. 
Puk se odrazil k Cozensovi, který s ním objel branku a pokusil se o zakončení. Zatím nevím, zda se jednalo o pokus o střelu, či zda Cozensovi puk trochu sjel po čepeli, ale v každém případě se mu podařil naprosto přesný pas na střelce Peterku, který pohotově bekhendem rozsvítil rudé světlo za brankou.

18:01, BUF, Greenway, 2-2
Luukkonen už soupeři nedovolil skórovat, začal chytat naplno a snažil se potlačit svůj přirozený instinkt, který mu velí proti každé střele vyjet co nejdále z branky. Trenéři brankářů na něm odvádí úžasnou práci.
Greenway se střelecky prosadil dvě minuty před koncem první třetiny. Velké penzum práce odvedli Mittelstadt a bojovný Tuch, kteří vybojovali puk. Tuch popojel od mantinelu, využil slabší chvilky obránců Sharks a poslal vynikající přihrávku na číhajícího Greenwaye. Snědý útočník potěšil fanoušky Sabres.

2. třetina

01:36, BUF, Tuch, 3-2
Na začátku druhé třetiny dali Sabres vedoucí gól, zcela se uklidnili, soupeř v podstatě rezignoval a i když se nepřestalo hrát, až do konce zápasu si Sharks vybírali slabší chvilky častěji než si mohli dovolit.
-------------------------
Forčeking Sabres fungoval nelítostně. Puk získal dnes vynikající Mittelstadt, od mantinelu přihrál najíždějícímu Tuchovi, který do svého protipohybu vystřelil na branku, před kterou bylo živo. Puk zapadl ke vzdálenější tyčce. Dobrou práci na hranici brankoviště znovu odvedl Greenway.

3. třetina

04:33, BUF, Peterka, 4-2
Sharks vypálili od modré, puk netrefil branku a zůstala mu velká kynetická energie k silnému odrazu od mantinelu. Toho využil pohotově Quinn a hru přenesl až před branku domácích. Organizace hry San Jose nesla všechny symptomy živelné pohromy. Hráči pozičně propadali a nebyli schopni si uvědomit důsledky prakticky žádné své akce. Čekal jsem, že se každou chvíli některý z hráčů Sharks rozjede z půlky hřiště na vlastní branku a dá gól. 
Akce Sabres byla ukázková. Tři na dva a ideálně vyřešeno. Přihrávka od Quinna na střed Cozensovi, od něho na Peterku a Peterka na nepřipraveného brankáře. 

15:44, BUF, Cozens, 5-2
Žraloci se rozhodli hrát PP, k puku se dostal Cozens, zbavil se kličkou bránícího hráče na modré a pohodlně zaskóroval.

Buffalo Sabres 5, Los Angeles Kings 3

24. ledna, 2024

Diváci: 18.145 (100%), Los Angeles

Rozhodčí: Chris Lee a Michael Markovic

Brankář
Levi(27)

Defenzíva
Bryson(78)-Dahlin(26)
Power(25)-Jokiharju(10)
R.Johnson(33)-Clifton(75)

Ofenzíva
Skinner(53)-Thompson(72)-Okposo(21)
Quinn(22) -Cozens(24)-Peterka(77)
Greenway(12)-Mittelstadt(37)-Tuch(89)
Girgensons(28)-Krebs(19)-Robinskon(50)

1. třetina

02:55, LA, Kopitar, 0-1
První branka domácích měla základ v kolmici na modrou od výborně hrajícího obránce Gavrikova.
Kings přešli do útočného pásma a od mantinelu poslal přesný pas před branku Kempe. Mittelstadt nestačil dojet najíždějícího Kopitara a Dahlin nebyl schopen zastavit přihrávku. 
Oslavenec Kopitar ukázal, že střílet góly umí. Podél vyrážečky usměrněním puku Leviho neúprosně prostřelil.

05:01, BUF, Peterka, 1-1
Sabres poměrně rychle vyrovnali. Využili zaváhání Gavrikova, který se příliš angažoval v útoku a část hřiště, kterou měl strážit zůstala zívat prázdnotou. Prostoru využil k rychlému přenesení hry Peterka, kterého pohybem doplňovali rychlí spoluhráči Cozens a Quinn. Před brankou Peterka přesně přihrál Cozensovi, ale jeho střelu brankář Talbot vyrazil do strany. Přesně zpátky na hokejku Peterky, u kterého šance začínala. Z těžkého úhlu se potentní útočník trefil přesně pod víko.

05:24, LA, Kempe, 1-2
Prakticky vzápětí po brance hostů si domácí opět vzali vedení. 
Po vyhraném vhazování na sebe natáhl obránce Gavrikov dva hráče hostů, ale podařilo se mu udržet pásmo i puk. Přihrál do strany na Kempeho. Kempe nejdříve naznačil střelu zápěstím, ale počkal jen, až si obránce Dahlin přiklekne do bloku střely. Potom Kempe potáhl puk ke středu hřiště do lepší pozice. 
Střílel zápěstím a Leviho překvapil. Levi měl výhled čerstvě odkrytý, nicméně si s přesnou střelou Kempeho kolem vyrážečky neporadil, protože na ni nestačil zareagovat.

09:44, LA, Dubois, 1-3
Ještě do poloviny první části hry navýšili náskok domácí. Vyloučen byl bojovný Thompson za sekání.Kings hráli přesilovku dobře. Přesně kombinovali a postupně utahovali smyčku kolem branky Sabres. Na branku střílel Dubois a brankář Levi střelu dobře viděl. Přesto si s ní nedokázal poradit, Dubois ho prostřelil kolem lapačky. Byla to poslední chyba Leviho v utkání, protože v dalším průběhu hry podával vynikající výkon.

2. třetina

08:22, BUF, Peterka, 2-3
Kings vyhráli buly v útočném pásmu. Spolupráce na útočné modré jim ale selhala. Jack Quinn zblokoval přihrávku od modré vpřed a vleže poslal do samostatného nájezdu rychlého Peterku. Německý ostrostřelec, který nyní hraje v dobré formě zakončil rychlou dobře umístěnou střelou na vyrážečku Talbota.

10:30, BUF, Quinn, 3-3
Na hřišti přešla postupně iniciativa na stranu hostů. Sabres nebruslili rychleji než Kings, ale hráli s větším důrazem při držení puku. Všechny čtyři formace hrály vysoké napadání a Kings postupně začali ztrácet půdu pod nohama. V ofenzívě přestali Kings lpět na udržení útočného pásma, protože zejména když byla na ledě druhá útočná lajna Sabres, vážně hrozil rychlý protiútok, přečíslení a gólová příležitost pro Buffalo.
---------------------------
Sabres prostřídávali, ale rozhodli se nezatáhnout hru a nepočkat až bude nový útok kompletně na ledě. Snažili se využít chaosu ve hře domácích.
Do útočného pásma projel jako nůž máslem Mittelstadt,  přihrál za sebe Quinnovi, který si od mantinelu vyjel ke středu ledu a ze střední vzdálenosti vyzkoušel pozornost Talbota. Střela zápěstím mu sedla výborně. Trefil se do horního rohu branky nad vyrážečku strážce královské branky. 
Jack Quinn nyní patří k nejlepším hráčům Sabres.

3. třetina

05:49, BUF, Tuch, 4-3
Hokej se hraje na dvě branky a tak se dělo i v poslední části utkání. Gól ale visel ve vzduchu stále hlavně nad brankou domácích. 
Kombinovaná sestava hostů získala pásmo a tlak na soupeře. Krebs zavezl puk do útočného pásma, přenechal jej Tuchovi. Tuch poslal touš  na branku domácích. Talbot vyrazil do rohu kluziště a situace se pro domácí uklidnila. Forčeking Buffala byl ale neúprosný a přihrávku od mantinelu na spoluhráče vystihl Tuch, který se dostal do dobré střelecké pozice. Byl faulován a nestačil zakončit, puk mu utekl do rohu kluziště. Odtud kotouč vítězně vyvezl Robinson, který místo aby s ním obkroužil branku, poslal jej na kraj brankoviště. Úkolem Tucha je pobývat v brankovišti co nejčastěji, takže se tímto směrem právě pohyboval. Přesnou přihrávku si převzal a parádním zvedákem na přední tyčku prostřelil brankáře.

08:54, BUF, Cozens, 5-3
S druhou lajnou Sabres se domácí nebyli schopni vypořádat. Dostřídávali, takže pokaždé stáli před výběrem, zda lajnu zkusit ubránit specialisty obranáři, nebo přehrát vlastní elitní lajnou. Ani jedna z těchto variant nebyla úspěšná.
-----------------------
Dylan Cozens po získání puku a kombinaci ve středním pásmu na krátko se spoluhráči najel do útočného pásma a kousek za modrou čarou zkusil vystřelit. Talbot měl dnes smůlu, protože tento typ střel hráčům Buffala kupodivu výborně vycházel. Dylan se trefil do tyče kolem lapačky Talbota. Angličák skončil v brance.

Buffalo Sabres 2, Anaheim Ducks 4

23. ledna, 2024

Diváci: 16.302 (95%), Anaheim

Rozhodčí: Chris Lee a Trevor Hanson

Brankář
Luukkonen(1)

Defenzíva
Dahlin(26)-Samuelsson(23)
Power(25)-R.Johnson(33)
Jokiharju(10)-Clifton(75)

Ofenzíva
Skinner(53)-Thompson(72)-Tuch(89)
Benson(9)-Mittelstadt(37)-Greenway(12)
Peterka(77)-Cozens(24) -Quinn(22)
Girgensons(28)-Krebs(19)-Okposo(21)

1. třetina

05:51, ANA, Silfverberg, 0-1
Sabres mají stejně silný tým jako Anaheim. V utkání to ale znát nebylo. Týmu nešly nohy. Hráči měli prakticky soustavně velké problémy s přeostřenými bruslemi a na měkkém ledu občas vypadali, jako by se teprve učili bruslit. Zápas je nezastihl v dobré pohodě.
---------------------
Mittelstadt rozjížděl ve vlastním obranném pásmu útok, puk si předhodil daleko před sebe a za modrou čárou se k němu dříve dostal soupeř. Anaheim levně vybojoval puk i pásmo. Současně Anaheim vyslal do útočného pásma čerstvě vystřídané hráče, takže všichni měli dostatek sil.
Hráči Sabres se v kompletní pětici sjeli kolem brankoviště. Soupeř rozehrál na modrou čáru a odtud Gudas střílel na branku. Puk tečoval Silfverberg a Luukkonen puk směřující kolem jeho lapačky nezachytil.

2. třetina

03:37, ANA, Carrick, 0-2
Jokiharju podrazil nejnebezpečnějšího hráče soupeře Carlssona a šel na trestnou lavici. Soupeř přesilovku využil.
Závěr přesilovky odehráli Ducks dobře. Od modré střílel Zellweger, Lukkonen puk vyrazil výstrojí vysoko do vzduchu a Carrick, číhající před brankou měl dost času i prostoru na to, aby mohl puk ze vzduchu doklepnout za záda Luukkonena. Pro Carricka nebylo snadné situaci vyřešit gólově, ale měl kliku a všechny věci se sešly v jeho prospěch. Těžko říct, zda můžeme vše vyhodnotit jako chybu brankáře. V předchozích zápasech měl Luukkonen několikrát štěstí, tentokrát stálo proti němu.

04:30, ANA, SilfverbergPaul, 0-3
Clifton ve středním pásmu upadl, kously se mu brusle. Puk mu sebral McTavish a rozjel se do brejku dvou na jednoho. S přihrávkou na najíždějícího Silfverberga dlouho váhal, když už ale přihrávku nikdo nečekal a vypadalo to na zakončení McTavishe, obranu přesnou přihrávkou přeci jen překvapil. Luukkonen si vyjel proti zakončení McTavishe, takže Silfverberg měl před sebou prakticky volnou branku.

3. třetina

14:41, BUF, Greenway, 1-3
Sabres dostali výhodu přesilovky. Odehráli ji výborně a vytvořili si nejen tlak ale také několik dobrých střeleckých možností. 
Od modré vystřelil Dahlin, Greenway fantasticky letící kotouč usměrnil za záda výborně chytajícího Gibsona.

17:04, BUF, Okposo, 2-3
Sabres zdramatizovali závěr zápasu. Kombinovaná řada Sabres si vytvořila velký tlak, během kterého přicházeli čerství hráči na led. Přesně uprostřed útočného pásma převzal přihrávku od modré Okposo, měl dost času, takže se otočil kolem osy do dobré střelecké pozice. Před brankou stál výborně clonící Greenway. Okposo zkusil vystřelit tak, aby Greenway mohl puk tečovat. Nebylo to potřeba, v okamžiku vypálení puku stáli ve výhledu Gibsonovi tři hráči. Puk prošel kolem jeho lapačky do branky.

18:51, ANA, Henrique, 2-4
Sabres zkusili vyrovnat při PP. Agresívní hosté jim mnoho šancí nedali a s přehledem upravili na rozdíl dvou branek.
Utkání končilo bitkou.